Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Könnyebb lesz utolérni az adócsalókat

Lezárultak a szakmai egyeztetések az adóügyi információcseréről Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok között, a többi között a nemzetközi adómegfelelés fejlesztéséről szóló egyezmény hivatalos aláírására a kormány jóváhagyását követően kerül majd sor.

images

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénteki tájékoztatása szerint Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok által kötött megállapodás eredményeként a felek parafálták, azaz kézjeggyel ellátták a nemzetközi adóelkerülés megakadályozása érdekében hozott automatikus információcserére épülő szabályozás, az úgynevezett FATCA-szabályok (Foreign Account Tax Compliance Act) végrehajtásáról szóló egyezmény szövegét.

Az egyezmény parafált szövege szerint nem a pénzügyi intézmény, hanem az adott állam illetékes hatósága továbbítaná automatikus információcsere keretében az intézményektől beérkezett adatokat az amerikai adóhatóság felé, illetve kapna adatokat. A FATCA alapján azon pénzintézetek felé menő kifizetések esetében, amelyek nem szolgáltatnak adatot az amerikai illetőségű ügyfeleik számláiról, 30 százalékos forrásadót vonnak le - közölte az NGM.

Közölték, a nemzetközi adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelem az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapott valamennyi országban, nemzetközi szervezetben, így Magyarországon is. A terület jelentősége nő, fokozott figyelmet igényel: a nemzetközi adócsalás és adóelkerülés elleni küzdelemnek Magyarország is nagy jelentőséget tulajdonít. Az adóelkerülés növekvő mértékére alkalmazott és kezdeményezett válaszlépések között számos olyan van, amellyel hazánk élni kíván - áll a közleményben.

Magyarország egyetért az Amerikai Egyesült Államok erőfeszítéseinek céljával, az automatikus információcsere és adóügyi átláthatóság térnyerését támogatja - közölte a szaktárca.

"A kormány azzal a céllal, hogy hazánk gazdasági szereplőit tehermentesítse az amerikai kormányzat által előírt adatszolgáltatással járó nagy anyagi és adminisztrációs tehertől, továbbá figyelemmel arra, hogy a pénzügyi intézmények FATCA-megfelelése nemzeti szabályozásba ütközhetne, a legtöbb európai államhoz hasonlóan arra az álláspontra helyezkedett, hogy az adóhatóságok közötti automatikus információcserével is megvalósíthatóak a FATCA célkitűzései" - írták.

Mára valamennyi európai uniós állam tárgyalásokat kezdett az Amerikai Egyesült Államokkal és az amerikai fél által közzétett megállapodás-minta alapján folyamatosan köttetnek az egyezmények, az Amerikai Egyesült Államok közel száz állammal folytat párbeszédet.

Magyarország részéről a tárgyalások 2012 novembere óta zajlanak a kölcsönösséget feltételező "Modell 1" mintának megfelelően, az adatszolgáltatást előíró hazai szabályok a megkötendő egyezmény törvényi kihirdetését követően vezethetők be - olvasható az NGM közleményében.
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Varga Mihály: háromezer milliárd forintos járványügyi alap a 2021-es büdzsében

A munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez 2550 milliárd forintos gazdaságvédelmi alapot hoztak létre. Teljes cikk

A vállalkozások egyharmadának csak 1-2 hónapnyi tartaléka van

A K&H felmérést készített mikro- kis- és középvállalati ügyfeleinél, hogy miként hatott rájuk a járványhelyzet miatti leállás. Teljes cikk

Minden budaörsi óvodai és bölcsődei dolgozót leteszteltek koronavírusra

A fertőzött dolgozókat két hétre karanténba helyezték - közölte a budaörsi önkormányzat. Teljes cikk