kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 15 éve

Korózs Lajos: Maffiaszerű visszaélések a szociális ellátásban

Maffiaszerű visszaélések miatt elsősorban a szociális törvényhez kapcsolódóan az ősszel megváltozik több jogszabály. Piramisszerű hálózatot létrehozva állástalan szociális munkásokat szerveztek be - közölte Korózs Lajos, Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára egy konferencián.

Főként Kelet- és Északkelet-Magyarországra jellemző, hogy "szinte maffiaszerű módszerekkel állnak össze gazemberek, hogy az állami forrásokat lenyúlják" például a házi segítségnyújtásban - közölte az államtitkár kedden, a Zala megyei Tótszerdahelyen, a Mura-menti társadalmi és munkaerőpiaci integráció programjáról szóló konferencián.

Az eddigi tapasztalatok szerint a jelzőrendszeres vagy anélküli házi segítségnyújtás, a különböző felülvizsgálatokra való berendelés kapcsán tapasztaltak visszaéléseket, amelyek miatt még az ősz folyamán megváltoznak a jogszabályok - mondta.

Példaként említette, hogy az állami normatívák megszerzése érdekében hálózatszerűen alakítottak ki "kvázi szolgáltatást házi segítségnyújtásban", akár országos működési engedélyt szereztek, de senki nem kontrollálta, hogy el tudják-e végezni a vállalt feladatokat. Piramisszerű hálózatot létrehozva állástalan szociális munkásokat szerveztek be. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz azonban nem működtetnek valódi diszpécserszolgálatot és nincsenek ellátást végző szakembereik. A támaszra szorulóknak viszont nem segítséget nyújtanak, hanem fizikai munkára kényszerítik őket.

A jelentős részben Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében észlelt visszásságok miatt úgy módosítják a jogszabályokat, hogy a jövőben egyetlen jegyző sem adhat ki országos működési engedélyt szociális szervezeteknek, csak a saját és a szomszédos négy kistérség területére. A módosításokkal pedig azt is meghatározzák, hogy a jelzőrendszeres segítségnyújtásban mekkora kört érinthet a hálózat kiépítése - jelezte az államtitkár.

A tótszerdahelyi konferencia témájához kapcsolódóan Korózs Lajos beszámolt arról, hogy a Munkaerő-piaci Alapból két programra összesen közel egymilliárd forintot különítettek el az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkező munkanélküliek megsegítésére. Hozzátette, hogy olyan emberekről van szó, akik a társadalmi "kiilleszkedés" határán állnak, s ez nemcsak a cigányságra, de például a hajléktalanokra is kiterjed.

Ezekkel a forrásokkal például ahhoz is támogatást nyújtanak, hogy az alapvető személyes higiéné feltételeit is megteremtsék, mert sokan azért nem keresnek munkát, mert akár még ruhájuk sincs. Meg kell tanítani őket az önálló életvitelre, ráadásul mentálisan már "akarni sem tudnak" munkát keresni. Segítséggel így eltartottból adófizetőkké válhatnak, amely újabb forrást teremthet a rászorultak megsegítésére.

Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója mindezt úgy fogalmazta meg: nehéz munka az álláskeresés, erre nem nagyon tanította meg senki az embereket. Sokak számára azonban ez csak akkor sikerülhet, ha az álláskeresést megelőzően emberséges, mentálhigiénés felkészítésben is részesülnek.

Tislér István, a Muramenti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat elnöke, Tótszerdahely polgármestere elmondta: a szolgálat 44,6 millió forintot nyert az összesen 32 települést érintő felkészítő programra. Ebből az összegből többségében a cigányság számára nyújtanak felkészítést. A mintegy 50 résztvevő a leghátrányosabb rétegből kerül ki, amellyel az a szándékuk, hogy ne csak munkakeresési esélyüket javítsák, de munkavállalókká is váljanak.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Felmérés: nem olyan elkötelezettek a dolgozók, mint a vezetők gondolják

A kutatásban megkérdezett dolgozók kevesebb mint fele számolt be arról, hogy teljes mértékben elkötelezett jelenlegi munkahelye mellett. Teljes cikk

Új képzési központot létesített a Siemens Energy Budapesten

Különös jelentősége van a Siemens Energy beruházási programjának, amelynek keretében a vállalat új üzemcsarnokot épített, képzési központot... Teljes cikk

Vádat emeletek a férfi ellen, aki életveszélyesen bántalmazta alkalmazottját

A főügyészség indítványozta a börtönbüntetés kiszabását és a közügyektől való eltiltást. Teljes cikk