Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Korózs Lajos: Maffiaszerű visszaélések a szociális ellátásban

Maffiaszerű visszaélések miatt elsősorban a szociális törvényhez kapcsolódóan az ősszel megváltozik több jogszabály. Piramisszerű hálózatot létrehozva állástalan szociális munkásokat szerveztek be - közölte Korózs Lajos, Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára egy konferencián.

Főként Kelet- és Északkelet-Magyarországra jellemző, hogy "szinte maffiaszerű módszerekkel állnak össze gazemberek, hogy az állami forrásokat lenyúlják" például a házi segítségnyújtásban - közölte az államtitkár kedden, a Zala megyei Tótszerdahelyen, a Mura-menti társadalmi és munkaerőpiaci integráció programjáról szóló konferencián.

Az eddigi tapasztalatok szerint a jelzőrendszeres vagy anélküli házi segítségnyújtás, a különböző felülvizsgálatokra való berendelés kapcsán tapasztaltak visszaéléseket, amelyek miatt még az ősz folyamán megváltoznak a jogszabályok - mondta.

Példaként említette, hogy az állami normatívák megszerzése érdekében hálózatszerűen alakítottak ki "kvázi szolgáltatást házi segítségnyújtásban", akár országos működési engedélyt szereztek, de senki nem kontrollálta, hogy el tudják-e végezni a vállalt feladatokat. Piramisszerű hálózatot létrehozva állástalan szociális munkásokat szerveztek be. A jelzőrendszeres házi segítségnyújtáshoz azonban nem működtetnek valódi diszpécserszolgálatot és nincsenek ellátást végző szakembereik. A támaszra szorulóknak viszont nem segítséget nyújtanak, hanem fizikai munkára kényszerítik őket.

A jelentős részben Békés, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében észlelt visszásságok miatt úgy módosítják a jogszabályokat, hogy a jövőben egyetlen jegyző sem adhat ki országos működési engedélyt szociális szervezeteknek, csak a saját és a szomszédos négy kistérség területére. A módosításokkal pedig azt is meghatározzák, hogy a jelzőrendszeres segítségnyújtásban mekkora kört érinthet a hálózat kiépítése - jelezte az államtitkár.

A tótszerdahelyi konferencia témájához kapcsolódóan Korózs Lajos beszámolt arról, hogy a Munkaerő-piaci Alapból két programra összesen közel egymilliárd forintot különítettek el az alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkező munkanélküliek megsegítésére. Hozzátette, hogy olyan emberekről van szó, akik a társadalmi "kiilleszkedés" határán állnak, s ez nemcsak a cigányságra, de például a hajléktalanokra is kiterjed.

Ezekkel a forrásokkal például ahhoz is támogatást nyújtanak, hogy az alapvető személyes higiéné feltételeit is megteremtsék, mert sokan azért nem keresnek munkát, mert akár még ruhájuk sincs. Meg kell tanítani őket az önálló életvitelre, ráadásul mentálisan már "akarni sem tudnak" munkát keresni. Segítséggel így eltartottból adófizetőkké válhatnak, amely újabb forrást teremthet a rászorultak megsegítésére.

Kiss Ambrus, a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ főigazgatója mindezt úgy fogalmazta meg: nehéz munka az álláskeresés, erre nem nagyon tanította meg senki az embereket. Sokak számára azonban ez csak akkor sikerülhet, ha az álláskeresést megelőzően emberséges, mentálhigiénés felkészítésben is részesülnek.

Tislér István, a Muramenti Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat elnöke, Tótszerdahely polgármestere elmondta: a szolgálat 44,6 millió forintot nyert az összesen 32 települést érintő felkészítő programra. Ebből az összegből többségében a cigányság számára nyújtanak felkészítést. A mintegy 50 résztvevő a leghátrányosabb rétegből kerül ki, amellyel az a szándékuk, hogy ne csak munkakeresési esélyüket javítsák, de munkavállalókká is váljanak.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Pluszjuttatást kapnak az egészségügyi dolgozók

A pluszjuttatást tartalmazó járványügyi alapot szombaton ismerteti majd Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Teljes cikk

Megszorítások a BKK-nál?

A Magyar Nemzet névtelen informátora leépítésekről beszélt, a BKK. cáfolja az értesülést. Teljes cikk

Az Európai Szakszervezeti Szövetség főtitkára: Magyarország védelem nélkül hagyja a dolgozókat

Luca Visentini főtitkár szerint egyensúlyt kéne teremteni a dolgozók és a foglalkoztatók jogai közt. Teljes cikk