Megjelent: 15 éve

Közel húszezerrel több a friss munkanélküli Amerikában

Két amerikai makroadat is alulmúlta az elemzői várakozásokat csütörtökön: a GDP a negyedik negyedévben mindössze 0,6 százalékkal bővült, az újdonsült munkanélküliek száma viszont több a vártnál.

Megerősítette az amerikai gazdaság 0,6 százalékos negyedik negyedévi növekedéséről kiadott korábbi előzetes jelentését az amerikai kormányzat. Az adat azonban még nem a végleges. Az amerikai gazdaság eszerint tavaly 2,2 százalékkal nőtt, ami 2002. óta a legkisebb ütem.

A Reuters által megkérdezett 72 szakértő véleményének az átlaga szerint a tavalyi utolsó három hónapban az amerikai GDP-bővülés ütemének 0,7 százaléknak kellett volna lennie, ellentétben a januárban közölt első 0,6 százalékos növekedési becsléssel.

A 0,6 százalékos megerősített növekedési adat a tavalyi utolsó negyedévről azt jelenti, hogy amerikai gazdaság az első becsléshez képest a várakozásokkal ellentétben nem teljesített jobban, ezért vélhetően nem mérséklődnek azok az aggodalmak, amelyek szerint a folyó negyedévben a gazdaság recesszióba kerülhet. A tavalyi harmadik negyedévben az amerikai gazdaság még éves szinten 4,9 százalékkal erősödött.

Nem a GDP volt az egyetlen elszomorító amerikai makroadat a nap folyamán. A friss munkanélküliek száma a várakozásokat meghaladva 19 ezer fővel 373 ezerre emelkedett a felülvizsgált 354 ezerről. A friss adat a munkaerőpiaci folyamatok gyengülését jelzi.

Csütörtökön csökkenéssel nyitott a Wall Street az amerikai gazdaság lassulásával kapcsolatos aggodalmak erősödése miatt. A DJIA mutató 0,73 százalékos gyengüléssel kezdett, a Nasdaq 0,52 százalékkal csökkent nyitáskor.
  • 2023.03.30euChance KLUB Elindult az euChance program, melynek egyik kulcs eleme a networking lehetőséget biztosító euChance KLUB. Szeretettel meghívjuk a 2023-as év első eseményére. 2023. március 30. 9:00-11:00 Nem Adom Fel Kávézó 1086 Budapest, Magdolna utca 1. Részletek Jegyek
  • 2023.04.28Vezetői Best Practice Fórum VEZETŐI ÉS SZERVEZETI KOMMUNIKÁCIÓ, MOTIVÁCIÓ A fórum célja a vezetői legjobb gyakorlatok megosztása Részletek Jegyek
  • 2023.05.10Foglalkoztatás 3.0 Nyissunk együtt a munkaerőpiac új lehetőségei felé! Hogyan lehet sikeres a 3. országból történő toborzás? Milyen munkaerőpiaci problémákat orvosolhatunk vele? Mekkora erőforrást és pénzt igényel a folyamat? Hogyan érdemes belevágni? A HR Portal és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) által közösen szervezett Foglalkoztatás 3.0 konferenciának fókuszában az Mt. 2022, év végi EU-s jogharmonizációja, valamint a 3. országbeli munkavállalók foglalkoztatása áll. Részletek Jegyek
  • 2023.05.18Lean Konferencia Lean és digitális transzformáció Lean, energiahatékonyság, folyamatfejlesztés. Részletek Jegyek