Megjelent: 14 éve

Közmunkaprogramok hátrányos helyzetű településeknek

2007 elején két közmunkaprogram indul: 1,28 milliárd forintot fordítanak a munkaerő-piaci szempontból hátrányos helyzetű települések foglalkoztatási gondjainak enyhítésére.

1. A szociális törvény módosításához kapcsolódóan február közepétől 900 millió forint keretösszegű központi közmunkaprogram indul. Valamennyi kistérség pályázhat, feltétel, hogy a települési jegyzők munkatervvel igazolják a település hátrányos helyzetét. A határidő 2007. január 22. A közmunka keretében a tartósan állás nélkül lévő, szociális segélyre jogosult emberek három hónapon keresztül csatornahálózatot, utakat, temetőket tartanak karban, parkosítanak, felszámolják az illegális szemétlerakókat. Szociális bérlakásokat építenek, közintézményeket újítanak fel.

Az önkormányzatok fejenként és havonta 120 ezer forintra pályázhatnak azon három vagy több gyermeket nevelő személyek foglalkoztatására, akik egyedüli családfenntartók vagy ahol mindkét szülő álláskereső vagy súlyosan fogyatékos, tartósan beteg családtagról gondoskodnak.

A 2007-ben közmunkára előirányzott keret 3 milliárd forint, de további állami források bevonásával valószínűleg 4-5 milliárd forint használható fel a települések rendezettségét, az erdőtelepítést, az erdőgondozást, az autópálya építést, az árvízvédelmet, a természetvédelmet is szolgáló munkákra.


2. 2007. január elsején indul és három hónapig tart az a közmunkaprogram, amelyről december 28-án döntött a szociális és munkaügyi miniszter. A meghívásos pályázatot hátrányos helyzetű kistérségek számára írták ki 380 millió forintos keretösszeggel.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium 10 hátrányos helyzetű kistérség számára hirdetett meg közmunkapályázatot: Baranyából, Borsodból, Szabolcsból 2-2 kistérség jelentkezett: Sellye, Mohács, Edelény, Kazincbarcika, Nyírbátor és Baktalórántháza. Békés, Hajdú, Nógrád és Szolnok megyékből pedig egy-egy kistérség pályázata érkezett be karácsony előtt: Mezőkovácsháza, Berettyóújfalu, Bátonyterenye és Tiszafüred környékéről.

A pályázó önkormányzatok kistérségenként 80-100 fő felvételét vállalják. Az adható támogatás az alkalmazandó közmunkások számától függ, legfeljebb fejenként és havonta 120 ezer forint igényelhető.A munkavállalók elsősorban a hosszabb ideje regisztrált álláskeresők kerülnek ki, akik a település karbantartásában, a középületek felújításában, az utak tisztán tartásában működnek közre. A pályázó önkormányzatok szociális étkeztetésre, házi segítségnyújtásra is felhasználhatják a támogatást.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter