Megjelent: 10 éve

Közvetlen munkatársairól is dönthet az APEH új elnöke

Módosítani kellett az APEH-ről szóló kormányrendeletet, hogy Vida Ildikó elfoglalhassa a székét. Emellett bővült az elnöki jogkör is, ezentúl ő nevezheti ki és mentheti fel a hatóság vezetését - tudósít a Népszabadság.

Módosítani kellett az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalról szóló kormányrendeletet annak érdekében, hogy a vezetőváltásnak megteremtsék a törvényi feltételeit.

Mint ismert, Szikora János elnököt hétfőn hívta vissza hivatalából Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, helyére pedig még hétfőn kinevezte Vida Ildikót, aki a Fidesz-kormány idején, 1999 és 2002 között már vezette a hatóságot.

A hétfőn még hatályos kormányrendelet azonban olyan kikötéseket tartalmazott az APEH elnökére vonatkozóan, ami meggátolná a kinevezést. Feltétel például a legalább öt éves közigazgatási gyakorlat, valamint ötéves vezetői tapasztalat, de a holnaptól hatályba lépő módosítással ilyen kritériumokat már nem támasztanak az elnökkel szemben. Kikerül a jogszabályból az is, hogy a kinevezettnek kiemelkedő szakmai tekintéllyel kell rendelkeznie - írja a Népszabadság.

Emellett bővítik az elnök jogkörét, míg eddig az adóhatóság elnökének javaslatára a pénzügyminiszter nevezte ki és mentette fel az APEH elnökhelyetteseit és gazdasági vezetőjét, a továbbiakban ez az elnök hatásköre lesz.

A Népszabadság megjegyzi: Matolcsy hétfőn nevezte ki Vida Ildikót az APEH élére, az elnökkel szembeni feltételekről szóló kormányrendelet módosítása viszont kedden lépett hatályba. Vagyis Vidát csak keddi hatállyal lehetett volna kinevezni, amennyiben nem rendelkezett az elvárt szakmai gyakorlattal és tapasztalattal.


  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk