Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Levelet kapott Orbán Viktor a szakszervezetektől

Újabb levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnöknek a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) a közszféra munkavállalóit és érdekvédelmi szervezeteit hátrányosan érintő jogszabályi változások ügyében, miután februári kezdeményezésére nem kapott választ a szervezet.

A SZEF a múlt pénteki keltezésű levelét kedden juttatta el az MTI-hez. Mint írták: "a SZEF számára elfogadhatatlan, hogy a közszolgálatok, a közszféra munkavállalóit és érdekvédelmi szervezeteiket olyan súlyos mértékben diszkrimináló és jogkorlátozó változások léptek, illetve lépnek rövidesen életbe, amelyek még az (...) új Munka törvénykönyvéhez képest is rosszabb helyzetet teremtenek az érintettek számára".

Mint kiemelték, ezen véleményüket és a megoldásokat szolgáló kezdeményezéseiket már korábban is szerették volna megosztani a kormányfővel, ám az erről szóló, február 13-án kelt levelük - tudomásuk szerint - el sem jutott Orbán Viktorhoz, ahogy az általuk kezdeményezett személyes találkozó sem jött létre, s mint írták: felvetéseikre még csak érdemi választ sem kaptak.

Ezek után nem maradt más eszközük, mint a hazai és nemzetközi jogorvoslat keresése és a nyilvánosság tájékoztatása - tették hozzá. Az alkotmánybírósági felülvizsgálattal kapcsolatos és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) Alapokmányában és számos konvenciójában, valamint az Európai Szociális Kartában foglaltak súlyos sérelmére vonatkozó jogi beadványaikat eljuttatják az érintett, és a jogorvoslat lehetőségét biztosító fórumokhoz, továbbá nyilvánosságra is hozzák azokat - írták a levélben.

Ugyanakkor azt is kiemelték, a szervezet az állampolgárok érdekében készen áll az érdemi együttműködésre és bízik abban, hogy Orbán Viktor és a kormány is "kész és képes lesz erre".

Varga László, a SZEF elnöke február 16-án, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy levélben kértek személyes egyeztetést a kormányfőtől, az állami alkalmazottak képviselői a kormányfővel mint munkaadóval kívántak tárgyalni.

Fehér József, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezetének főtitkára, a SZEF alelnöke a sajtótájékoztatón példa nélkülinek nevezte, hogy a közszolgálatból elbocsátottak 20-25 százaléka szakszervezeti tisztségviselő volt. Hozzátette: diszkriminatív a bérkompenzáció, mert álláspontja szerint kisebb bérkompenzációt kapnak azok a kétgyermekes családok, ahol az egyik szülő a magánszektorban dolgozik. A SZEF alelnöke megjegyezte azt is, hogy az elmúlt 21 évben valamennyi kormányfő egyeztetett a SZEF képviselőivel, de a két évvel ezelőtti kormányváltás óta még nem ültek tárgyalóasztalhoz.

  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter