Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

LIGA-VOSZ-megállapodás a munkabéke érdekében

A rendezett munkaügyi kapcsolatok céljából és a munkabéke megőrzésének érdekében együttműködési megállapodást kötött a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségével (VOSZ) hétfőn Budapesten - közölte a két szervezet vezetője tájékoztató keretében.

Gaskó István, a LIGA elnöke elmondta: a szakszervezet a demokratikus jogok kiteljesedése érdekében kiemelt fontosságot tulajdonít az egyesülési szabadság érvényesülésének. Ezért is örvendetes a VOSZ álláspontja, amely szerint a vállalkozói szervezet érdekelt erős szakszervezet működésében - tette hozzá.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára arról beszélt: a munkaadók, a vállalkozók, a tőke rendezett munkaügyi kapcsolatokban érdekelt, és ezt úgy lehet elérni, hogy folyamatos tárgyalások folynak az ellenérdekű féllel. Véleménye szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatok lényegéhez tartozik, hogy kollektív megállapodások foglalják keretbe a munkaadók és a munkavállalók jogait és kötelezettségeit.

Gaskó István és Dávid Ferenc egyaránt kritikával illette a kormányt, amely szerintük nem ad kellő súlyt az érdekegyeztetésnek.

A LIGA elnöke nehezményezte, hogy a kormány csak megfigyelőként vesz részt makroszintű társadalmi párbeszédben.
"Annak sem örültünk, hogy 2010 szeptemberében az OÉT ülésen a miniszterelnök bejelentette, hogy ő képviseli a munkaadókat és a munkavállalókat is. S bár azt érzékelem, ez a pozíció oldódni látszik (...), de a szociális partnerek még mindig nem kapnak kellő lehetőséget arra, hogy egy demokratikus, a nyugati világhoz tartózó országban a megfelelő szerepüket elfoglalhassák a társadalmi párbeszédben" - fogalmazott Gaskó István.

A VOSZ főtitkára kifejtette, hogy a versenyszféra konzultatív fórumának létrehozásával a kormány lényegében beismerte az OÉT feloszlatásának kudarcát.

A most aláírt megállapodás gyorsíthatja az érdekegyeztetési folyamatot, hiszen a LIGA és a VOSZ az egyes konkrét kérdésekről, például a minimálbérről, a szakmunkás bérminimumról, a jövő évi bérajánlásról, vagy a bérkompenzációról már közös álláspontot képviselve jelenhet meg az említett versenyszféra konzultatív fórumán - közölte Dávid Ferenc.
  • 2021.01.17Adatvédelmi alapismeretek Ha szeretné rövid idő alatt elsajátítani az adatvédelmi alapismereteket vagy nem találkozott még a GDPR-ral, de szeretne ezen változtatni, akkor e-learning tananyagunkat Önnek ajánljuk. Videónk segítségével megismerkedhet az alapfogalmakon kívül az adatkezelési jogalapok rendszerével, valamint az adatkezelés alapelveivel is. Fél napos konzultációs lehetőségünk segítségével a videóval kapcsolatos kérdéseit vagy egyéb problémáit megbeszélheti a téma szakértőjével, dr. Sepsi Tiborral. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országosan nem állnak át digitális munkarendre az általános iskolák és az óvodák

Csak ott rendelik el a digitális munkarendet az iskolákban és óvodákban, ahol megbetegedés történik. A kormány veszélyeztetettségi és életkori... Teljes cikk

Meglepő adatok: csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Tavaly novemberben 15 millió 933 ezren kerestek munkát az Európai Unióban. Teljes cikk

ÁSZ: 2020 áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében

Az Állami Számvevőszék az otthonról végzett munka mentálhigiénés kihívásaira is felhívta a figyelmet. Teljes cikk