Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

LIGA-VOSZ-megállapodás a munkabéke érdekében

A rendezett munkaügyi kapcsolatok céljából és a munkabéke megőrzésének érdekében együttműködési megállapodást kötött a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (LIGA) a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségével (VOSZ) hétfőn Budapesten - közölte a két szervezet vezetője tájékoztató keretében.

Gaskó István, a LIGA elnöke elmondta: a szakszervezet a demokratikus jogok kiteljesedése érdekében kiemelt fontosságot tulajdonít az egyesülési szabadság érvényesülésének. Ezért is örvendetes a VOSZ álláspontja, amely szerint a vállalkozói szervezet érdekelt erős szakszervezet működésében - tette hozzá.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára arról beszélt: a munkaadók, a vállalkozók, a tőke rendezett munkaügyi kapcsolatokban érdekelt, és ezt úgy lehet elérni, hogy folyamatos tárgyalások folynak az ellenérdekű féllel. Véleménye szerint a rendezett munkaügyi kapcsolatok lényegéhez tartozik, hogy kollektív megállapodások foglalják keretbe a munkaadók és a munkavállalók jogait és kötelezettségeit.

Gaskó István és Dávid Ferenc egyaránt kritikával illette a kormányt, amely szerintük nem ad kellő súlyt az érdekegyeztetésnek.

A LIGA elnöke nehezményezte, hogy a kormány csak megfigyelőként vesz részt makroszintű társadalmi párbeszédben.
"Annak sem örültünk, hogy 2010 szeptemberében az OÉT ülésen a miniszterelnök bejelentette, hogy ő képviseli a munkaadókat és a munkavállalókat is. S bár azt érzékelem, ez a pozíció oldódni látszik (...), de a szociális partnerek még mindig nem kapnak kellő lehetőséget arra, hogy egy demokratikus, a nyugati világhoz tartózó országban a megfelelő szerepüket elfoglalhassák a társadalmi párbeszédben" - fogalmazott Gaskó István.

A VOSZ főtitkára kifejtette, hogy a versenyszféra konzultatív fórumának létrehozásával a kormány lényegében beismerte az OÉT feloszlatásának kudarcát.

A most aláírt megállapodás gyorsíthatja az érdekegyeztetési folyamatot, hiszen a LIGA és a VOSZ az egyes konkrét kérdésekről, például a minimálbérről, a szakmunkás bérminimumról, a jövő évi bérajánlásról, vagy a bérkompenzációról már közös álláspontot képviselve jelenhet meg az említett versenyszféra konzultatív fórumán - közölte Dávid Ferenc.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter