Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

LMP: enyhíteni kell a munkavállalók kiszolgáltatottságát

Az LMP a 2014-es választások után olyan munkahely-teremtési programot és új munkajogi szabályozást szeretne megvalósítani, amely megszünteti a szélsőséges kiszolgáltatottságot, "enyhíti a kizsákmányolást" és biztonságos munkahelyeket teremt - mondta Schiffer András, aki a párt másik társelnökével, Szél Bernadettel közösen a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával (SZEF) tárgyalt kedden.

images

A megbeszélést követő sajtótájékoztatón Varga László, a SZEF elnöke elmondta, hogy a munka törvénykönyvéről és a magyarországi foglalkoztatás lehetséges jövőjéről váltottak szót.

Schiffer András emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormánypártok korábban egymillió új munkahelyet ígértek. A Fidesz ezt a "legfontosabb ígéretét megszegte", és a kormánypárt politikája révén "előbb lesz Magyarországon egymillió új munkanélküli, mint egymillió új munkahely" - mondta.

Attól nem nő a munkahelyek száma, hogy "éhbérért közfoglalkoztatják" a kilátástalan helyzetben lévő embereket, illetve részmunkaidős, négy-hatórás foglalkoztatást biztosítanak - jelentette ki a független képviselő.

Nem attól lesz rugalmas a munkaerőpiac, hogy az embereket könnyedén ki lehet rúgni a munkahelyükről - mondta, hozzátéve: ehelyett a képzések, a közösségi közlekedés és a szociálisbérlakás-szektor fejlesztésére van szükség.

Szél Bernadett arról beszélt, hogy kiemelten fontos kérdésként kezelik a munkahelyteremtést, valamint a munka világát szabályozó intézkedéseket és törvényeket. Az erről szóló elképzeléseiket május 1-jén juttatták el a szakszervezeti konföderációknak.

A társelnök elmondta, részletesen beszéltek a vidéken élők életminőségének javításáról is. Szavai szerint a szövetkezetek létrehozását járható útnak gondolják, de elengedhetetlennek tartják a szövetkezeti törvény átfogó módosítását.
  • 2021.10.05Tréning Kerekasztal 2021 Komoly kihívások érték és érik a szervezeteket az utóbbi időszakban. Először a járvány okozta sokk, a vele érkező gazdasági megtorpanás, a home office, hogy szinte minden átkerült a digitális térbe. A helyzet továbbra is konstans változásban van, így szükség van folyamatos, rugalmas alkalmazkodásra. A szervezetek VUCA-környezethez való illeszkedésére, a mostanában egyre inkább teret nyerő hibrid működés kialakítására. Mindehhez a képzéseknek, a tréningpiacnak is alkalmazkodnia kell. Ezért is ül össze újra, egy év kihagyás után a Tréning Kerekasztal Konferencia 2021. október 5-én, a New York Palotában. Részletek Jegyek
  • 2021.10.07Jólét és hatékonyság? Mentálhigiénés nagykövet program! Képzést minden olyan vezetőnek, vezetői csapatnak, akik szeretnének tudatosan, hatékonyságot, jólétet növelni a szervezeten belül. Részletek Jegyek
  • 2021.10.12XVIII. Magyar Munkajogi Konferencia – 9 kreditpont A Wolters Kluwer Hungary legnagyobb éves rendezvénye idén válik nagykorúvá. Ezúttal is a megszokott, színvonalas szakmai programokkal és felejthetetlen közösségi élményt ígérve várjuk a munkajoggal foglalkozókat a Dunakanyar szívében. A rendezvényen az ügyvédek és jogtanácsosok 9 kreditpontot szerezhetnek! Részletek Jegyek
  • 2021.10.20Hibrid munkavégzés, távmunka, munkaidő, pihenőidő és egyéb aktuális kérdések a munkajogban Jöjjön el, és tájékozódjon élőben dr. Fodor T. Gábortól a terület egyik jeles szakértőjétől. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter