Megjelent: 11 éve

Ma megpecsételődhet Gyurcsány sorsa

Az MSZP kedden, azaz ma nyújtja be az Országgyűléshez a konstruktív bizalmatlansági indítványt. A szocialisták már a múlt heti frakcióüléseken összegyűjtötték a szükséges 78 aláírást; a leköszönő miniszterelnöké nincs köztük.

A határozati javaslat szövege lényegében egy mondatból áll, amely tartalmazza, hogy a szocialista frakció konstruktív bizalmatlansági indítványt nyújt be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ellen, utódjának pedig Bajnai Gordont nevezi meg - tudta meg az MTI. Konstruktív bizalmatlansági indítványt a képviselők egyötöde kezdeményezhet, amelyet az Országgyűlésnek a benyújtástól számított harmadik nap után, de nyolc napon belül tárgyalnia kell.

A szocialisták a vasárnapi kongresszuson támogatták Bajnai Gordon miniszterelnök-jelöltségét, ahogyan a vasárnap estig ülésező SZDSZ országos tanács is, így nincs akadálya, hogy ezzel a módszerrel cseréljen kormányfőt az MSZP. A nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterből akkor lesz kormányfő, ha az Országgyűlés egyszerű többséggel - várhatóan április 14-én - megszavazza a konstruktív bizalmatlansági indítványt. A házbizottság csütörtöki ülésén a frakciók egyeztetnek az indítványról.

Nem tudják, mit kell tenni

Szili Katalin a múlt héten nyilatkozott arról, hogy a konstruktív bizalmatlansági indítvány lebonyolításáról még egyeztetniük kell a frakcióknak, mert nincs róla részletes szabályozás, miután ilyen a rendszerváltás óta nem fordult elő. Példaként említette az új kormányfőjelölt felszólalási lehetőségét, illetve azt, hogy időkeretben tárgyalják-e, vagy legyen-e egyáltalán vita róla a plenáris ülésen, vagy csak szavazzanak.

A konstruktív bizalmatlansági indítvány formája határozati javaslat. Ennek előkészítését nem kell megelőznie bizottsági tárgyalásnak, és nem lehet hozzá módosító indítványt benyújtani. Ha időkeretet határoz meg a Ház, akkor a parlamenti vita minimum tíz órán át tart. Konstruktív bizalmatlansági indítvány benyújtásakor nem kell újra szavazni a kormányprogramról.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter