Megjelent: 13 éve

Magányosak vagyunk

Bár meglévő kapcsolatainkat intenzíven ápoljuk, mégis Európa egyik legmagányosabb népe vagyunk. A Tárki legfrissebb kutatása szerint ebben is le vannak osztva a szerepek: a nők a belsőbb, míg a férfiak a tágabb kapcsolatokat gondozzák - olvashatjuk a Népszabadság oldalán.

Az emberek zöme hetente, fele naponta szót vált szomszédjaival, s kétharmaduk a rokonokkal és a barátokkal is beszél - telefonon. A személyes találkozások ritkábbak, de az emberek kétharmada havonta keresi fel barátait, rokonait, vagy jár össze munkatársaival- többek között ez áll a Tárki legfrissebb felmérésében.

Létezik egyfajta "kapcsolattartási munkamegosztás". Míg a nők inkább az otthoni környezetükben föllelhető kapcsolatokat ápolják, a rokonokkal vagy a szomszédokkal beszélgetnek, a férfiak inkább a munkatársakkal és a barátokkal ülnek össze, vagyis a külső kötelékeiket ápolják - fejtette ki Dencső Blanka, a vizsgálat egyik vezetője.

Azt, hogy ez a kapcsolati "háló" mennyire széles, az életkor, iskolai végzettség és a lakóhely is befolyásolja. Eszerint a képzettebbek és a fiatalabbak körül több a barát és az ismerős.
Minél nagyobb a település, annál inkább a kommunikáció leegyszerűsített formáját használjuk. Hiszen egyszerűbb rácsörögni a rokonokra, barátokra, mint személyesen összefutni velük, amit viszont a kisebb települések sajátossága.

Mindemellett, hogy Európa egyik legmagányosabb népe vagyunk, az észteknél, az ukránoknál és a szlovákoknál magasabb azok aránya, akik egyetlen emberre sem számíthatnak környezetükben.- hangsúlyozta Dencső Blanka.
Kétségtelen a bizalomvesztés, az időhiány, a gazdasági és egészségi okok azok, amelyek a leginkább a magányba "száműzik" az embereket.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter