Megjelent: 14 éve

Magányosak vagyunk

Bár meglévő kapcsolatainkat intenzíven ápoljuk, mégis Európa egyik legmagányosabb népe vagyunk. A Tárki legfrissebb kutatása szerint ebben is le vannak osztva a szerepek: a nők a belsőbb, míg a férfiak a tágabb kapcsolatokat gondozzák - olvashatjuk a Népszabadság oldalán.

Az emberek zöme hetente, fele naponta szót vált szomszédjaival, s kétharmaduk a rokonokkal és a barátokkal is beszél - telefonon. A személyes találkozások ritkábbak, de az emberek kétharmada havonta keresi fel barátait, rokonait, vagy jár össze munkatársaival- többek között ez áll a Tárki legfrissebb felmérésében.

Létezik egyfajta "kapcsolattartási munkamegosztás". Míg a nők inkább az otthoni környezetükben föllelhető kapcsolatokat ápolják, a rokonokkal vagy a szomszédokkal beszélgetnek, a férfiak inkább a munkatársakkal és a barátokkal ülnek össze, vagyis a külső kötelékeiket ápolják - fejtette ki Dencső Blanka, a vizsgálat egyik vezetője.

Azt, hogy ez a kapcsolati "háló" mennyire széles, az életkor, iskolai végzettség és a lakóhely is befolyásolja. Eszerint a képzettebbek és a fiatalabbak körül több a barát és az ismerős.
Minél nagyobb a település, annál inkább a kommunikáció leegyszerűsített formáját használjuk. Hiszen egyszerűbb rácsörögni a rokonokra, barátokra, mint személyesen összefutni velük, amit viszont a kisebb települések sajátossága.

Mindemellett, hogy Európa egyik legmagányosabb népe vagyunk, az észteknél, az ukránoknál és a szlovákoknál magasabb azok aránya, akik egyetlen emberre sem számíthatnak környezetükben.- hangsúlyozta Dencső Blanka.
Kétségtelen a bizalomvesztés, az időhiány, a gazdasági és egészségi okok azok, amelyek a leginkább a magányba "száműzik" az embereket.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter