kapubanner for mobile
Megjelent: 5 éve

Dobránszky Blanka: Célunk minden esetben az, hogy növeljük a munkatársaink produktivitását

Valószínűleg sokan vagyunk úgy vele, hogy egy fárasztó munkahét utáni pénteken kora délután, ha nem is kapcsoljuk ki a telefonunkat, de lélekben már mindenképpen a hétvégét tervezzük. A négynapos munkahét több helyen már valóság, Magyarországon is több vállalat teszteli jelenleg is, de mi a helyzet a kockázati tőkealapok piacával? Többek között erről is beszélgettünk Dobránszky Blankával, a magyar-amerikai hibrid modelljéről ismert kockázati tőkealap-kezelő, a Vespucci Partners back office munkatársával.

Június elején jelentette be a Telekom, hogy tesztelik a négynapos munkahetet, illetve egy országos, reprezentatív kutatás keretében azt is vizsgálják, hogy mi a véleménye a magyarországi munkáltatóknak és munkavállalóknak a kezdeményezésről. Mit gondol, milyen eredménnyel zárul az tesztidőszak, illetve a felmérés?

Nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Már csak azért sem, mert back office munkatársként pontosan tudom, mennyire összetett kérdéssel állunk szemben. A lehetséges forgatókönyvekről egyaránt szükséges megkérdezni a munkavállalókat és az üzleti élet szereplőit. Fontos, hogy a projekt ideje alatt a munkatársak változatlan munkabér mellett lássák el a feladataikat, ugyanolyan hatékonyan, mint előtte, ráadásul nem lehet figyelmen kívül hagyni a munka megszervezésének módját, valamint a tapasztalatgyűjtésre szánt időt sem.

Két és fél éve dolgozom a Vespucci Partners kockázati tőkealap-kezelőnél, és már ezalatt az idő alatt is rendkívül sokat tanultam arról, hogy hogyan épül fel egy szervezet, hogyan tudnak a munkatársak optimálisan együtt dolgozni, hogyan tudjuk a leghatékonyabban tartani egymással a kapcsolatot. Ezek mind-mind összefüggésben vannak a rövidített munkaidővel, amellyel már több ország kísérletezik egy ideje.

(Dobránszky Blanka interjúját a jó back office működéséről a link alatt olvashatjátok.)

Dobránszky

Idén már bevezették a négynapos munkahetet Belgiumban és Angliában is.

Igen, Belgiumban februárban, Angliában áprilisban határozták el a döntéshozók, hogy kipróbálják a négynapos munkahetet. Sőt, 2021-ben már Izlandon is lezajlott egy kétezer-ötszáz fő bevonásával zajló kísérlet, amely alatt a reykjavíki önkormányzat, illetve az izlandi kormány partnerségével próbálták meg rövidíteni a munkahetet.

Belgiumban a reformok értelmében az embereket csak munkaidőben lehet munkaügyekkel megkeresni, munkaidőn túl a munkavállalóknak akár a mobiltelefonjaikat sem kell felvenniük, ahogy nem kötelezheti őket a főnökük arra sem, hogy hivatalos e-mailekre válaszoljanak. Szerencsére nincs kőbevésett szabály, hiszen a munkavállalók saját jogon dönthetnek az új munkarendjükről, és ha a négynapos munkahét valamiért nem váltaná be a hozzáfűzött reményeket, miután kiértékelték a tapasztalataikat, visszatérhetnek a megszokott ötnapos munkahétre.

Angliában is többezer munkavállaló részvételével zajlik a négynapos munkahét kipróbálása. A The Guardian szerint ez a világon az eddigi legnagyobb kaliberű kísérlet a rövidített munkahétre, amelyben a június-december közötti tesztidőszakban a legkülönfélébb területeken tevékenykedő kisebb és nagyobb cégek vesznek részt.

A rövidített munkahét célja, hogy pozitív irányba billenjen a munkavállalók munkahelyi és magánéleti egyensúlya, hogy adott esetben az anyukák és apukák több időt tölthessenek a gyermekeikkel.

HR-szakemberek szerint a kísérlet a koronavírus-világjárvány miatti nehéz évek után egy innovatív gazdasági lépésnek tekinthető, amely hozzájárulhat egy – a digitalizáció révén – fenntarthatóbb jövő kialakításához.

Ha belegondolunk, a pandémia az egész életünket megváltoztatta, a járvány idején a világ legtöbb országában, így Magyarországon is sokan tértek át a távmunkára, vagy a hibrid munkavégzésre. Mindez pedig nagy változást indított el az addig megszokott reggel 8 és délután 4 közötti munkavégzésre vonatkozóan.

Több gazdasági érv szól a négynapos munkahét mellett. Az egyik ilyen, hogy környezetbarátabb, mint a hagyományos modell, hiszen egy hét majdnem felében nem szükséges hűteni vagy fűteni a munkahelyiségeket, ezáltal több áram és víz spórolható meg. Ráadásul mivel mind több ország hajtja végre a maga négynapos kísérletét, ezek az értékek globálisan összeadódnak, tehát jelentősen mérsékelhető például a szén-dioxid-kibocsátás.

Ami a konkrét gazdasági hasznot illeti, a Washington Post már 2010-ben arról írt, hogy ha az állami alkalmazottaknak szabadságot adnának a pénteki napokra, az előzetes becslések szerint az állam 3,19 millió dollárt takaríthatna meg.

Egyes vélemények szerint a munkanapok számának csökkenésével egyenlő arányban csökkenhet a stressz-szint is, ezáltal egészségesebb életmódot folytathatunk. Energikusabbak és kipihentebbek lehetünk, aminek köszönhetően jobban tudunk az elvégzendő feladatainkra koncentrálni.

Sokak szerint a négynapos munkarend csökkenti a termelékenységet, azonban napvilágot láttak már azok a kutatások, amelyek szerint ennek pont az ellenkezője igaz. Alighanem mindannyian érzékeltük már, hogy egy átlagos nyolcórás munkahéten mennyi munkaóra megy kárba például a személyes ügyeink intézése miatt. Értelemszerűen egy négynapos munkahéten szívesebben mondanánk le ezekről a szokásainkról.

Hogyan hatnak ezek a világban zajló folyamatok a kockázati tőkealap-kezelők világára?

A világjárvány idején a home office bevezetése, a koronavírus konszolidálódását követően pedig az irodába való visszatérés állította kihívás elé a munkaadókat és munkavállalókat egyaránt. A Vespucci Partners munkafolyamataira a pandémia kevésbé volt hatással, mert a világjárvány előtt sem csak és kizárólag az irodában, hanem otthonról is dolgoztunk, ami folytatódott a koronavírus-járvány alatt, illetve azt követően is. A back office részlegen annyi a különbség, hogy pandémia előtt gyakrabban mentünk be az irodába, hogy papíralapon is rendelkezésre álljanak bizonyos dokumentumok, amelyek elhelyezését azóta az irodavezető feladatkörébe soroltuk.

Persze a munkatársaink nagyobb része még napjainkban is leginkább az irodánkban dolgozik, ezért is igyekeztünk számukra a lehető legjobb, legoptimálisabb munkakörülményeket megteremteni. Talán nem meglepő egy magyar-amerikai hibrid modelljéről ismert tőkealap-kezelőtől, hogy élen járunk a digitalizációs megoldások bevezetését és használatát illetően is. Szervezeten belül többféle applikációt használunk, ilyen a Slack vagy a ClickUp nevű alkalmazás. A hatékonyság növelése érdekében a nyomtatás már lehetséges otthonról is közvetlenül az irodába, nem szükséges ezeket az irodavezetőnek elküldenünk, így ő is tud más jellegű feladatokra koncentrálni. Célunk minden esetben az, hogy növeljük a munkatársaink produktivitását, hatékonyságát, egyúttal megkönnyítsük számukra a munkavégzést, az egymással való kapcsolattartást.

  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Évi 70 millió forintos fizetésért keresnek háziorvost

Évi 150 ezer fontért, azaz mintegy 70 millió forintért keresnek az Egyesült Királyság legtávolabbi, legeldugottabb szigeteinek háziorvosi... Teljes cikk

Ittasan dolgozó buszsofőr ellen mondták ki az ítéletet

Nem jogerősen egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt az Egri Járásbíróság egy ittasan dolgozó buszsofőrt Egerben - közölte a Heves... Teljes cikk

Autószerelő drogdíler ellen emeltek vádat, aki műhelyében árulta a kábítószert

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem, új pszichoaktív anyaggal... Teljes cikk