kapubanner for mobile
Szegedi Juli
Szerző: Szegedi Juli
Megjelent: 11 éve

Magyar Miklós, a Xerox Kelet-Közép Európa és Izrael régiójának HR igazgatója

Magyar Miklós, a világ vezető üzletifolyamat-szolgáltató és dokumentumkezelő vállalata, a Xerox Kelet-Közép Európa és Izrael régiójának HR-igazgatója immár második éve. Tapasztalatai is alátámasztják azt a meggyőződését, hogy a HR-nek stratégiai szerepet kell betöltenie minden szervezetben. Ennek eléréséhez és fenntartásához viszont értenie kell az üzlet nyelvén és muszáj folyamatosan változnia, fejlődnie, hogy az elvárásoknak mindig megfeleljen.

images

Miklós diplomáját a Budapest Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen szerezte 2004-ben kisvállalkozói főszakirányon és emberi erőforrások, munkaügyi kapcsolatok mellékszakirányon. Szakmai karrierjét a British American Tobacco multinacionális nagyvállalat magyarországi szervezetében kezdte, ahol a vállalat Management Trainee programjában vett részt, majd fejlesztési vezetőként dolgozott, irányítva a szervezet képzési folyamatait. Többek közt koordinálta a vállalat frissdiplomás fejlesztési programját, illetve egy új e-learning rendszer bevezetését is irányította.

2006-ban csatlakozott a GE Human Resources Management Program-jához, melynek keretében három eltérő munkakörben szerzett tapasztalatot. Először a GE Consumer & Industrial üzletág Európa, Közel-Kelet és Afrika (EMEA) régióját támogató szervezetfejlesztési és kompenzációs csapataiban dolgozott, majd 8 hónapot HR-en kívül, a termékfejlesztési szervezetben töltött el. Harmadik rotációként a világítástechnikai üzletág kisvárdai fényforrásgyárának volt HR-generalistája. A program során számos helyi és nemzetközi tréningen, illetve regionális projektekben vett részt.

"A program fantasztikus lehetőséget nyújtott, hogy már a karrierem első éveiben egy valóban nemzetközi környezetben szerezzek tapasztalatot. Számos projektben dolgoztam együtt munkatársakkal a világ minden tájáról, és ezen keresztül megtapasztaltam a különböző kultúrákkal való együttműködést és ezáltal a sokszínű vállalati kultúra előnyeit."

A HRLP programot követően a GE Consumer & Industrial üzletágának EMEA régióját támogató vevőszolgálatának lett a HR-vezetője, amely az első több országban elhelyezkedő klienscsoporttal rendelkező munkaköre volt. Az itt eltöltött másfél év alatt a szervezet számos szervezeti változásán dolgozott, miközben HR üzleti partnerként támogatta az operatív működést és az ehhez kapcsolódó fő kihívásokat, mint például a fluktuáció csökkentését, a dolgozói elkötelezettség növelését, a versenyképesség és költséghatékonyság megtartását.

2010-től az EMEA régió IT csapatának HR-vezetői, egyúttal az EMEA szervezet kompenzációs menedzseri pozícióját töltötte be a GE Lighting üzletágában. Az informatikai szervezet támogatása során egy rendkívül emberközpontú IT vezetői csapattal együttműködve dolgozott a frissen kialakított szervezeti struktúra megerősítésén, stabilizálásán, kiemelt figyelmet fordítva az utánpótlás tervezésre és tehetségmenedzsmentre. Kompenzációs vezetőként a központi C&B folyamatok stabil menedzsmentje és hatékony működtetése volt a feladata, emellett központi kezdeményezésekért is felelt, mint például az EMEA szintű autóflotta szabályzat újragondolása. E kettős munkakörben egy kis létszámú, de kiváló HR-csapattal dolgozott együtt.

Pályafutását a Xerox HCS - Magyarországot, Szlovéniát és Horvátországot magába foglaló régiója - HR-igazgatójaként folytatta 2011-ben. Csapatával a HR feladatok teljes skáláját lefedte, a HR adminisztrációtól az üzleti partneri feladatokig, ezáltal teljes körű támogatást nyújtva a szervezetnek.

"A jelenlegi HR-csapat legtöbb tagja 2010-ben, nem sokkal utánam csatlakozott a Xeroxhoz. Büszke vagyok rá, hogy egy kiváló, erős és az üzlet által elismert csapatot tudtunk létrehozni, amely épít a korábbi évek tapasztalataira, a megörökölt erős alapokra, de számos területen tovább is tudtunk lépni. Ezt mutatja az is, hogy 2012-ben, hosszú idő óta először belülről sikerült az új HR-vezetőt kinevezni."

2011 végén lehetőséget kapott - korábbi munkaköre megtartása mellett - egy 13 országból álló és akkor formálódó régió szervezeti integrációját HR oldalról vezetni. A szakmailag rendkívül izgalmas kihívás során az alapoktól kezdve kellett a HR-folyamatokat kialakítania, újragondolnia, egységesítenie, miközben az új szervezeti struktúra kialakításán folyamatosan együttműködött az újonnan létrejött régió többi vezetőjével és ügyvezető igazgatójával, akik szinte mindannyian más és más országokban dolgoztak.

"Nagyon rövid idő alatt kellett felmérni a helyzetet, prioritásokat kitűzni és annak mentén eredményeket elérni. A lista elején szerepelt a hatékony szervezet kialakítása, szinergiák beazonosítása, de emellett a kereskedelmi folyamatok támogatásához egységesítenünk kellett a kereskedők kompenzációjának elveit és folyamatait is - mindezt szorosan együtt dolgozva az elsősorban virtuálisan működő regionális vezetői csapattal."

2012 májusában a Xerox Kelet-Közép-Európát, Törökországot és Izraelt magába foglaló régiójának HR-igazgatójává nevezték ki, amelyből később Törökország külön régióként kivált. Jelenleg ebben a munkakörben, a regionális vezetés tagjaként és HR üzleti partnerként támogatja a stratégia megvalósítását. Az országok HR-csapatainak szakmai vezetőjeként felel a regionális HR iránymutatásért, projektekért és kulcskezdeményezésekért, egyúttal nagy hangsúlyt fektet a folyamatok egységesítésére, a hatékonyság növelésére és a HR üzleti partner szerepének megerősítésére. A HR elfogadottságának és szerepének elismerése, hogy 2012-ben Miklós kapta a regionális ügyvezető igazgató éves különdíját munkájáért.

"A Xerox kelet-közép-európai régiója rendkívül sokszínű és a cég magasabb szintű szervezetiben is sok, karrierjét itt kezdő munkatárs dolgozik. Erőssége a kultúrák sokszínűségében és a decentralizált üzleti modellben rejlik, azaz, hogy az országos szervezeteinket elsősorban helyi vezetők, szakemberek, tehetségek alkotják, magas döntéshozatali felhatalmazással. HR szempontból ez egy izgalmas szervezeti kultúrát eredményez, ahol a vállalati értékek ötvöződnek a helyi kultúrális, szervezeti adottságokkal. Szintén a regionalitás miatt a tehetségek beazonosítása, fejlesztése, regionális karriertervezése kulcsfontosságú vezetői és HR-prioritás, így ehhez komoly folyamatokat építettünk ki."

Magyar Miklósnak a HR feladatával kapcsolatban határozott véleménye, hogy üzleti partner szerepet csak hatékonyan felépített alapokra lehet építeni. A stabil alapfolyamatok - munkaügy, adminisztráció, képzés és fejlesztés, kompenzáció, stb. - és a felkészült, tapasztalt, az üzletet értő és annak nyelvét beszélő HR-munkatársak megléte egyaránt előfeltételei annak, hogy hiteles legyen mind a HR, mind a HR-es és így stratégiai partnerséget építhessen a vállalaton belül.

Fontosnak tartja, hogy a HR a korábban felsorolt szerepeken túl belső tanácsadóként is tudjon működni. Ennek egyik indikátora számára, hogy egy HR-es képes legyen szakmai érvekre és az értékeire építve határozottan véleményt mondani, akár az üzleti vezetők ellenében is. Tapasztalata szerint amennyiben ez professzionális módon történik, az rendkívüli módon emeli a HR elismertségét, elfogadottságát és megerősíti a helyét a vállalat vezetésében, mint döntéshozó, nem csak végrehajtó.

Vezetőként Miklós folyamatosan épít csapatának tudására, véleményére, tapasztalatára. Hisz benne, hogy munkatársainak bevonása a kezdetektől fogva hatékonyabb eredményhez vezet és növeli a csapat elkötelezettségét és összetartását.

Miklós házas és egy gyermek édesapja. Szabadidejét családjával és barátaival szereti tölteni, emellett hobbija az olvasás, zenehallgatás, utazás és a tánc is. Szívesen vesz részt szakmai fórumokon, rendezvényeken is.
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk