Megjelent: 3 éve

Szijjné Kállai Ildikó, a SPAR Magyarország HR vezetője

Szijjné Kállai Ildikó a megfelelő motivációban és kölcsönös bizalmi kapcsolatban hisz vezető és munkavállaló kapcsolatában. A SPAR új HR vezetője korábban a Praktikernél és a Lapcomnál is volt HR igazgató. Az új szakember célkitűzése az employer branding erősítése, szeretné még láthatóbbá tenni a SPAR-t a munkaerőpiacon, továbbá kiemelten fontosnak tartja megszilárdítani a cég működési elveihez alkalmazkodó HR-struktúrát.

Szijjné Kállai Ildikó egyetemi tanulmányait Drezdában végezte, ahol közgazdász diplomát szerzett. Külföldi tanulmányai és munkavégzése után hazatérve a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen szerzett humánerőforrás-menedzser mesterdiplomát, illetve MBA Business Studies végzettséget. Szakmai tapasztalatát folyamatosan mélyítette különböző továbbképzésekkel.

A 2000-es évek elején a győri Cooper-Tools Magyarország Kft.-nél volt HR-menedzser, majd a Lapcom HR-igazgatójaként tevékenykedett Győrben. 2008-tól pedig tíz éven át a Praktiker Magyarországnál volt HR-vezető, ahol széleskörű nemzetközi tapasztalatokat is szerzett. A SPAR-nál közel 13.000 munkavállalóért felel.

Mint mondta a cégnek hosszú távon szüksége van az elkötelezett és motivált munkatársakra, mert szeretnénk a SPAR-t a hazai kereskedelmi szektor legvonzóbb munkahelyévé tenni. Hisz abban, hogy a vezetőknek megfelelően kell motiválnia a munkavállalókat, miközben ki kell tudjon alakulni a kölcsönös bizalom. Ehhez pedig elengedhetetlen a csapatszellem, és a humor.

Szijjné Kállai Ildikó Budapesten él, négy felnőtt korú gyermek édesanyja. Szabadidejében szeret utazni, várost nézni és túrázni, külföldön és belföldön egyaránt.

Villám kérdések-válaszok

- Belső toborzás vagy külső toborzás?
Nincs olyan cég ma Magyarországon, amely kizárólag az egyiket, vagy a másikat használja. A legcélravezetőbb a belső és külső toborzás mixét alkalmazni. Ezek arányát az adott iparág és a konkrét munkakör szabja meg.

- Pszichológiai teszt vagy személyes elbeszélgetés?
Elsősorban a személyes elbeszélgetést preferálom. Az interjúztatónak ekkor van lehetősége a testbeszéd jeleit is érzékelni. Nem csak az fontos, hogy mit mondunk, hanem az is, hogy hogyan. A tesztekkel pedig a megérzéseinket tudjuk alátámasztani vagy éppen megcáfolni, ezért segítséget nyújtanak a döntéshez.

- Motiválás jó fizetéssel vagy fejlődési és előrelépési lehetőséggel?
A jó fizetés szükséges alapfeltétel. A hozzáadott értéket a fejlődési és előrelépési lehetőség adja, igazán ettől érezzük magunkat motiváltnak.

- Belső vagy külső tréning?
Mindkettő! A külső tréning új szemléletet képes behozni a vállalathoz, míg a belső tréningeknek azért van óriási jelentősége, mert a vállalaton belüli tudásnak mindig hatalmas ereje van.

- HR BP vagy sem?
A vélemények megoszlanak a HR BP-ről, nem csak hazánkban, de nemzetközi szinten is. Vannak, akik ennek a tanácsadói szerepnek elsősorban a pozitív funkcióit emelik ki és vannak olyanok, akik vitatják ezen terület létjogosultságát. A támogatók szerint ez egy remek eszköz a különböző divíziók belső személyzeti igényeinek felmérésére, a problémák kezelésére, az igények teljesítésére és azok beépítésére a szervezetbe és vannak olyanok, akik szerint ez egy olyan plusz fogaskerék, amely komoly háttérszervezeti egységek létrehívását igényli, mely az adott cég részéről akár jelentős anyagi befektetéssel is járhat. Én azt gondolom, hogy a BP nélküli HR-szervezet átfogóbb módon tudja kezelni egy nagy cégcsoport HR-célkitűzéseit.

- Kiszervezés vagy házon belüli megoldás?
Nyilvánvalóan vannak olyan területek, melyek kiszervezése pénzügyi, vagy munkaszervezési szempontból előnyösebb, de én a házon belüli megoldásokat tartom ésszerűbbnek, mégpedig a hatékony kommunikációban, és a belső tudásmegosztásban rejlő előnyök miatt.

- Csapatmunka vagy egyéni teljesítmény?
Mindkettő: az egyéni teljesítmények találkozása az alapja a jó csapatmunkának.

- Személyes meeting vagy konferenciabeszélgetés?
Nemzetközi, több országot érintő témáknál a video-, vagy telefonkonferenciát, de minden más esetben a személyes meetinget tartom a legcélravezetőbbnek.

- Irodai munka ülve vagy állva?
Ülve jobban szeretek egy megbeszélést lefolytatni, vagy akár egy e-mailt megírni, mert azt gondolom, sokkal jobban lehet koncentrálni a futó történésekre, mint, ha állna az ember.

- Főzés vagy étterem?
A főzést akkor élvezem leginkább, ha a családommal közösen főzünk. Azt gondolom, hogy ez a tevékenység együtt gondolkodásra sarkall, hogy mindig tud újat tanulni általa az ember, mindenki kiélheti kreativitását és függetlenül a végeredménytől, összehoz. Négy gyermekem van, akik közül a legkisebb most fejezte be a gimnáziumot. A főzés fortélyait még egészen fiatal korukban elsajátították. Mára már mindegyikük kiválóan süt-főz, karácsonykor például mindenki „kap egy napot”, ahol elkápráztathat bennünket a tudományával.

- Könyv vagy e-book?
Nem tudok leszokni a szép könyvek megvásárlásáról. Utikönyveket, fotózással, gasztronómiával kapcsolatos könyveket jobban szeretek a hagyományos formátumban olvasni és otthon leginkább ezeket használom. Az utazásaink során viszont az e-bookot használom.


  • 2021.03.092 Napos Scrum Master Képzés, Élő videokonferenciás A Scrum Master az agilis transzformációk kulcsembere. Olyan Servant Leader szerepkört takar, amelyben a fejlesztő csapatok segítőjeként, mentoraként a jó hangulatú, eredményes munkavégzés megteremtéséért felel e szakember és módszertani szakértőként segíti a projekt munka előrehaladását, jó minőségben, határidőre történő teljesítését. Képezd át magad Scrum Masterré! Részletek Jegyek
  • 2021.03.11 Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE (live) Képzésünkön fél napban a LinkedIn, fél napban pedig a Facebook toborzási praktikáiról tanulhat. Délelőtt kitérünk a LinkedIn személyes profil szerepére, a vállalati oldal fontos elemeire, a karrieroldalra, oldal analitikákra, továbbá megtanulhatja, hogyan kell felépíteni a kapcsolati hálót, és hogy hogyan érdemes a tartalmakat előállítani. Facebook témánkban szó lesz a hiteles és hatékony kommunikálásra alkalmas Facebook oldalról és a kampánykezelés előtti lépésekről. Mindezt interaktív, gyakorlatias módon, egyéni kérdések megválaszolásával bonyolítjuk le. Részletek Jegyek
  • 2021.03.302 Napos Agilis Képzés HR szakembereknek, élő videokonferenciás A képzés elsősorban toborzással, talent managementtel és képzéssel foglalkozó, agilis átalakulást segítő HR szakembereknek szól, akik szeretnék megérteni, mi az üzleti és IT területek elvárása az agilis transzformáció során. Bemutatjuk, hogyan tudnának hatékony támogatói és partnerei lenni az agilis átalakulásban részt vevő csapatoknak, és hogyan tudják megtalálni a szervezethez leginkább illő, megfelelő kompetenciákkal bíró agilis jelölteket. Részletek Jegyek
  • 2021.04.01A sikeres interjúztatás Képzésünk fő célja, hogy a résztvevők képesek legyenek a szervezetükhöz legjobban illeszkedő, a munkakörben legjobban teljesítő munkatárs kiválasztására. A képzési napon szó lesz -az interjú felépítéséről, -szituációs gyakorlatról, -az információk rögzítéséről, -döntéshozatali csapdákról, -továbbá a kiválasztás további eszközeiről sablonokkal színesítve. Lehetőséget adunk továbbá a saját területüket érintő kérdések átbeszélésére is. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Koscsóné Kolkopf Judit, a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék vezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese a közszféra szervezetei kategóriájában a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék.... Teljes cikk

Arnhoffer András, az Észak-zalai Víz- és Csatornamű Zrt. elnök-vezérigazgatója

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese, az 51-500 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában, az Észak-zalai Víz- és... Teljes cikk

Bertók Attila, a Webstar Csoport cégvezetője

„Az Év Felelős Foglalkoztatója 2017” pályázat nyertese az 1-50 főt foglalkoztató szervezetek kategóriájában a Webstar Csoport Kft. Bertók... Teljes cikk