Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 12 éve

Magyarország átvette a Roma Évtized elnökségét

Dr. Lamperth Mónika megnyitó beszédében ismertette a magyar kormány elnökségi programját a Nemzetközi Irányító Bizottság mai ülésén, amely új elemekkel gazdagítja majd a programot. Az európai roma és nem roma lakosság életkörülményei között meglévő szakadék csökkentése az Évtized Program legfontosabb célja, ezért a magyar elnökség első lépéseként új résztvevők kaptak meghívást a programba: Bosznia-Hercegovina, Moldávia, Portugália, Spanyolország és Szlovénia.

Fontos célkitűzés továbbá, hogy az Európai Unió intézményei tűzzék napirendjükre az Évtized Programot, valamint annak Stratégiai Terveit, lépéseket téve ezzel egy a romák társadalmi integrációjával foglalkozó európai uniós irányelv kialakítása érdekében. Ezek mellett meg kívánják erősíteni a romák társadalmi integrációját elősegítő kormányzati intézkedések végrehajtásának ellenőrzését - hangsúlyozta Lamperth Mónika.

Kiemelt figyelem irányulhat az Évtized Program tagországaiban az oktatási és lakhatási szegregáció elleni küzdelemre, valamint a romák szempontjainak érvényre juttatását célzó törekvésekre.

A budapesti ülésen kilenc ország delegáltjai, a Világbank, a Nyílt Társadalom Intézet és más nemzetközi szervezetek munkatársai, illetve roma civil szervezetek képviselői vesznek részt. A tervek szerint a magyar elnökség ideje alatt több alkalommal összehívják a Nemzetközi Irányító Bizottságot, illetve a lakhatási szegregáció elleni küzdelemhez és az antidiszkriminációs intézkedésekhez kapcsolódva a szakértői munkacsoportokat is

A Roma Integráció Évtizede Program kilenc közép- és kelet-európai ország összefogásával létrejött és 2005. óta működő nemzetközi együttműködés. A magyar kormány aktív szerepet vállalt az Évtized Program elindításában, és ellátta a Nemzetközi Irányító Bizottság elnökségi feladatait 2003-2005 között, a Program előkészítésének idején.
Follow hrportal_hu on Twitter