Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Már megkapták az első felmondóleveleket a Jabil Circuit dolgozói

Már átadták az első felmondóleveleket a dolgozóknak a Jabil Circuit szombathelyi üzemében, az elbocsátás összesen 1070 embert érint, az üzemben a termelés július végéig fokozatosan áll le - közölte kedden Mirella Kimpen, a Jabil európai kommunikációs vezetője.

A Jabil Circuit Magyarország Kft. március közepén jelentette be, hogy magyarországi gyártótevékenységének összevonását tervezi. Tiszaújvárosi üzemükbe helyezik át a termelést. Az átszervezés nem érinti a mobiltelefonok, híradástechnikai eszközök tesztelését, szervizelését végző Jabil Global Services szombathelyi szervizüzemét. Mirella Kimpen elmondta azt is: a cég több szempontot figyelembe véve, a törvényi mértéknél magasabb összegű juttatáscsomagot állított össze az elbocsátásra kerülő dolgozók számára.

Az MTI értesülése szerint ennek összege a cégnél eltöltött idő, valamint annak függvényében, hogy a megszűnés időszakában hány hónapot dolgozik még az érintett dolgozó a cégnél, a törvényesen járó végkielégítés és a felmondási időre járó munkabéren felül 1-5 havi bérnek megfelelő juttatásnak felel meg.

Mirella Kimpen szólt arról is, a létszámleépítések során arra törekednek, hogy minden üres Jabiles pozíciót, legyen az szombathelyi szervizüzemükben vagy a tiszaújvárosi gyárban megpróbáljanak a Szombathelyről elbocsátott kollégákkal betölteni.

Az MTI tudósítójának a szombathelyi üzem egyik dolgozójától származó információja szerint volt ugyan példa arra, hogy egy-egy dolgozó vállalta a Tiszaújvárosban való átköltözést, de számuk nem jelentős. Ugyancsak korlátozott azok száma, akiket a Jabil szervizüzeme át tud venni. Többször tartottak a megszűnésre ítélt üzemben állásbörzét, amelyen a régió több jelentős vállalata képviseltette magát, a dolgozók, főleg a betanított munkások mégis úgy érzik, hogy nehéz lesz elhelyezkedniük.

Arra, hogy a kényszerű elbocsátások a dolgozók érdekeinek figyelembevételével zajlanak majd le, egyébként biztosítékot ad az is, hogy a Jabil 2005 októberében kollektív szerződést kötött a Szombathelyi Elektronikai Dolgozók Szakszervezetével. A kollektív szerződésben foglaltak vonatkoznak a szombathelyi üzemben, a szervizüzemben, és a tiszaújvárosi gyárban dolgozókra is. A Jabil Global Services több mint 20 millió dollár értékű beruházást hajtott végre Szombathelyen, több mint ezer embernek munkát adó szervizközpontot építettek fel a városban.

A Jabil 2000 óta van jelen Magyarországon, két gyára üzemel Tiszaújvárosban, kettő pedig Szombathelyen. A multinacionális vállalat a világ 21 országában összesen 70 ezer munkavállalót foglalkoztat teljes körű design, gyártási és termékmenedzsment szolgáltatásokat nyújt globális elektronikai cégeknek.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Szegeden 716 millió forintból 17 munkahelyet is létrehoz a Florin

Uniós és hazai támogatással, több mint 716 millió forintos beruházással bővíti termelési kapacitását és szegedi telephelyét a vegyipari... Teljes cikk

12 dolgozó kapta el a koronavírust egy szlovákiai üzemben

Az üzemet bezárták, a dolgozók karanténba kerültek. Teljes cikk

Irodai alkalmazottait is beállította a gyártósorok mellé a Honda Ohióban

Berendelték a Honda irodai alkalmazottait az autógyártó gépsorok mellé Ohio államban - írja a HVG. Teljes cikk