kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

Már rendelet is tiltja a melegek diszkriminációját

Obama elnök rendeletben tiltotta meg a melegekkel, a leszbikusokkal és transzneműekkel szembeni diszkriminációt a foglalkoztatásban.

images

Barack Obama amerikai elnök hétfőn több korábbi rendelet módosítása révén megtiltotta, hogy a szövetségi intézményeknél, illetve azok beszállítóinál a foglalkoztatás terén hátrányos megkülönböztetést alkalmazzanak a homoszexuális és a transznemű alkalmazottakkal szemben.

"Amerika szövetségi szerződései nem támogathatják az amerikaiakkal szembeni diszkriminációt" – jelentette ki az elnök az aláírási szertartáson.

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Egyesült Államokban a legtöbb helyen a homoszexualitás még mindig alapja lehet az elbocsátásnak.

Barack Obama azután döntött úgy, hogy rendeleti úton rendezi ezt a kérdést, hogy a kongresszus kudarcot vallott egy olyan törvény elfogadásának ügyében, amely országos szinten és átfogóan megtiltaná az LGBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) személyek elleni diszkriminációt a foglalkoztatásban. A jogszabály tervezetét a szenátus tavaly megszavazta ugyan, ám a republikánus többségű képviselőház azt nem tűzte napirendjére.

A szövetségi intézményekkel szerződésben álló vallási csoportoknak továbbra is jogukban áll a vallási identitásuk alapján felvenni vagy elbocsátani munkatársaikat, de az foglalkoztatás ügyében az érintettek nemi orientációja vagy identitása náluk sem játszhat szerepet.

Az elnöki direktívát megelőzően az amerikai legfelsőbb bíróság tavaly úgy döntött, hogy profitorientált cégeknek vallási alapon jogukban áll felmentést kérni az egészségügyi törvény azon rendelkezése alól, miszerint az általuk fizetett egészségbiztosításnak ki kell terjednie a női alkalmazottak fogamzásgátlásra is.

Obama elnök kijelentette, hogy 18 állam és 200 önkormányzat, valamint a Fortune magazin 500-as toplistáján szereplő vállalatok többsége tiltja a szexuális orientáció alapján megvalósított diszkriminációt az alkalmazás terén.

A szövetségi szerződésekre vonatkozó változás 24 ezer vállalatot érint, amelyek 28 millió alkalmazottat alkalmaznak, vagyis az amerikai munkaerő mintegy egyötödét. A UCLA jogi karának becslése szerint az Obama által hétfőn bejelentett rendelet 14 millió olyan dolgozóra terjeszti ki a védettséget, akiknek állama vagy munkáltatója még nem helyezkedett diszkriminációellenes álláspontra ebben a kérdésben.

Hétfőn Barack Obama Lyndon Johnson elnök egy 1965-ben kiadott rendeletét módosította, amely megtiltotta, hogy a szövetségi szervekkel szerződésben álló cégeknél faji, vallási, nemi vagy nemzeti hovatartozás alapján a foglalkoztatás terén hátrányos megkülönböztetést alkalmazzanak. Felülírta George W. Bush 2002-ben kibocsátott direktíváját is, amely Johnson rendelete alól részleges mentességet biztosított a vallási csoportoknak.

Obama módosította azt a Richard Nixon által 1969-ben kiadott rendeletet is, amely megvédi a szövetségi alkalmazottakat a faji, vallási nemi vagy nemzeti hozzátartozás, illetve a rokkantság miatti diszkriminációtól. Bill Clinton esetükben a szexuális orientációt, a jelenlegi elnök pedig a nemi identitást is kizárta a hátrányos megkülönböztetés lehetséges okai közül.
  • 2024.06.03Projektmenedzsment képzés A KÉPZÉS CÉLJA: A projektmenedzsment elméletének és gyakorlatának megismertetése a résztvevőkkel. A projektmenedzsment módszereinek begyakorlása példákon és esettanulmányokon keresztül. A résztvevők projektvezetési képességének fejlesztése és felkészítésük projektek önálló, sikeres lebonyolítására. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.05Pénzügyi kimutatások elemzése A képzés során a résztvevők megismerik és elsajátítják a beszámoló elemzés eszközeit és technikáit, képessé válnak egy vállalat vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetének komplex megítélésére a nyilvánosan elérhető pénzügyi beszámolók alapján. Betekintést kapnak a vállalati beszámolók megértéséhez elengedhetetlen iparági elemzés eszközrendszerébe és technikáiba.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.10Szakemberből vezető A szerepváltás nézőpontváltással is jár, nem csak névjegykártyád változott meg. Ha szakemberből lettél vezető érdemes feltenned a kérdéseket: Mi a feladatom? Miért vagyok felelős? Mi változott? Ez a képzés abban segít, hogy tisztábban tudd megfogalmazni és megérteni a saját vezetői szerepedet, az ezzel kapcsolatos változásokat és elvárásokat.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.06.13Tudatos delegálás - vezetői tréning Programunk két fontos vezetői készség fejlesztésére irányul. Az egyik a tudatos delegálás, mint elengedhetetlen vezetői időfelszabadító, munkatárs-fejlesztő készség, a másik az ehhez szükséges asszertív kommunikáció, amely ezt a folyamatot segíti.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Ennyi pénzt spórolhat, aki otthonról dolgozik

Egy friss felmérés szerint az Egyesült Királyságban az irodába való ingázás átlagosan napi 19,10 fontba kerül (8500 forint). Teljes cikk

Párizs 2024 - Közlekedési sztrájk az olimpiai pluszmunkáért

Az olimpiai időszak alatti munkáért járó bónuszok kiharcolásának céljával keddre (mára) sztrájkot hirdettek a legnagyobb francia vasutas szakszervezetek. Teljes cikk

OECD-országok: a nők körében emelkedett, a férfiakéban csökkent a munkanélküliség

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) országaiban átlagosan 4,9 százalék volt a munkanélküliség márciusban nem végleges... Teljes cikk