Megjelent: 12 éve

Maximum 100 pont szerezhető a mesterképzés felvételijében

A mesterképzésre jelentkezők pontszámítási módszere eltér az alapképzésben használatos 480 pontos értékelési rendszertől. Az MA/MSc képzésre jelentkezők felvételéről meghatározott keretfeltételeknek megfelelően ugyan, de az intézmények saját hatáskörben döntenek. Ilyen módon az intézmény dönti el, hogy szóbeli, írásbeli, avagy mindkét formában vizsgáztat-e, illetve, hogy milyen teljesítményért ad többletpontot - közölte az Edupress megkeresésére az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

A kormányrendeletben meghatározott keretfeltételek szerint a mesterképzésekre felvételizőket egy 100 pontos rendszerben kell értékelni, az értékelés módja, illetve a követelmények felállítása, meghatározása intézményi hatáskör. Az értékelés független attól, hogy a jelentkező melyik intézményben szerezte korábban végzettségét igazoló oklevelét.

A 100 pontos rendszerben az intézmények maximum 10 pontot adhatnak előnyben részesítés címén. Előnyben részesítés címén az intézmények kötelesek többletpontot adni a hátrányos helyzetűeknek, a fogyatékkal élőknek, a halmozottan hátrányos helyzetűeknek, illetve a gyermekgondozásban részt vevőknek, az előnyben részesítés jogcímén járó többletpontok mértékének meghatározása azonban szintén intézményi hatáskör, így érdemes tájékozódni az egyes intézményekben és szakokon nyerhető pontokról. Az egyéb jogcímeken megállapított többletpontokról és azok mértékéről az intézmények maguk döntenek. A leggyakrabban felsőfokú OKJ-s végzettségért, nyelvtudásért, a már megszerzett oklevél minősítéséért, OTDK-n vagy TDK-n elért helyezésért, illetve valamilyen szakmai tevékenységért adnak többletpont, előfordul azonban az is, hogy kiemelkedő sportteljesítményt vagy demonstrátori munkakört honorálnak az intézmények többletponttal.

A legtöbb intézmény esetében a többletpontok mértéke maximum 10 pont, amelyben az előnyben részesítés címén járó pontok is benne foglaltatnak, de némely intézményben ennél magasabb pontszám is elnyerhető a korábban szerzett jó teljesítménnyel. Az ELTE-n például 25 többletpontot kaphatnak a felvételizők, a Nyugat-magyarországi Egyetem bizonyos karain pedig 20 pont a maximálisan elnyerhető többletpontok száma.

Külön feladatuk van a tanári pályára készülőknek

A tanári mesterképzésre jelentkezők közül azoknak, akiknek felvételük után második tanári szakképzettséget is választaniuk kell, tehát azoknak, akik közismereti tárgyat oktató tanárnak készülnek, a jelentkezési laphoz külön csatolniuk kell egy, a www.felvi.hu oldalon elérhető Kérvénytárból letölthető nyilatkozatot, amelyben feltüntetik, hogy mely szakképzettséget kívánják választani. Az intézmény ugyanis ennek ismeretében állítja össze a gyakorlati vizsgák listáját. Amennyiben a jelentkező több szakképzettséget is megjelölhet, azokat rangsorolnia kell és minden alkalmassági vizsgán részt kell vennie.

Azon mesterképzésre jelentkezőknek, akik 2009 júniusában szerzik meg az alapképzés elvégzését igazoló oklevelüket, legkésőbb július 9-éig csatolniuk kell jelentkezési lapjukhoz a megszerzett végzettséget igazoló oklevél fénymásolatát. Ha a fenti időpontig a dokumentum nem kerül kiállításra, akkor a felsőoktatási intézmény azon igazolását kell benyújtaniuk, miszerint a jelentkező záróvizsgáit teljesítette, rendelkezik az oklevél kiállításához szükséges nyelvvizsgával, vagyis az oklevél kiállítása folyamatban van. Ez az igazolás szintén letölthető a Felvi Kérvénytárából.

Edupress.hu
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
  • 2021.02.23 Adatvédelmi tisztviselő képzés Megújult blended képzésünk során a jogi háttér áttekintése mellett gyakorlati példák, megtörtént esetek és a résztvevők által hozott problémák közös elemzése segíti a szabályok értelmezését először e-learning, majd egy online konzultációs nap keretein belül. Részletek Jegyek
  • 2021.03.08 Vezetői kommunikáció és konfliktuskezelés képzés A képzés célja a szervezeten belül eredményes és hatékony kommunikáció feltételeinek és eszközeinek megismerése és begyakorlása, a résztvevők kommunikációs kultúrájának fejlesztése - A személyes és a vezetői kommunikáció hatásfokának és eredményességének javítása - A szervezeten belül eredményes és hatékony együttműködés és konfliktuskezelés alapjainak megismerése Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter