Megjelent: 11 éve

Maximum 100 pont szerezhető a mesterképzés felvételijében

A mesterképzésre jelentkezők pontszámítási módszere eltér az alapképzésben használatos 480 pontos értékelési rendszertől. Az MA/MSc képzésre jelentkezők felvételéről meghatározott keretfeltételeknek megfelelően ugyan, de az intézmények saját hatáskörben döntenek. Ilyen módon az intézmény dönti el, hogy szóbeli, írásbeli, avagy mindkét formában vizsgáztat-e, illetve, hogy milyen teljesítményért ad többletpontot - közölte az Edupress megkeresésére az Országos Felsőoktatási Információs Központ.

A kormányrendeletben meghatározott keretfeltételek szerint a mesterképzésekre felvételizőket egy 100 pontos rendszerben kell értékelni, az értékelés módja, illetve a követelmények felállítása, meghatározása intézményi hatáskör. Az értékelés független attól, hogy a jelentkező melyik intézményben szerezte korábban végzettségét igazoló oklevelét.

A 100 pontos rendszerben az intézmények maximum 10 pontot adhatnak előnyben részesítés címén. Előnyben részesítés címén az intézmények kötelesek többletpontot adni a hátrányos helyzetűeknek, a fogyatékkal élőknek, a halmozottan hátrányos helyzetűeknek, illetve a gyermekgondozásban részt vevőknek, az előnyben részesítés jogcímén járó többletpontok mértékének meghatározása azonban szintén intézményi hatáskör, így érdemes tájékozódni az egyes intézményekben és szakokon nyerhető pontokról. Az egyéb jogcímeken megállapított többletpontokról és azok mértékéről az intézmények maguk döntenek. A leggyakrabban felsőfokú OKJ-s végzettségért, nyelvtudásért, a már megszerzett oklevél minősítéséért, OTDK-n vagy TDK-n elért helyezésért, illetve valamilyen szakmai tevékenységért adnak többletpont, előfordul azonban az is, hogy kiemelkedő sportteljesítményt vagy demonstrátori munkakört honorálnak az intézmények többletponttal.

A legtöbb intézmény esetében a többletpontok mértéke maximum 10 pont, amelyben az előnyben részesítés címén járó pontok is benne foglaltatnak, de némely intézményben ennél magasabb pontszám is elnyerhető a korábban szerzett jó teljesítménnyel. Az ELTE-n például 25 többletpontot kaphatnak a felvételizők, a Nyugat-magyarországi Egyetem bizonyos karain pedig 20 pont a maximálisan elnyerhető többletpontok száma.

Külön feladatuk van a tanári pályára készülőknek

A tanári mesterképzésre jelentkezők közül azoknak, akiknek felvételük után második tanári szakképzettséget is választaniuk kell, tehát azoknak, akik közismereti tárgyat oktató tanárnak készülnek, a jelentkezési laphoz külön csatolniuk kell egy, a www.felvi.hu oldalon elérhető Kérvénytárból letölthető nyilatkozatot, amelyben feltüntetik, hogy mely szakképzettséget kívánják választani. Az intézmény ugyanis ennek ismeretében állítja össze a gyakorlati vizsgák listáját. Amennyiben a jelentkező több szakképzettséget is megjelölhet, azokat rangsorolnia kell és minden alkalmassági vizsgán részt kell vennie.

Azon mesterképzésre jelentkezőknek, akik 2009 júniusában szerzik meg az alapképzés elvégzését igazoló oklevelüket, legkésőbb július 9-éig csatolniuk kell jelentkezési lapjukhoz a megszerzett végzettséget igazoló oklevél fénymásolatát. Ha a fenti időpontig a dokumentum nem kerül kiállításra, akkor a felsőoktatási intézmény azon igazolását kell benyújtaniuk, miszerint a jelentkező záróvizsgáit teljesítette, rendelkezik az oklevél kiállításához szükséges nyelvvizsgával, vagyis az oklevél kiállítása folyamatban van. Ez az igazolás szintén letölthető a Felvi Kérvénytárából.

Edupress.hu
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter