kapubanner for mobile
Megjelent: 16 éve

Még lehet jelentkezni az MSc és MA képzésekre

Bár a felsőoktatási jelentkezési időszak lezárult azok számára, akik alapképzésben, felsőfokú szakképzésben szeretnének továbbtanulni, a mesterképzésre jelentkezőknek azonban március 17-e a jelentkezési határidő. Összesen 98 különböző mesterszak indul 24 állami- és magánintézményben, és további hét egyházi és két külföldi intézményben.

Jövőre végez az első évfolyam, akik a 2005-ben bevezetett kétciklusú képzési rendszerben kezdték meg felsőoktatási tanulmányaikat. Ennek ellenére idén már szép számban hirdettek meg az egyetemek és főiskolák mesterképzéseket, 98 szak közül választhatnak a korábbi egyetemi, főiskolai vagy alapképzésben szerzett diplomával rendelkezők. 2008-ban 3500 helyet különített el a kormány államilag támogatott mesterképzéses helyre, jövőre ez várhatóan a sokszorosára növekszik majd.

Műszaki mesterszakok

Műszaki szakemberekre nagy igény mutatkozik a munkaerőpiacon, és bár a felvételi statisztikák szerint tavaly nem ez a tudományterület járt az élen, mégis előkelő helyet foglalt el, szakemberek pedig azt prognosztizálják, idén még többen választják majd a műszaki képzések valamelyikét. Az ország egyik legnagyobb presztízsű műszaki képzést nyújtó fővárosi egyeteme, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 17 különböző mesterszakot kínál a továbbtanulóknak, míg a Budapesti Műszaki Főiskola további négy mesterképzést hirdetett meg, köztük az alapképzésben nagy érdeklődést kiváltó mérnök-informatikus mesterképzést is.

A mesterszakon 120 kredit elvégzésével szerezhető meg a mesterfokú diploma, ezt követően doktori képzésben vehetnek részt a hallgatók. A 120 kreditet a 27 kreditpontot érő alapozó ismeretek, 22 pontot érő szakmai törzsanyag, a 25 pontot érő szakirányú ismeretek, 6 kreditet érő választható tárgyak és a 30 kreditet érő diplomamunka alkotja - mondta dr. Gáti József a főiskola kancellárja.

Gáti szerint a főiskola mindkét szakiránnyal kurrens specializációs lehetőséget kínál a hallgatóknak, a szakirányok tervezői, kutatói, fejlesztési, tehát önálló mérnöki feladatok ellátására irányulnak. "A szak előfeltétele egy alapképzésben szerzett oklevél és egy idegen nyelv biztos ismerete" - mondta a kancellár. Többek mellett a miskolci, a debreceni, a veszprémi, a pécsi egyetem is hirdet műszaki képzést, valamivel kevesebbet, de ezekben az intézményekben is válogathatnak a felvételizők a műszaki képzések közül.

Gazdaságtudományi képzések

A gazdaságtudományi képzési terület az elmúlt évben a legnépszerűbb tudományterület volt a felvételizők körében. Számos intézmény bővítette képzési kínálatát valamilyen közgazdász szakkal, a legtöbb jelentkezőt vonzó ezek közül a nemzetközi gazdálkodás, a gazdálkodás és menedzsment és a turizmus és vendéglátás szak volt tavaly. Ezen alapszakokra épülő mesterszakokat a Budapesti Corvinus Egyetemtől kezdve a Szegedi Tudományegyetem át a Heller Farkas és a Zsigmond Király Főiskoláig több intézmény is indít már az idei évtől.

Társadalomtudományi terület

A társadalomtudományi területen indított mesterszakok szintén az alapképzésben népszerű szakokra épülnek. A nemzetközi tanulmányok mesterképzést például három helyen tanulhatnak a hallgatók, a Budapesti Corvinus Egyetemen, a veszprémi Pannon Egyetemen és a budapesti Zsigmond Király Főiskolán (ZSKF).

Szatmári Péter, a ZSKF általános rektorhelyettese szerint egy dinamikusan fejlődő intézmény is fel tudja venni a versenyt a nagy hagyományú intézményekkel, ha a képzésen belül megtalálja azokat a specifikumokat, amelyekkel felkelti a hallgatók érdeklődését. A Zsigmond Király Főiskola diplomáciai szakiránnyal is várja a hallgatókat a nemzetközi tanulmányok mesterszakon.

"Az intézmény diplomáciai kapcsolatai, az Európai Parlamenttel és az EU egész intézményrendszerével történő szoros együttműködés hívta életre a szakirány kidolgozását" - mondta Szatmári.

Edupress.hu
  • 2024.04.30NewLeadership – Vezetői eszköztár bővítése Önmaguk fejlesztését is fontosnak tartó középvezetőknek, frissen kinevezett döntéshozóknak szóló komplex és intenzív vezetőfejlesztő program sok gyakorlattal. Különlegessége, hogy a résztvevők átgondolhatják és megoszthatják egymással aktuális kihívásaikat és még a kritikus vezetői helyzetek megoldásáról is tanulhatnak egymás jó gyakorlatából is!info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.02Munkaviszony létesítése és megszűntetése – Dr. Berke Gyula Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerni.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Egy jól működő csapat titka – Vezetői reziliencia fejlesztése A vezetői reziliencia fejlesztése képzésünk arra világít rá, hogyan lehet úgy tekinteni a tényekre, hogy relativizáljuk őket, kezelhető megvilágításba helyezzük a nehézségeket és igyekezzünk megőrizni a racionalitásunkat, hogy ebben a nehéz helyzetben is fejlődni tudjon a csapatunk. Segítve a csapattagoknak abban, hogy a problémalátásukat a megoldás keresés fókusza váltsa fel és megváltozzon az interakcióik minősége.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.05.09Munkaidő, pihenőidő – Dr. Takács Gábor Pannon Munkajogi Akadémia - Pannon Munkajogi Akadémia előadás-sorozatunkat, melyben kiváló és elismert szakmai előadók támogatásával ismerhetjük meg a munkajog különböző területeit, ajánljuk mindazoknak, akik szeretnék ismereteiket bővíteni, gyakorlati megközelítésben szeretnék az alkalmazott jogi hátteret megismerniinfo button Részletek ticket button Jegyek