kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Megállapodástervezetet nyújt be a Hallgatói Hálózat

Felsőoktatási megállapodástervezetet nyújt be a Hallgatói Hálózat (HaHa) a decemberben megfogalmazott hat pontjuk alapján - jelentette be Maleczki Gergő, a HaHa aktivistája pénteken sajtótájékoztatón. Mint mondta, a megállapodást a felsőoktatást érintő kérdésekben az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumnak (OFEF) és az emberi erőforrások minisztere kötheti meg.

Szólt arról is, hogy hétfő délután Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben demonstrációt tartanak, valamint elmennek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének péntek délutáni budapesti fórumára is.

Szebeni Dalma, a HaHa aktivistája felolvasta a megállapodástervezetet, amelyben egyebek mellett az áll: "a miniszter vállalja, hogy (...) a megkötött hallgatói ösztöndíjszerződéseket visszamenőleges hatállyal érvénytelenné nyilvánítja", továbbá megszünteti a szakok, képzési területek közötti felvételi eljárásbeli megkülönböztetést és a 2013-as felvételi eljárásban ideiglenesen minden alapképzési szakon egységesen 240 pontos minimumponthatárt állapít meg.

A megállapodástervezet azt is tartalmazza: a tárca vezetője garanciát vállal arra, hogy a felsőoktatási intézmények állami támogatása a következő tanévben nem lehet kevesebb a 2011-es szintnél, és biztosítják "a kapacitásszámig bejutó hallgatók ingyenes képzését".

A dokumentum arra is kitér, hogy a miniszter lemond a kancellári intézmény bevezetéséről, a Magyar Rektori Konferenciát, az Oktatói Hálózatot, a pedagógus-szakszervezeteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) és a HaHát tömörítő OFEF pedig vállalja, hogy a felsőoktatási intézmények gazdasági helyzetének átláthatóbbá tétele érdekében együttműködik a minisztériummal.

A HaHa tervezete szerint a miniszternek azt is lehetővé kellene tennie, hogy a felsőoktatási kerekasztalhoz csatlakozhasson az OFEF minden tagszervezete, az OFEF pedig vállalja, hogy szakmai javaslataiba folyamatosan beépíti a hallgatók különböző fórumainak véleményét, és a felsőoktatás közös eredményeit közvetíti a hallgatóknak.

A megállapodástervezet azt is célul tűzi ki, hogy a miniszter vállalja: "intézkedései során figyelembe veszi a méltányosság és a társadalmi igazságosság szempontjait", míg az OFEF az érintettekkel egyeztetve a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányainak segítésére javaslatot dolgoz ki. A miniszternek továbbá garanciát kellene vállalnia arra is, hogy 2014-től a felsőoktatásra fordított összeg nem lehet kevesebb az éves bruttó hazai termék (GDP) egy százalékánál.

Füzessi Károly, a HaHa aktivistája kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hálózat továbbra is tartja a kapcsolatot a HÖOK-kal, amely "továbbra is képviseli a hat pontot", amelynek "minél előbb teljesülnie kell".

A HaHa hatpontos petíciójában decemberben követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe.
  • 2024.07.10GDPR A HR-BEN: ADATVÉDELEM A MUNKAHELYEN Programunkon gyakorlati oldalról tekintjük át a munkaviszonnyal összefüggésben leggyakrabban előforduló kérdéseket, tipikus buktatókat és lehetséges hibákat, melyek az elmúlt 6 év során a GDPR szabályozás létrejöttét követően felmerültek.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Kompetenciamérés: 2023-ban alacsonyabb átlageredmények születtek mint egy évvel korábban

Lezárult a 2023/2024-es tanévi digitális országos kompetenciamérés, 2024. március 4. és június 3. között 3050 oktatási intézmény több mint 584... Teljes cikk

Július közepéig lehet pályázni a Fáy Oktatási Innovációs Díjra

A díj célja, hogy népszerűsítse azokat a módszereket, amik fokozzák a tanulás és tanítás hatékonyságát. Teljes cikk

Professzori kinevezést kapott a Szegedi Tudományegyetem Karikó Katalin

A magyar-amerikai biokémikus az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának professzoraként folytatja munkáját. Teljes cikk