Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Megállapodástervezetet nyújt be a Hallgatói Hálózat

Felsőoktatási megállapodástervezetet nyújt be a Hallgatói Hálózat (HaHa) a decemberben megfogalmazott hat pontjuk alapján - jelentette be Maleczki Gergő, a HaHa aktivistája pénteken sajtótájékoztatón. Mint mondta, a megállapodást a felsőoktatást érintő kérdésekben az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumnak (OFEF) és az emberi erőforrások minisztere kötheti meg.

Szólt arról is, hogy hétfő délután Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben demonstrációt tartanak, valamint elmennek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének péntek délutáni budapesti fórumára is.

Szebeni Dalma, a HaHa aktivistája felolvasta a megállapodástervezetet, amelyben egyebek mellett az áll: "a miniszter vállalja, hogy (...) a megkötött hallgatói ösztöndíjszerződéseket visszamenőleges hatállyal érvénytelenné nyilvánítja", továbbá megszünteti a szakok, képzési területek közötti felvételi eljárásbeli megkülönböztetést és a 2013-as felvételi eljárásban ideiglenesen minden alapképzési szakon egységesen 240 pontos minimumponthatárt állapít meg.

A megállapodástervezet azt is tartalmazza: a tárca vezetője garanciát vállal arra, hogy a felsőoktatási intézmények állami támogatása a következő tanévben nem lehet kevesebb a 2011-es szintnél, és biztosítják "a kapacitásszámig bejutó hallgatók ingyenes képzését".

A dokumentum arra is kitér, hogy a miniszter lemond a kancellári intézmény bevezetéséről, a Magyar Rektori Konferenciát, az Oktatói Hálózatot, a pedagógus-szakszervezeteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) és a HaHát tömörítő OFEF pedig vállalja, hogy a felsőoktatási intézmények gazdasági helyzetének átláthatóbbá tétele érdekében együttműködik a minisztériummal.

A HaHa tervezete szerint a miniszternek azt is lehetővé kellene tennie, hogy a felsőoktatási kerekasztalhoz csatlakozhasson az OFEF minden tagszervezete, az OFEF pedig vállalja, hogy szakmai javaslataiba folyamatosan beépíti a hallgatók különböző fórumainak véleményét, és a felsőoktatás közös eredményeit közvetíti a hallgatóknak.

A megállapodástervezet azt is célul tűzi ki, hogy a miniszter vállalja: "intézkedései során figyelembe veszi a méltányosság és a társadalmi igazságosság szempontjait", míg az OFEF az érintettekkel egyeztetve a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányainak segítésére javaslatot dolgoz ki. A miniszternek továbbá garanciát kellene vállalnia arra is, hogy 2014-től a felsőoktatásra fordított összeg nem lehet kevesebb az éves bruttó hazai termék (GDP) egy százalékánál.

Füzessi Károly, a HaHa aktivistája kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hálózat továbbra is tartja a kapcsolatot a HÖOK-kal, amely "továbbra is képviseli a hat pontot", amelynek "minél előbb teljesülnie kell".

A HaHa hatpontos petíciójában decemberben követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe.
  • 2022.02.01Munkaügyi adatvédelem (GDPR HR-eseknek) Blended képzésünk során a tananyag általános elméleti részét, mely tartalmazza az alapfogalmak, jogalapok és törvények összefoglalását először e-learning videó formában sajátíthatja el. A videó megtekintése után egy fél napos konzultáció keretein belül, feldolgozásra kerül a tananyag további része, melyet online vagy tantermi formában hirdetünk meg. Részletek Jegyek
  • 2022.02.04Sikeres évem lesz! Csoportos coaching az eredményes évért 2022 első heteit éljük. Álmodozunk és tervezgetünk; mi mindent akarunk megvalósítani az idén? Aztán elröppennek a hetek és a hónapok, és azt vesszük észre, hogy sehol sem tartunk ezekkel a tervekkel. Ilyekor elgondolkodunk: hogy lesz ebből sikeres év?! Lehet, hogy veled is megtörtént már ez. Ha azt akarod, hogy az idén másképp legyen, érdemes felkészülni rá! Jelentkezz az eseményre, ahol eszközöket és inspirációt kapsz a tudatos évtervezéshez! Találkozunk? Részletek Jegyek
  • 2022.03.07Hetes Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. A képzés 3 héten keresztül, 2 hétköznap este valósul meg. Igény esetén 3 munkanapra is szervezhető. Részletek Jegyek
  • 2022.04.22BEMUTATKOZIK A teamwork2022 Képzelj el egy olyan kétnapos csapatépítő képzést, amely minden részletében a Te vállalati csapatodról szól. Jelentkezzetek az ország első csapatépítő eseményére, amelyre háromfős vállalati csapatokat várunk! Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Online oktatással indul a félév az ELTE-n

Legalább három hétig online oktatás lesz az intézményben a járványhelyzetre való tekintettel. Teljes cikk

Határozatlan idejű pedagógussztrájk jöhet tavasszal

A szakszervezetek már szervezik a januári figyelmeztető sztrájkot. Teljes cikk

Újabb ösztöndíjra pályázhatnak a szakképzésben tanulók

Az Apáczai-ösztöndíjasok a pénzbeli juttatás mellett mentori segítséget is kapnak. Teljes cikk