>
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Megállapodástervezetet nyújt be a Hallgatói Hálózat

Felsőoktatási megállapodástervezetet nyújt be a Hallgatói Hálózat (HaHa) a decemberben megfogalmazott hat pontjuk alapján - jelentette be Maleczki Gergő, a HaHa aktivistája pénteken sajtótájékoztatón. Mint mondta, a megállapodást a felsőoktatást érintő kérdésekben az Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórumnak (OFEF) és az emberi erőforrások minisztere kötheti meg.

Szólt arról is, hogy hétfő délután Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben demonstrációt tartanak, valamint elmennek a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének péntek délutáni budapesti fórumára is.

Szebeni Dalma, a HaHa aktivistája felolvasta a megállapodástervezetet, amelyben egyebek mellett az áll: "a miniszter vállalja, hogy (...) a megkötött hallgatói ösztöndíjszerződéseket visszamenőleges hatállyal érvénytelenné nyilvánítja", továbbá megszünteti a szakok, képzési területek közötti felvételi eljárásbeli megkülönböztetést és a 2013-as felvételi eljárásban ideiglenesen minden alapképzési szakon egységesen 240 pontos minimumponthatárt állapít meg.

A megállapodástervezet azt is tartalmazza: a tárca vezetője garanciát vállal arra, hogy a felsőoktatási intézmények állami támogatása a következő tanévben nem lehet kevesebb a 2011-es szintnél, és biztosítják "a kapacitásszámig bejutó hallgatók ingyenes képzését".

A dokumentum arra is kitér, hogy a miniszter lemond a kancellári intézmény bevezetéséről, a Magyar Rektori Konferenciát, az Oktatói Hálózatot, a pedagógus-szakszervezeteket, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) és a HaHát tömörítő OFEF pedig vállalja, hogy a felsőoktatási intézmények gazdasági helyzetének átláthatóbbá tétele érdekében együttműködik a minisztériummal.

A HaHa tervezete szerint a miniszternek azt is lehetővé kellene tennie, hogy a felsőoktatási kerekasztalhoz csatlakozhasson az OFEF minden tagszervezete, az OFEF pedig vállalja, hogy szakmai javaslataiba folyamatosan beépíti a hallgatók különböző fórumainak véleményét, és a felsőoktatás közös eredményeit közvetíti a hallgatóknak.

A megállapodástervezet azt is célul tűzi ki, hogy a miniszter vállalja: "intézkedései során figyelembe veszi a méltányosság és a társadalmi igazságosság szempontjait", míg az OFEF az érintettekkel egyeztetve a hátrányos helyzetű fiatalok tanulmányainak segítésére javaslatot dolgoz ki. A miniszternek továbbá garanciát kellene vállalnia arra is, hogy 2014-től a felsőoktatásra fordított összeg nem lehet kevesebb az éves bruttó hazai termék (GDP) egy százalékánál.

Füzessi Károly, a HaHa aktivistája kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hálózat továbbra is tartja a kapcsolatot a HÖOK-kal, amely "továbbra is képviseli a hat pontot", amelynek "minél előbb teljesülnie kell".

A HaHa hatpontos petíciójában decemberben követelte a keretszámok "legalább a 2011-es szintre" való visszaállítását, a felsőoktatásból történt forráskivonás megszüntetését és az elvonások kompenzálását, a hallgatói szerződések eltörlését, a köz- és felsőoktatás átfogó reformját, valamint, hogy ez utóbbi biztosítsa a szegényebb családok gyermekeinek a bejutását a felsőoktatási intézményekbe.
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
  • 2020.11.17Toborzás a LinkedIn-en és a Facebook-on - ONLINE A Toborzás a LinkedIn-en és a Facebookon 1 napos workshopon délelőtt kérdést kaphat LinkenInnel kapcsolatos kérdéseire, szó lesz továbbá a vállalati oldal fontos elemeiről, karrieroldalról és oldal-analitikákról. Délután példákkal színesítve ismerkedhet meg a kampánykezeléssel, kapcsolati háló felépítésének kérdéseivel és egyéb, Facebookkal kapcsolatos funkcióval. Részletek Jegyek
  • 2020.11.23Művezető képzés A művezetők szakmai továbbképzése a vezetői feladataik eredményes és hatékony ellátására. A résztvevők vezetői, problémamegoldási és termelékenységfejlesztési készségeinek fejlesztése konkrét feladatokon, szituációs játékokon, esettanulmányokon keresztül. Részletek Jegyek
  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Egy felmérés szerint a pedagógusok háromnegyede nem érzi magát biztonságban az iskolákban

A PSZ felmérése szerint a pedagógusok többsége nem érzi magát biztonságban az iskolákban, eközben a Demokratikus Koalíció az ingyenes... Teljes cikk

Akár havi 280 ezer forint ösztöndíj is jár a felnőttképzésben

Változások a felnőttképzésben: jön az ösztöndíj, a diákhitel és a pályakövetési rendszer. Teljes cikk

Schanda Tamás: Magyarország érdeke, hogy visszaállítsuk a szakképzés régi rangját

Az ITM stratégiai és parlamenti államtitkára szerint szakképzési iskolaszerkezet átalakítása zökkenőmentesen zajlik. Teljes cikk