Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 éve

Megéri államilag támogatni a multik munkahelyteremtését?

A kormány a múlt héten hagyta jóvá az Audi és a General Motors beruházásának összesen 16,7 milliárd forintos támogatását, amelynek révén közvetlenül 2634 munkahely jöhet létre. A Világgazdaság arra volt kíváncsi, hogy az általa megkérdezett szakemberek egyetértenek-e a döntéssel.

Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár szerint a támogatás ténye nem meglepő, nagyságrendje pedig elfogadhatónak minősül még az uniós tagországokban is, hát még a periférián. Az a nagy kérdés, hogy a hazai kkv-k - amelyek nem feltétlenül hazai tulajdonúak - beszállítóként rá tudnak-e kapcsolódni ezekre a nagyberuházásokra.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára úgy véli nem az a fontos, hogy egy munkahely megteremtéséhez mennyi pénzt ad az állam, hanem az, hogy a támogatott beruházás milyen hozzáadott értékű termelést hoz Magyarországra, milyen termelési kultúrát honosít meg, hány további, közvetett munkahely kialakulását eredményezi, milyen beszállítói hátteret teremt.

Parragh László, az MKIK elnöke azt mondta, a hazai kis- és középvállalati kör számára is kitörési pontot jelenthet a rákapcsolódás ezekre a projektekre.

Szegő Róbert, a Gordiusz Alfa ügyvezetője szerint "mint magyar, üdvözlök minden, a hazai technológiai színvonalat, szaktudást növelő beruházást. Mint műszaki ember értékelem, hogy közvetlen és közvetett műszaki húzóhatást fejtenek ki. Mint vállalkozó szeretném, hogy minél több ügyfelem csatlakozhasson beszállítóként a projektekhez, másrészt a gazdaság nagy pillanatának látnám azt, amikor hazai vállalat kapna akár feleakkora, megérdemelt állami támogatást."

Szűcs György, az Iposz elnöke úgy gondolja, a gond inkább azzal, hogy nincsenek olyan támogatási formák, hasonló volumenben, amelyek a családi, illetve a kisvállalkozások beruházásait segítenék.

Világgazdaság
Follow hrportal_hu on Twitter