Megfőzik a dolgozókat a Vidékfejlesztési Minisztériumban "/>
Megjelent: 8 éve

Megfőzik a dolgozókat a Vidékfejlesztési Minisztériumban

Az agrártárca új öltözködési szabályzata nem ismer kíméletet a legnagyobb hőség idején sem.

Ma, az év eddigi legmelegebb napján, amikor országos kánikulariadó van és mindenütt csúcsra járnak a légkondik, a Vidékfejlesztési Minisztérium dolgozói és a pályázati irodáinak ügykezelői alighanem sűrűn emlegetik Poprády Géza közigazgatási államtitkárt. Ő szignálta ugyanis a tárca augusztus 3-ától érvényes szigorú új öltözködési szabályzatát, amely nem ismer olyat, hogy hőség.

A szabályzat szerint a kormánytisztviselő a minisztériumi munkavégzéshez köteles az alkalomnak, az évszaknak, valamint az időjárásnak megfelelő öltözékben, valamint megfelelő személyi higiéniával - ápolt és tiszta külsővel, rendezett hajjal - megjelenni. Ez még nem lenne baj.

Ám a minisztérium szerint ez azt jelenti, hogy a nők válla nem lehet fedetlen, s a férfiak pedig kössenek nyakkendőt. Így fogalmaz: "A hölgyek esetén elegáns felső, blúz, blézer, kiskabát, szoknya, vagy nadrág, illetve elegáns egyrészes szövetruha viselhető. A szoknya hosszúsága legalább a térd felett 5 centiméterig kell, hogy érjen. Zárt cipővel együtt harisnya viselése kötelező, szandál és nyitott cipő harisnya nélkül is viselhető. Férfiak esetében a hivatali megjelenés az ing, vászon-, vagy szövetnadrág, zakó, nyakkendő, illetve zárt, elegáns cipő." Szerencsére a rövid ujjút alapból nem tiltja a szabályzat.

Tilos a vietnami papucs a Hawaii-ingÁm külön kitér a nagy melegben szokásos öltözetekre: a pasik nem viselhetnek rövidnadrágot, szandált, papucsot. Nem lehet rajtuk feliratos poló. Tilos a "komikusan ható mintázatú" vagy "túlzottan színes" ing, póló, nyakkendő. A nők nem jelenhetnek meg kánikularuhában, strandpapucsban, pánt nélküli, vagy spagetti pántos felső pedig csak a vállat takaró kiskabáttal, vagy boleróval viselhető.

LotyótilalomA rendes kormánytisztviselőhöz illeszkedő öltözködés nem követ "szélsőséges divatirányzatokat", nem tartalmaz reklámot. Rendes kormánytisztviselő nem hord hivalkodó ékszert, miniszoknyát, provokatív, hiányos vagy átlátszó ruhát, illetve mélyen dekoltált felsőrészt.

"Az öltözetnek takarnia kell a tetoválást, a piercinget, a köldököt, illetve a fehérneműt" - hívja fel külön a figyelmet a szabályzat.

Esetleg "enyhén koptatott" farmerA tárca is érezhette, hogy ez szigorúnak számít, ezért tett némi engedményt azokra a napokra, amikor a tisztviselők nem hagyják el az irodát és nem találkozik senkivel. Ilyen napokon viselhető "kényelmesen elegáns ruházat" is, amely lehet egyszerű, "legfeljebb enyhén koptatott, nem tépett farmernadrág vagy farmerszoknya", elegáns pulóver vagy mellény, visszafogott mintázatú vagy sima pamutpóló, illetve egyrészes ruha.

Amikor nincs mentségÁm még a legnagyobb meleg sem ad néha felmentést a harisnya és a kosztüm, illetve a nyakkendő, hosszú ujjú ing és a sötét öltöny alól: különleges alkalmak, ünnepségek, illetve magasabb szintű vagy kiemelt hivatali tárgyalások alkalmával minden időjárási körülmények között kötelező a kellően konzervatív öltözet.

Reméljük, légkondicionáló berendezést is kapnak az öreg kormányépületekben dolgozók, különben könnyen lehet, hogy a hőguta gyorsítja majd fel a kormánytisztviselői kar fiatalítását. Vagy esetleg szeptemberre tolódnak fontos és sürgős tárgyalások.

Másutt is vanDress code, azaz öltözködési szabályzat egyébként másutt is van, s nem is teljesen indokolatlan. Mint a Hírszerző írta, a Nemzetfejlesztési Minisztériumban kötelezővé tett dress code azt is kiköti, hogy a nők ne használjanak túl sok parfümöt, megszabja, meddig érhet a térdnél a szoknya és legyen mindig tiszta a köröm. Egyes bankoknál pedig akár 34 oldalon keresztül is részletezik, miként kell a bank dolgozóinak "megfelelő benyomást" tenniük. Ugyanakkor a kánikula idején sok szervezet - egyebek között a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium - is engedményeket tesz a szigorból.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Októbertől ismét tart rendezvényeket a Hungexpo

Szigorú biztonsági szabályok mellett októberben megrendezi a Construma, az Otthon Desing, az Automotive Hungary, és az Ipar Napjai kiállításokat a... Teljes cikk

Csökkenés helyett tovább nőtt a munkanélküliség Oroszországban

Oroszországban az elemzők által várt csökkenés helyett augusztusban 6,4 százalékra emelkedett a munkanélküliségi ráta. Teljes cikk

Mától az állomásokon, megállókban is kötelező maszkot viselni

A MÁV-Start és a Volánbusz szeptember 21-én hétfőtől tovább szigorítja a maszkhasználatot: azt már nem csak a közösségi közlekedési... Teljes cikk