Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Megmenthetik az üdülési csekket és az étkezési utalványt

A Fidesz olyan javaslatcsomagot kíván elfogadtatni, amely alapján megmaradna az üdülési csekk, az étkezési utalvány, a falusi turizmus adómentessége, nem változna az ágazat áfakulcsa és emelkedne a turisztikai marketingre fordítható keret - mondta Bánki Erik, a Fidesz turisztikai munkacsoportjának vezetője.

images

Az ellenzéki politikus szerint ezeknek a tételeknek a megadóztatásával, az áfakulcs emelésével a belföldi kereslet jelentősen vissza fog esni, valódi csődhullám indulhat el a turisztikai ágazatban.

Véleménye szerint az ideális az lenne, ha az ágazatot a kedvezményes áfakulcs alá sorolnák. Hangsúlyozta: az áfa emelése a versenyképesség javítása érdekében nem támogatható, a turizmus és a vendéglátás esetében szükséges a kedvezményes áfakulcs alkalmazása. A turisztikai marketing forrásait azonnali intézkedésként legalább 1,5 milliárd forinttal szükséges megemelni.

Bánki Erik hangsúlyozta: Magyarország versenytársainál jellemzően a turisztikai ágazat áfakulcsát csökkentették. Dániában javaslat született az áfa befizetések átmeneti felfüggesztéséről is a turizmusban. Szlovákiában és Romániában kezdeményezik az adómentes üdülési csekk bevezetését, Olaszországban pedig kedvezményes utazási kártya bevezetését tervezik.

A fideszes politikus egy elemzésre hivatkozva elmondta, hogy az étkezési utalványok megadóztatásával a munkaadók 40 százaléka kompenzáció nélkül megszüntetné a meleg étkezési utalványok nyújtását, így az étkezési utalványok korábbi 231 milliárd forintos éves forgalma országosan harmadára csökkenne.

Rámutatott: a költségvetésnek ebből a forrásból remélt többletbevétele a számítások szerint mindössze 19,5 milliárd forint lehet. Ezzel szemben a törvénymódosítás hatására országosan 18.900 állás szűnne meg csak a vendéglátásban.

Az ellenzéki politikus szerint az üdülési csekk adómentességét feltétlenül meg kell őrizni, sokkal fontosabb lenne a felhasználás lehetőségeit áttekinteni, és visszatérni az eredeti célhoz, a szálláshoz, ami valóban a turizmus fejlesztését szolgálná.
  • 2020.09.24Adókonferencia Jöjjön el a SALDO Adókonferenciájára és ismerje meg az új TB törvény szabályait, valamint a külföldi partnereivel kötött szerződések ÁFA előírásait! Szerezzen biztos tudást, kreditpontokat, tájékozódjon szakértőinktől. Országosan 7 helyszínen várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Meghosszabbodik a hitelmoratórium a munkanélküliek és a közfoglalkoztatottak számára

A háztartásoknak nyújtott hitelmoratóriumot bizonyos társadalmi csoportok esetében 2021. január 1-jétől további hat hónapig meghosszabbítják -... Teljes cikk

Ismét 4,5 millió felett van a foglalkoztatottak száma

Július óta folyamatosan csökken a munkanélküliek száma - derül ki a KSH adataiból. Teljes cikk

Orbán Viktor: ismét munkaerőhiányra kell felkészülni

A miniszterelnök szerint a külföldiekre alapozott budapesti turizmus szenvedni fog. Teljes cikk