Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Megmenthetik az üdülési csekket és az étkezési utalványt

A Fidesz olyan javaslatcsomagot kíván elfogadtatni, amely alapján megmaradna az üdülési csekk, az étkezési utalvány, a falusi turizmus adómentessége, nem változna az ágazat áfakulcsa és emelkedne a turisztikai marketingre fordítható keret - mondta Bánki Erik, a Fidesz turisztikai munkacsoportjának vezetője.

images

Az ellenzéki politikus szerint ezeknek a tételeknek a megadóztatásával, az áfakulcs emelésével a belföldi kereslet jelentősen vissza fog esni, valódi csődhullám indulhat el a turisztikai ágazatban.

Véleménye szerint az ideális az lenne, ha az ágazatot a kedvezményes áfakulcs alá sorolnák. Hangsúlyozta: az áfa emelése a versenyképesség javítása érdekében nem támogatható, a turizmus és a vendéglátás esetében szükséges a kedvezményes áfakulcs alkalmazása. A turisztikai marketing forrásait azonnali intézkedésként legalább 1,5 milliárd forinttal szükséges megemelni.

Bánki Erik hangsúlyozta: Magyarország versenytársainál jellemzően a turisztikai ágazat áfakulcsát csökkentették. Dániában javaslat született az áfa befizetések átmeneti felfüggesztéséről is a turizmusban. Szlovákiában és Romániában kezdeményezik az adómentes üdülési csekk bevezetését, Olaszországban pedig kedvezményes utazási kártya bevezetését tervezik.

A fideszes politikus egy elemzésre hivatkozva elmondta, hogy az étkezési utalványok megadóztatásával a munkaadók 40 százaléka kompenzáció nélkül megszüntetné a meleg étkezési utalványok nyújtását, így az étkezési utalványok korábbi 231 milliárd forintos éves forgalma országosan harmadára csökkenne.

Rámutatott: a költségvetésnek ebből a forrásból remélt többletbevétele a számítások szerint mindössze 19,5 milliárd forint lehet. Ezzel szemben a törvénymódosítás hatására országosan 18.900 állás szűnne meg csak a vendéglátásban.

Az ellenzéki politikus szerint az üdülési csekk adómentességét feltétlenül meg kell őrizni, sokkal fontosabb lenne a felhasználás lehetőségeit áttekinteni, és visszatérni az eredeti célhoz, a szálláshoz, ami valóban a turizmus fejlesztését szolgálná.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
ITM: közel 25 ezer fővel csökkent az álláskeresők száma

A kereskedelemben, a turizmus-vendéglátásban és a feldolgozóiparban is a többszörösére emelkedett a bejelentett új álláshelyek száma. Teljes cikk

MSZP: elszegényedés vár a nyugdíjba vonulókra

Az MSZP szerint a nyugdíjak emelésekor a bérek növekedését is figyelembe kéne vennie a kormánynak. Teljes cikk

Ezeken a helyeken tart ellenőrzést a NAV a következő napokban

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közzétette, hogy hol fognak vizsgálódni az adóellenőrök augusztusban. Teljes cikk