Megjelent: 7 éve

Mégse jó, ami eddig jó volt - avagy milyen kasszát rendeljünk?

Öt korábban már engedélyezett online kassza esetében megtiltják a forgalomba hozatalt, mindezt 15 nappal azt követően, hogy lejárt a pénztárgépek megrendelésére adott határidő. Vagyis több ezer kiskereskedő rendelt olyan kasszát, amelyet jelenleg nem lehet forgalomba hozni, írja a nol.hu.

Mindez nem tévedés: a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) honlapján található, 18 érvényes forgalmazási engedéllyel rendelkező pénztárgépet felsoroló dokumentumban a hét elején megjelent egy újabb oszlop, amely a forgalomba hozatal megkezdéséről szól, s öt gép mellett a "nem" szó szerepel.

A többi engedélyes forgalmazó, vagyis a lengyel gépek esetében is előfordulhat, hogy az MKEH megvonja a forgalomba hozás jogát? - merül fel okkal a kérdés.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) nyilvántartása azért okoz zavart, mert mind a 18 engedélyezett pénztárgép esetében jogerős a hivatal végzése, tehát eddig okkal lehetett feltételezni, hogy az engedélyezési eljárás lezárult - hangsúlyozza az OKSZ. A szervezet közölte: az öt tiltó esetben nem hivatalos információk szerint hiánypótlást kért a hivatal. Ha határidőre nem tesznek eleget a hiánypótlásnak, feltehetően vissza is vonhatja az MKEH a már kiadott engedélyt.

Az OKSZ kitért arra is: az adóhatóság ellenőrzi, hogy az online pénztárgépekről szóló rendeletben előírt kötelezettségeknek, az üzembehelyezési kód megszerzésének, továbbá a rendelés, szerződéskötés feltételeinek eleget tettek-e a vállalkozások, és büntet is, ha hiányt tapasztal.

A kereskedők méltánytalannak ítélik a bírság kiszabását, hiszen megvásárolható, üzembe helyezhető pénztárgép jelenleg nem létezik, egyelőre az üzembehelyezési kódot és a visszaigazolt megrendelést kell felmutatni. Az átállásnak valós jogszabályi határideje nincs - emelte ki az OKSZ.

nol.hu, MTI
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Százmilliárd forintra emelték a kkv-k számára elérhető fejlesztési keretet

Százmilliárd forint fejlesztési forrásra pályázhatnak a kis- és középvállalkozások: a több mint kétszeres túljelentkezés miatt a kormány a... Teljes cikk

Szeptemberben 9 órakor kezdődhet az iskola

Csúsztatott, 9 órai iskolakezdést javasol a főváros a koronavírus-járvány második hulláma elleni védekezés részeként - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. Teljes cikk