Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Mégsem javasolja a szülők egyesülete az erkölcstan tanárok szigorú szűrését

Visszavonta az erkölcstan oktatásáról szóló ajánlást Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke szerda este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

A MSZOE állásfoglalásában azt javasolta, hogy az erkölcstan tantárgy oktatására csak erős hivatástudattal rendelkező és feddhetetlen életmódot folytató pedagógusokat lehessen alkalmazni, akik házasságban élnek, házasságban született vagy örökbefogadott gyermeket nevelnek, nem elváltak, továbbá otthonukban sem néznek pornót és nincsenek káros szenvedélyeik, például nem dohányoznak.

Keszei Sándor az interjú elején azt is elmondta, hogy az általuk megfogalmazott kritériumoknak ő sem felel meg, így ő sem taníthatna erkölcstant.

Keszei azonban nem érti a felháborodást, ugyanis - mint kiemelte - állásfoglalásukat jogszabályok alapján, illetve a hozzájuk érkezett szülői panaszok alapján állították össze. Példaként kiemelte, hogy a család meghatározásához az - egyébként meglehetősen kirekesztőnek tartott - családvédelmi törvényt vették alapul, amely szerint "család csak az, amelyben egy férfi és egy nő házasságból született gyermek van".

A szülői panaszok között pedig volt olyan, amelyben azt kifogásolták, hogy az iskolaigazgató szexfilmet néz. Ezzel kapcsolatban megjegyezte: az utóbbi időben gyakori téma, hogy a gyermekek ne nézzenek olyan tartalmakat, amelyek nem illenek életkorukhoz.

A MSZOE elnöke a műsorban többször is hangsúlyozta: a feddhetetlenséget igazoló kérdőív - amelynek alapján eldöntenék, melyik pedagógus alkalmas az erkölcstan oktatására - a pedagógusokat védené meg az esetleges szülői kifogásoktól, támadásoktól. Mint kiemelte, állásfoglalásuk csak egy ajánlás, amelyet azzal küldtek el a minisztériumnak, hogy döntsenek róla.

Az interjú végén Keszei Sándor váratlanul azt mondta: "nagyot hibáztunk és visszaszívjuk az egészet". Megjegyezte ugyan, hogy többen támogatták az általuk megfogalmazottakat, de - mint mondta - a műsorban felhozott érvek és a sajtóvélemények hatására visszavonja az egyesület állásfoglalását. Azt mondta: az erkölcstan oktatása különleges dolog a magyar közoktatásban, "az első generációt most építjük föl, és se a rendelet nem jó, se a kerettanterv nem jó arra, hogy ez hiteles legyen".

Szerdán több szülői szervezet is azt közölte az MTI-vel, hogy az MSZOE-nek az erkölcstanoktatás ügyében megfogalmazott javaslata nem tekinthető a szülők álláspontjának. Az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete, a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, valamint a Szülői Hálózat közleményében kiemelte: elutasítanak minden olyan diszkriminatív megnyilvánulást a nyilvánosság előtt és az iskolában egyaránt, amely akár a diákok, akár a tanárok emberi jogait sérti. Az MSZOE nyilvánosságra hozott állásfoglalása éppen ilyen elemeket tartalmaz - állapították meg.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A Pedagógusok Szakszervezete szerint nem béremelés, amit a tanárok kapnak

A szakszervezet szerint a szakmai ágazati pótlék önmagában nem fogja megakadályozni a tanárok pályaelhagyását. Teljes cikk

Augusztusban érkezik a pedagógusok megemelt fizetése

A pótlék a köznevelési intézmény pedagógusának is jár. Az intézkedéssel az intézményvezetők és helyetteseik járnak a legjobban. Teljes cikk

Mi leszel, ha nagy leszel? Iskola és szakmaválasztás Magyarországon 2020-ban

Milyen iskolát válasszunk a gyermekünknek? Gimnázium, szakgimnázium vagy inkább egy szakiskola lenne a helyes döntés? Teljes cikk