Megjelent: 11 éve

Megszavazták a gyes és a gyed rövidítését

A 2010. május elseje után születő gyerekek esetében két évre csökken a gyermekgondozási segély (gyes) időtartama, és a jelenlegi 180 helyett 365 nap biztosítási idő kell a gyermekgondozási díjhoz (gyed), valamint a 24 hétig járó terhességi-gyermekágyi segélyhez (tgyás), a hétfőn 199 igen, 164 nem szavazattal, 3 tartózkodással elfogadott törvénymódosítás szerint.

Az ikergyermekek, a tartósan beteg és a súlyosan fogyatékos gyermekek után továbbra is három évig jár a gyes. A fideszes Pelczné Gáll Ildikó korábban azt mondta, hogy ha kormányra kerülnek, eltörlik a gyes rövidítésére vonatkozó intézkedést.

A törvénymódosítás azt is tartalmazza, hogy jövőre nem emelkedik a családi pótlék összege, amely egygyermekes család esetén havi 12 200 forint, háromgyermekeseknél gyermekenként 16 ezer forint. A családi pótlék felső korhatárát 23 évről 20-ra csökkentik a törvény 2010. augusztus 31-től hatályba lépő rendelkezésével.

Több tízezer nő tér vissza a munka világába?

A tegnap megszavazott változások a Népszabadság szerint túlmutatnak a válsághoz kapcsolódó megszorításokon. A kormány szándéka az aktivizálás. A kutatások ugyanis azt mutatják, hogy a nők eleve hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon. Elhelyezkedési lehetőségeik a megszületett gyerekek számával arányosan egyre rosszabbá válnak, áll a lapban.

Felmérések szerint a gyedre jogosult - tehát a munkaerőpiachoz jobban kötődő, magasabb iskolai végzettségű - nők nyolcvan százaléka a gyed lejártával gyesre megy, vagyis otthon marad plusz egy évig. A tegnap elfogadott változások őket célozzák a leginkább: a szociális tárcánál úgy kalkulálnak, hogy 30-40 ezer nő tér majd vissza a munkába az új rendelkezések hatására. Már ha van hová viszszamenniük. És ha van hová tenni a gyereket. A kulcskérdés tehát: van-e elég bölcsőde.

Belgiumban kilenc hetes a szülési szabadság

A Nyugat-Európai példák azt mutatják, hogy a szigorítások ellenére is nálunk még mindig meglehetősen hosszú a szülési szabadság. A Népszava összesítése szerint Németországban például a gyermek születése után 12 hónapig kapnak pénzt az anyák, ha legalább két hónapra az apa marad otthon, akkor összesen 14 hónapos szülési szabadságot vehetnek ki a párok.
Olaszországban öt hónap a szülési szabadság, és további fél év osztható meg a két szülő között. Belgiumban szülés előtt legfeljebb hat hét, utána is legjobb esetben kilenc hét szabadság jár.

Népszabadság/Híradó/Népszava
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter