Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

Megszűnőben a szociális foglalkoztatók Dél-Békésben

Pusztaottlaka polgármestere szerint a dél-békési térségben legalább ezer, megváltozott munkaképességű ember veszítheti el a munkahelyét, mert a kormány különböző hatóságai novemberben folyamatosan felülbírálták a szociális foglalkoztatási formára jogosultak létszámát.

Simonka György (Fidesz) kedden az MTI-nek elmondta: az utóbbi hetekben a hatóságok sorra felülbírálták a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának eddigi, a településen évek óta jól működő gyakorlatát.

A mintegy 470 lelket számláló kisközség polgármestere hozzátette: a helyi önkormányzat által működtetett humán foglalkoztatóban 80 ember parkgondozással, asztalosipari munkákkal, szőnyegszövéssel, koszorúkötéssel és idősgondozással foglalkozik. Közülük 51-en megváltozott munkaképességűként dolgoznak, a többiek koordinálták és irányították a munkájukat. A különböző hatósági vizsgálatok nyomán azonban végül mindössze harmaduknak engedélyezték az ilyen célú további foglalkoztatást.

"Ezzel gyakorlatilag teljesen ellehetetlenül a foglalkoztatás a községben, s ez kilátástalan helyzetbe hozza azokat az embereket, akik eddig az állami normatíva segítségével 50-60 ezer forint jövedelemre tehettek szert" - jelentette ki Simonka György.

Tolnai Péter (Fidesz), a megyei önkormányzat képviselője, aki már többször szót emelt a megyegyűlésen a korlátozások ellen, közölte: a térségben hasonló vizsgálatok voltak, s így például Gádoroson 60 ember közül 9, Nagyszénáson 130-ból 17, míg Csanádapácán 134-ból 20 maradhatott a rendszerben. A rehabilitációs munkavégzésre pályázati forrás áll rendelkezésre, s bár pályáztak a foglalkoztatók, döntés még nincs, így attól tartanak, hogy a leghátrányosabb helyzetű térségben legalább ezer ember veszítheti el kenyérkereseti lehetőségét.

A polgármesterek tiltakoznak, már 52-en aláírták azt a petíciót, amelyben azt kérik, hogy maradjon a '93 óta működő finanszírozási program, s ehhez több mint nyolcezer lakossági aláírást is gyűjtöttek. A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáról szóló újabb kormányzati finanszírozási gyakorlattal szemben a pusztaottlakaiak tiltakozást nyújtottak be az Alkotmányírósághoz, s az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordultak.

"A kormányrendelet életbe léptetésének következményeibe bele sem merek gondolni. Félek, tragédiába fog torkollni az MSZP-s politikusok karácsonyi ajándéka. Nem vagyunk hajlandóak asszisztálni a szociális minisztérium embertelen intézkedéséhez, s ha kell, utcára vonulunk az emberek életben maradásának érdekében" - közölte Simonka György.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter