Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 5 éve

Megváltozott munkaképességűek dolgozhatnak a Levendula-házban

Negyven megváltozott munkaképességű embernek nyújtanak nappali ellátást és kínálnak munkalehetőséget a Vas megyei Vásárosmiskén, a hajdani plébánia üresen álló épületeiből kialakított Levendula-házban, amelynek új foglalkoztató szárnyát csütörtökön adták át.

images

images

Farkasné Farkas Gyöngyi, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója az átadási ünnepségen példaértékűnek nevezte azt a kezdeményezést, amelyet a Szombathelyi Katolikus Egyházmegyei Karitász indított el öt évvel ezelőtt, amikor üresen álló plébániai épületekben szociálisan rászoruló, tartósan munkanélküli, megváltozott munkaképességű emberek számára alakítottak ki nappali ellátást és foglalkoztatást egyszerre nyújtó, az egyház által fenntartott intézményeket.

A Zala megyei Nagylengyelben kegytárgyakat, használati tárgyakat előállító kis manufaktúra működik, a Vas megyei Kemenespálfán pedig felépült a Szent Pál Szociális Központ, ahol gyümölcsfeldolgozással és újrahasznosítható, gyártási hibás elektronikai alkatrészek bontásával foglalkoznak.

Farkasné Farkas Gyöngyi elmondta: csütörtökön felkeresték mindhárom intézményt, ahol különböző fejlesztéseket történtek, amelyek között épületbővítés és energetikai korszerűsítés is van.

A főigazgató hangsúlyozta: azoknak a megváltozott munkaképességű embereknek, akik pszichiátriai vagy mentális betegségben is szenvednek, sokszor leküzdhetetlen feladatot jelent egy állásinterjú vagy akár egy önéletrajz megírása is, de az is kérdéses, hogyan fogadják őket egy munkahelyen, miként tudnak beilleszkedni egy munkahelyi közösségbe.

Ezért fontos, hogy védett körülmények, foglalkoztatást nyújtó intézmények legyenek, ahol a fokozottabb odafigyelésre és gondoskodásra szoruló, de ezzel együtt értéktermelő munkát végezni képes embereket a családjuk is biztonságban tudja - fogalmazott.

Veres András szombathelyi megyés püspök az új foglalkoztatót átadva és megáldva úgy fogalmazott: az volna jó, ha a magyar társadalomban minél többen megértenék "az együtt tevékenykedés" örömét, értelmét és a célját.

Tuczainé Régvári Marietta, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta: egy olaszországi útjukról hazatérve vetették fel a levendulatermesztés ötletét, később kiderült, hogy Vásárosmiskén valaha őshonosnak számított ez a növény, amelyet tulajdonképpen újra kellett honosítani. Hozzáfűzte: ma már több mint 12 ezer tő levendulát gondoznak az egykor a plébániához tartozó, meglehetősen nagy földterületen, a feldolgozás utáni termékeket pedig saját boltjaikban értékesítik.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter