Megjelent: 1 éve

Mennyire vált be az iskolaőrök bevetése?

Jelenleg 434 iskolában összesen 493 őr teljesít szolgálatot. Eddig 4 esetben indult eljárás bűncselekmény elkövetése miatt iskolaőrrel szemben.

Másfél éve, 2020 szeptemberében indult el a magyar oktatási intézményekben az iskolaőrség. Az Index annak járt utána, mennyire volt sikeres eddig az intézkedés, és mint gondolnak róla az oktatás szereplői. A portál az Országos Rendőr-főkapitányságtól úgy tudja, hogy nemcsak pedagógusból, de iskolaőrből is hiány van. Jelenleg 57 olyan intézmény van, ahol lenne igény iskolaőrre, de nem tudnak biztosítani számukra. Ugyanakkor olyan iskola is akad, ahol két őrt is alkalmaznak. Jelenleg 434 iskolában összesen 493 őr teljesít szolgálatot, akik „a nevelési-oktatási intézmények rendjének fenntartásában működnek közre, de feladataik közé tartozik többek között a helyszínbiztosítás, az igazoltatás és a veszélyhelyzet-elhárítás is. 

A rendőrség szerint 2020 szeptembere óta összesen 425 intézkedésre volt szükség, az érintett időszakban összesen 4 esetben indult eljárás bűncselekmény elkövetése miatt iskolaőrrel szemben. Az iskolaőri program megítélése továbbra is ellentmondásos. A Pedagógusok Szakszervezete korábban jelezte, hogy nem támogatja az iskolaőrség létrehozását. Egy általános iskolai tanár arról számolt be a lapnak, hogy a diákok nem veszik komolyan az őröket.

"A legtöbbször, mire az őr odaér, már megtörtént a baj, azt megelőzni csak nagyon ritkán tudja. Sajnos azt látom, hogy a gyerekek egyáltalán nem tisztelik, ha rájuk szól, kinevetik, de közben otthon előszeretettel panaszkodnak durva bánásmódra, így a helyi iskolaőrre már a szülők is pikkelnek. Nem véletlen, hogy a szolgálat után mindig siet haza. Egyszer mesélte nekem, hogy attól tart, valamelyik felbőszült apuka elintézi a nap végén, mint kiderült, több alkalommal is kapott már fenyegetést" - mondta. 

Schermann Fruzsina, az Adom Diákmozgalom elnöke szerint az iskolaőrség az oktatási rendszer kudarca, és csak egy tüneti kezelés, ami a probléma gyökerét nem szünteti meg. Van olyan intézmény, ahol a diákok és a pedagógusok is pozitívan fogadták az őrök megjelenését. 

"Sok olyan intézményben is tartunk prevenciós programokra felkészítő képzéseket, ahol a gyakori problémák miatt jellemzően nagy szükség van egy vagy akár két iskolaőrre. A velük kapcsolatos tapasztalataink vegyesek, valóban van olyan, szolgálatot teljesítő őr, akinek a fő eszköze a megfélemlítés és az agresszió, de szerencsére pozitív példákat is látunk. Az egyik intézményben például kifejezetten a helyi roma közösség egy tagja vállalta az iskolaőri szerepet. Rá a diákok és a szülők nem ellenségként, hanem partnerként tekintenek, a közös hangnak köszönhetően pedig pozitív folyamatok indulhattak be, a pedagógusoknak is nőtt a biztonságérzetük" - mondta dr. Jármi Éva, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának adjunktusa. 

A portál iskolaőröket is meg akart szólítani, de a Magyar Közlönyben is szereplő rendelet szerint nem nyilatkozhatnak a sajtónak. A megkérdezettek név és intézménymegjelölés nélkül sem akartak nyilatkozni. 

 

Index

  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
  • 2023.09.01I Land gamifikált készségfejlesztés Gamifikált készségfejlesztő e-learning programunk játszva tanít: 30 napon keresztül, napi 20-30 percben egy izgalmas virtuális küldetésen vezetjük végig a résztvevőket. Részletek Jegyek
  • 2023.10.10MŰEGYETEMI ÁLLÁSBÖRZE 150+ KIÁLLÍTÓ, TÖBB SZÁZ ÁLLÁS ÉS SZAKMAI GYAKORLAT VÁR! Kiállítóink hallgatókat, frissdiplomásokat és tapasztalt munkavállalókat is várnak állásajánlataikkal. Részletek Jegyek
További cikkek
Nincs elég gyermekorvos Magyarországon, óriási az elmaradás az ellátásban

A fiatalok nem szívesen mennek gyermekorvosnak, mert egyáltalán nem vonzóak a körülmények az alapellátásban. Teljes cikk

Hétfőn ismét a pedagóguséletpálya-törvény ellen tüntettek Budapesten

Egy felszólaló tanár szerint a kormány másfél éve semmibe veszi a pedagógusokat. Teljes cikk

Ezeken a helyszeneken ellenőriz a NAV június első felében

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal júniusban is országszerte végez ellenőrzéseket. Teljes cikk