Megjelent: 11 hónapja

Mennyit keres egy tanár, egy sportoló vagy egy mozdonyvezető? - Itt a KSH foglalkozások szerinti bérlistája

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy váltókezelő vagy egy műtrágyakeverő is többet keres, mint egy középiskolai tanár.

Egy 30 évnél fiatalabb középiskolai tanár bruttó átlagkeresete 249 901 Ft, egy tűzoltóé 363 704 Ft, egy légiforgalmi irányítóé pedig 810 758 Ft - derül ki a KSH foglalkozások átlagkeresetére vonatkozó adataiból, amiről a 24.hu számolt be. A bruttó átlagbér a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb, majdnem 800 ezer forint. A  pénzügyi vagy informatika és telekommunikációs tevékenységet folytató egységek vezetői havonta több mint egymillió forintot vihetnek haza.

Azokban a munkakörökben, amelyek felsőfokú képzettséget és önálló tevékenységet feltételeznek, átlagosan bruttó 573 ezer forintot lehet keresni. Ebben a ketegóriában a bírók, vagy az alternatív gyógymódot alkalmazók például egymillió feletti fizetéssel számolhatnak a tavalyi béradatok alapján. Az egyetemen, főiskolán oktatók átlagfizetése 567 481 Ft volt, a középiskolai tanároké pedig 415 396 Ft. A vasúti váltókezelők átlagosan négyezerrel, a műtrágyakeverők 52 ezer forinttal keresnek többet. 

Az egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások csoportjában 462 ezer forint az átlagbér. Ebbe a csoportba tartozik a három legmagasabb bruttó átlagkeresetet garantáló foglalkozás:

- a légiforgalmi irányítók átlagosan havi 2 millió forintot kereshetnek 

- a sportolók 1,3 millió forintot vihetnek haza havonta

- a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, brókerek  1,17 millió forintot tehetnek zsebre havonta. 

Ebbe a csoportba tartoznak a vám- és pénzügyőrök (510 ezer forint), az orvosi laboratóriumi asszisztensek (477 ezer forint), illetve a jelnyelvi tolmácsok (318 ezer forint) is. 

Az irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozásúak átlagosan 350 ezer forintot keresnek. Egy könyvelő 450 ezer forintot, a titkár(nő) 361 ezret, a recepciós pedig 280 ezret vihet haza. Az 5-ös főcsoportban 300 ezer forint az átlagbér, közülük a rendőrök (545 ezer), börtönőrök (475 ezer) és a tűzoltók (459 ezer)  keresnek a legjobban a kategóriában.

Az ipari és építőipari foglalkozásokat űzők csoportjában 310 ezer forint az átlagkereset. Közülük legjobban az ipari alpinisták keresnek (813 ezer ft), a legalacsonyabb fizetéseket pedig a nád- és fűzfeldolgozók, seprű-, kefegyártók vihetik haza (119 ezer ft). 

A 49 foglalkozást összesítő  8-as főcsoportban "gépkezelők, összeszerelők, és járművezetők" 381 ezer forint az átlagbér. Közülük legjobban a sugármentesítő gép kezelői (685 ezer Ft), a mozdonyvezetők (667 ezer) és kőolaj- és földgáz-feldolgozó gépek kezelői (500 ezer alatt) keresnekj. A kategóriában a legkisebb fizetést a cipőgyártó, illetve a ruházati gépek kezelői és gyártósorai mellett dolgozók kapják, az ő bruttó bérük alig éri el a kétszázezer forintot. 

A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásoknál (9-es főcsoport) 221 ezer forint az átlagfizetés. Közülük a rakodómunkások és az ablaktisztítók vihetik haza a legtöbb pénzt (átlagosan bruttó 300 ezer forint). 

 

24.hu

foó: unsplash

  • 2022.08.29Mit tegyél, hogy tőled vásároljanak? Értékesítése mindig szükség van; nem csak akkor, ha a cégnek jól megy, de akkor is, amikor nehéz időszak következik. Részletek Jegyek
  • 2022.09.16HR és Munkajog modul I.: A munkaviszony keletkezése / Beléptetés Kettő az egyben: egyszerre HR és munkajogi megközelítésben: a munkaszerződés, általános magatartási követelmények, adatvédelem és más, fontos témák neves oktatóktól, mint Berke Gyula, Bankó Zoltán. Részletek Jegyek
  • 2022.09.28 recruiTECH BLUE Kékgalléros foglalkoztatók, termelő logisztikai vállalatok = recruiTECH BLUE konferencia, ahol újra a fizikai toborzáson lesz a hangsúly. Harmadik országbeliek foglalkoztatása, szállásoltatás, online toborzás, outsourcing és még számos aktuális téma! Részletek Jegyek
  • 2022.10.05Tréning Kerekasztal Konferencia 2022. Folytonos változások, aggodalom, stressz, hybrid működés, motivációvesztés, soha nem látott fluktuáció - napjainkban számos már korábban is tapasztalt és rengeteg új kihívással küzdenek a cégvezetők, HR és képzési szakemberek. Az idei Tréning Kerekasztal konferencia több évtizedes hagyományt követve az aktuális szervezeti és HR kihívásokra ad válaszokat és bemutatja a magyar piac vezető tréningcégeinek legújabb fejlesztéseit és tapasztalatait. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
A fideszes képviselők be se mentek a parlamentbe újratárgyalni a katatörvényt

Határozatképtelen volt az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés, amelynek célja az volt, hogy az Országgyűlés még a hatályba lépés... Teljes cikk

24 éves csúcson az infláció

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek ára tavaly júliushoz viszonyítva 27... Teljes cikk

Rendkívüli ülést tart a parlament a kata-törvény miatt

Az ellenzéki pártok célja, hogy még hatályba lépése előtt töröljék a kata-törvényt. Teljes cikk

Facebook