Megjelent: 4 hete

Mennyit keres egy tanár, egy sportoló vagy egy mozdonyvezető? - Itt a KSH foglalkozások szerinti bérlistája

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egy váltókezelő vagy egy műtrágyakeverő is többet keres, mint egy középiskolai tanár.

Egy 30 évnél fiatalabb középiskolai tanár bruttó átlagkeresete 249 901 Ft, egy tűzoltóé 363 704 Ft, egy légiforgalmi irányítóé pedig 810 758 Ft - derül ki a KSH foglalkozások átlagkeresetére vonatkozó adataiból, amiről a 24.hu számolt be. A bruttó átlagbér a vezető beosztásban dolgozók körében a legmagasabb, majdnem 800 ezer forint. A  pénzügyi vagy informatika és telekommunikációs tevékenységet folytató egységek vezetői havonta több mint egymillió forintot vihetnek haza.

Azokban a munkakörökben, amelyek felsőfokú képzettséget és önálló tevékenységet feltételeznek, átlagosan bruttó 573 ezer forintot lehet keresni. Ebben a ketegóriában a bírók, vagy az alternatív gyógymódot alkalmazók például egymillió feletti fizetéssel számolhatnak a tavalyi béradatok alapján. Az egyetemen, főiskolán oktatók átlagfizetése 567 481 Ft volt, a középiskolai tanároké pedig 415 396 Ft. A vasúti váltókezelők átlagosan négyezerrel, a műtrágyakeverők 52 ezer forinttal keresnek többet. 

Az egyéb felsőfokú vagy középfokú képzettséget igénylő foglalkozások csoportjában 462 ezer forint az átlagbér. Ebbe a csoportba tartozik a három legmagasabb bruttó átlagkeresetet garantáló foglalkozás:

- a légiforgalmi irányítók átlagosan havi 2 millió forintot kereshetnek 

- a sportolók 1,3 millió forintot vihetnek haza havonta

- a tőzsde- és pénzügyi ügynökök, brókerek  1,17 millió forintot tehetnek zsebre havonta. 

Ebbe a csoportba tartoznak a vám- és pénzügyőrök (510 ezer forint), az orvosi laboratóriumi asszisztensek (477 ezer forint), illetve a jelnyelvi tolmácsok (318 ezer forint) is. 

Az irodai és ügyviteli, ügyfélkapcsolati foglalkozásúak átlagosan 350 ezer forintot keresnek. Egy könyvelő 450 ezer forintot, a titkár(nő) 361 ezret, a recepciós pedig 280 ezret vihet haza. Az 5-ös főcsoportban 300 ezer forint az átlagbér, közülük a rendőrök (545 ezer), börtönőrök (475 ezer) és a tűzoltók (459 ezer)  keresnek a legjobban a kategóriában.

Az ipari és építőipari foglalkozásokat űzők csoportjában 310 ezer forint az átlagkereset. Közülük legjobban az ipari alpinisták keresnek (813 ezer ft), a legalacsonyabb fizetéseket pedig a nád- és fűzfeldolgozók, seprű-, kefegyártók vihetik haza (119 ezer ft). 

A 49 foglalkozást összesítő  8-as főcsoportban "gépkezelők, összeszerelők, és járművezetők" 381 ezer forint az átlagbér. Közülük legjobban a sugármentesítő gép kezelői (685 ezer Ft), a mozdonyvezetők (667 ezer) és kőolaj- és földgáz-feldolgozó gépek kezelői (500 ezer alatt) keresnekj. A kategóriában a legkisebb fizetést a cipőgyártó, illetve a ruházati gépek kezelői és gyártósorai mellett dolgozók kapják, az ő bruttó bérük alig éri el a kétszázezer forintot. 

A szakképzettséget nem igénylő foglalkozásoknál (9-es főcsoport) 221 ezer forint az átlagfizetés. Közülük a rakodómunkások és az ablaktisztítók vihetik haza a legtöbb pénzt (átlagosan bruttó 300 ezer forint). 

 

24.hu

foó: unsplash

  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter