Megjelent: 12 éve

Mi lesz a közszolgák sorsa?

Az állami alkalmazottak több mint 650 ezres seregét három csapás éri: az első a kétévi bérbefagyasztás, ami az infláció miatt mintegy 5-7 százalékos reálbércsökkenést jelent majd.

Emellett megszűnik a 13. havi bér, ami 8 százalékos reálkereset-csökkenést jelent, míg az idénre beígért, a 13. havi bér ellentételezését jelentő kompenzáció őszi, második felének kifizetésére várhatóan szintén nem kerül sor. Ez utóbbi, attól függően, hogy valakinek magas-e a jövedelme, vagy az átlagos bruttó 150-160 ezer közötti sávba tartozik, 2-3 százalékos keresetcsökkenést jelenthet. Az idei 13. havi bér elvételéről született megállapodás szerint a közszféra dolgozóit legfeljebb havi 15 ezer forintos bérkiegészítés illette (volna) meg, ami a kisebb jövedelműeknél teljesen, a havi 180 ezer forintnál többet keresőknél részben kompenzálta (volna) a 13. havi fizetés hiányát. Azt, hogy ebből végül mennyit kapnak meg, nem lehet tudni, írja a Népszava. A 13. havi juttatást valószínűleg csak 2012-től kapnák részben vissza a közszolgálati alkalmazottak.

A közszférában dolgozóktól elvont jövedelmet csak csekély részben ellensúlyozza, hogy az átlagos keresetűeknek az adószabályok változása miatt jövőre akár havi 5-10 ezer forinttal is több maradhat a zsebében.

A harmadik nagy elvonás, a természetbeni juttatások megadóztatása. A Népszava úgy tudja, hogy ez elsősorban a kisebb jövedelmű, például a kórházakban dolgozó ápolónőket érintheti a leginkább, hiszen a juttatás bérhez viszonyított aránya esetükben a legnagyobb. A közszférában számos jogcímen kaphattak a dolgozók ilyen bérkiegészítést, amelynek nagysága az intézményt fenntartó önkormányzattól is függ.

A minisztériu­mi köztisztviselők a legtöbb tárcánál kapnak étkezési jegyet, s emellett üdülési csekket vagy az intézmény üdülőjében való kedvezményes árú üdülési lehetőséget; törvény szerint jár mindenkinek a ruhapénz, sok helyütt megtérítik a helyi közlekedési bérlet árát. A tanárok pedig sok iskolában ingyenes otthoni internet-előfizetést kapnak.

A kormányprogram része az is, hogy a "hatékonyság növelésével" csökkentik az önkormányzati támogatásokat, ami pedig rákényszerítheti a településeket, hogy tovább csökkentsék az alkalmazottak létszámát.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Népszavának elmondta, hogy a keresetkiegészítés megszüntetése 4, a 13. havi bér eltörlése további 8 százalékos nominális veszteséget jelentene a közszféra dolgozóinak, a két évre tervezett bérbefagyasztás miatt 7-8 százalékos reálkereset-csökkenést kellene elszenvedniük.

Varga László úgy fogalmazott, hogy ha ezek közül semmi sem valósulna meg, év végére akkor is a 2002-es keresetemelés előtti szintre csökkenne a bérek reálértéke. További veszteséget jelenthet a béren kívüli juttatások megadóztatása, illetve az, hogy a mobilitásra is kész állami alkalmazottak átmehetnek a versenyszférába, ahonnan kiszoríthatják a most ott dolgozókat, hiszen létszámbővítésre nincs lehetőség.

Varga László kijelentette: a pénteki OÉT-ülésen, ahol Bajnai Gordon ismerteti válságkezelő programját, sok minden kiderül.

Népszava
  • 2021.05.25HBLF Nemzetközi XMentor Program 4. Kick-off esemény 2021. májusában a HBLF szervezésében negyedszerre indul el díjnyertes Nemzetközi XMentor Programunk, a legbefolyásosabb magyar üzleti vezető nők és nemzetközi mentorok támogatásával. A 2017-ben indult, szervezetek és szektorok közötti programot a női vezetők támogatására hoztuk létre és immár angol és magyar nyelven is elérhető! Open Spotlight Award díjat nyert programunk az út elején járó és már úton lévő női vezetők személyes és szakmai fejlődését támogatja. Nemzetközi, befolyásos és elismert mentor hálózatunkon keresztül a mentoráltak számára vállalatok és szervezetek közötti tudás- és tapasztalatmegosztást biztosítunk, emellett önismereti és szakmai fejlődést, valamint a kapcsolatrendszer bővülését. Részletek Jegyek
  • 2021.05.28Vegyen részt Ön is az EU Sokszínűségi Hónapján! Az Európai Sokszínűségi Hónap az Európai Unió egészében felhívja a figyelmet a munkahelyeken és a társadalmon belül a sokszínűség és a befogadás fontosságára. Elismeri a szervezetek arra irányuló erőfeszítéseit, hogy a munkahelyeken előmozdítsák a sokszínűséget és befogadó munkakörnyezetet alakítsanak ki. Az Európai Bizottság jogalkotási intézkedések révén hosszú ideje elkötelezetten támogatja a sokszínűség és a befogadás előmozdítását, valamint a megkülönböztetés elleni küzdelmet. Az említett intézkedések hozzájárultak az egyenlőség javításához, és emberek milliói számára tették lehetővé, hogy a lehető legjobban kibontakoztathassák a bennük rejlő lehetőségeket. Az EU Sokszínűségi Karta Magyarország - az EU kizárólagos partnerszervezeteként Magyarországon - szeretettel invitál meg mindenkit az EU Sokszínűségi Hónap ingyenes eseményeire. Részletek Jegyek
  • 2021.06.07 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
  • 2021.06.19Agilis Transformáció Leader képzés online, videokonferenciás Hazánkban egyre több és több vállalat lép az agilis átalakulás útjára, így felértékelődik az agilis transzformációt vezető szakemberek jelentősége. Az Agile Transformation Leader egy olyan szervezetfejlesztő szakember, aki felkészíti és végig kíséri az agilis átalakulás útján a vállalatot. Ügyfél-fókuszt, Design Thinking szemléletet hoz be, vezetőket coachol, csapatokat mentorál, miközben pozitív, felhatalmazó légkört teremt a szervezeten belül. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter