Megjelent: 11 éve

Mi lesz a közszolgák sorsa?

Az állami alkalmazottak több mint 650 ezres seregét három csapás éri: az első a kétévi bérbefagyasztás, ami az infláció miatt mintegy 5-7 százalékos reálbércsökkenést jelent majd.

Emellett megszűnik a 13. havi bér, ami 8 százalékos reálkereset-csökkenést jelent, míg az idénre beígért, a 13. havi bér ellentételezését jelentő kompenzáció őszi, második felének kifizetésére várhatóan szintén nem kerül sor. Ez utóbbi, attól függően, hogy valakinek magas-e a jövedelme, vagy az átlagos bruttó 150-160 ezer közötti sávba tartozik, 2-3 százalékos keresetcsökkenést jelenthet. Az idei 13. havi bér elvételéről született megállapodás szerint a közszféra dolgozóit legfeljebb havi 15 ezer forintos bérkiegészítés illette (volna) meg, ami a kisebb jövedelműeknél teljesen, a havi 180 ezer forintnál többet keresőknél részben kompenzálta (volna) a 13. havi fizetés hiányát. Azt, hogy ebből végül mennyit kapnak meg, nem lehet tudni, írja a Népszava. A 13. havi juttatást valószínűleg csak 2012-től kapnák részben vissza a közszolgálati alkalmazottak.

A közszférában dolgozóktól elvont jövedelmet csak csekély részben ellensúlyozza, hogy az átlagos keresetűeknek az adószabályok változása miatt jövőre akár havi 5-10 ezer forinttal is több maradhat a zsebében.

A harmadik nagy elvonás, a természetbeni juttatások megadóztatása. A Népszava úgy tudja, hogy ez elsősorban a kisebb jövedelmű, például a kórházakban dolgozó ápolónőket érintheti a leginkább, hiszen a juttatás bérhez viszonyított aránya esetükben a legnagyobb. A közszférában számos jogcímen kaphattak a dolgozók ilyen bérkiegészítést, amelynek nagysága az intézményt fenntartó önkormányzattól is függ.

A minisztériu­mi köztisztviselők a legtöbb tárcánál kapnak étkezési jegyet, s emellett üdülési csekket vagy az intézmény üdülőjében való kedvezményes árú üdülési lehetőséget; törvény szerint jár mindenkinek a ruhapénz, sok helyütt megtérítik a helyi közlekedési bérlet árát. A tanárok pedig sok iskolában ingyenes otthoni internet-előfizetést kapnak.

A kormányprogram része az is, hogy a "hatékonyság növelésével" csökkentik az önkormányzati támogatásokat, ami pedig rákényszerítheti a településeket, hogy tovább csökkentsék az alkalmazottak létszámát.

A Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke a Népszavának elmondta, hogy a keresetkiegészítés megszüntetése 4, a 13. havi bér eltörlése további 8 százalékos nominális veszteséget jelentene a közszféra dolgozóinak, a két évre tervezett bérbefagyasztás miatt 7-8 százalékos reálkereset-csökkenést kellene elszenvedniük.

Varga László úgy fogalmazott, hogy ha ezek közül semmi sem valósulna meg, év végére akkor is a 2002-es keresetemelés előtti szintre csökkenne a bérek reálértéke. További veszteséget jelenthet a béren kívüli juttatások megadóztatása, illetve az, hogy a mobilitásra is kész állami alkalmazottak átmehetnek a versenyszférába, ahonnan kiszoríthatják a most ott dolgozókat, hiszen létszámbővítésre nincs lehetőség.

Varga László kijelentette: a pénteki OÉT-ülésen, ahol Bajnai Gordon ismerteti válságkezelő programját, sok minden kiderül.

Népszava
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Bevetették magukat az önkormányzatok a munkahelyek és a munkavállalók védelméért

Padlóra ragasztható matricákkal segítik Budapesten, hogy az élelmiszerboltokban a vásárlók megfelelő távolságot tartsanak egymástól a... Teljes cikk

Nem csökkenti a produktivitást a home office

Egy norvég kutatás szerint nem csökkenti a csapatmunka produktivitását az otthoni munkavégzés, sőt, egyes esetekben még hatékonyabb is lehet. Teljes cikk

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az USA-ban

Hárommillió fölé emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma az Egyesült Államokban a múlt héten az új... Teljes cikk