Megjelent: 12 éve

Milliárdok az önkormányzati leépítésekre

Másfél milliárd forinthoz jutnak azok a települések, megyék, többcélú kistérségi társulások, amelyek sikeresen pályáztak az önkormányzati minisztérium idei létszámcsökkentési pályázatának első ütemében. Az összegek néhány százezer forintnál kezdődnek, és elérik a százmilliós nagyságrendet.

A legnagyobb támogatást - több mint 246 millió forintot - a Békés Megyei Önkormányzat kapta. Mint azt Farkas Zoltán, a közgyűlés alelnöke a Világgazdaságnak elmondta, 126 köztisztviselőtől és közalkalmazottól kellett megválniuk. Erre sajnos a kormány megszorító intézkedései miatt volt szükség. Harmaduk a Pándy Kálmán-kórház munkatársa volt. Annak ellenére, hogy súlyponti ez az egészségügyi intézmény, az ágyszámcsökkentés, valamint a teljesítményvolumen-korlátozás miatt kénytelenek voltak többtucatnyi embert elbocsátani.

A létszámleépítés viszonylag sok pedagógust is érintett. Az önkormányzat ugyanis a színvonal javítása, illetve az állami finanszírozási feltételek miatt átszervezésekre, összevonásokra kényszerült. Emellett a színház, a könyvtár, a múzeum, a szociális intézmények, illetve az önkormányzati hivatal néhány dolgozójának is el kellett hagynia a munkahelyét.

Az alelnök hangsúlyozta: arra törekedtek, hogy minél kevesebb ember legyen ellátás nélkül. Így a távozók 40 százaléka nyugdíjba vonult, a többieknek pedig segítettek állást találni.

Farkas Zoltán elmondta, az állami segítség csak tűzoltásra elegendő, nem oldja meg a megyei önkormányzatok nagyon súlyos pénzügyi gondját. Évről évre komoly elvonásokkal kell szembesülniük: Békés 2007-ben például 900, az idén pedig 600 millióval kapott kevesebbet, mint egy éve. Ehelyett az önkormányzatok állami finanszírozási rendszerét kellene alaposan átalakítania a kormánynak - fogalmazott.

Világgazdaság
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter