Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 13 éve

Milliós végkielégítést kapnak a szakállamtitkárok?

A Fidesz szerint a kormány több millió forint végkielégítést fizet az elbocsátott szakállamtitkároknak, mégpedig teljesen feleslegesen, hiszen néhány héten belül a kormányváltással egyébként is megszűnik a megbízatásuk.

Fónagy János fideszes országgyűlési képviselő szombati budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: mindez újabb bizonyítéka annak, hogy a mostani kabinet még a kormányváltás előtt ki akarja üríteni a kasszát.

A politikus úgy véli, az elbocsátások egyetlen oka, hogy végkielégítést lehessen fizetni a szakállamtitkároknak. Kérdésre közölte, hogy összességében több tízmillió forintos tételről lehet szó. A kormány tehát még az utolsó hetekben is mélyíti az ország válságát, "talicskaszám hordja ki a milliós végkielégítéseket a pártkádereknek" az emberek pénzéből - fogalmazott.

A Fidesznek demokratikus kötelezettsége, hogy "egyetlen, az adófizetőktől ellopott forint" se maradjon felderítetlenül, ezért a párt kormányon ki fogja vizsgálni a feleslegesen kifizetett végkielégítések ügyét, és ahol csak lehet, visszaszerzi az emberek pénzét - közölte Fónagy János.

Az MTI azon kérdésére, hogy törvénytelenséget is sejtenek-e a szakállamtitkári végkielégítésekkel kapcsolatban, a fideszes képviselő azt mondta: alapvetően indokolatlanságot és etikátlanságot feltételeznek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a szakállamtitkárokra vonatkozó speciális, külön szabályokat a szocialista kormány regnálása alatt hozták.

Fónagy János felhívta a figyelmet arra, hogy a jog ismeri a joggal való visszaélés fogalmát, vagyis azt, amikor egy jogintézményben rögzített eszközt nem a jogalkotói célnak megfelelően alkalmaznak. Szólt arról is, hogy számos olyan vezetőről tudnak közép- és felsőszinten, akiknek szerződését az eredeti, határozott időre szóló megbízásuk lejárta előtt megújítják. Ezeket a Fidesz felül fogja vizsgálni - jegyezte meg a politikus.


A kormányszóvivő cáfolja az elbocsátásokatA kabinet nem mentett fel milliókért szakállamtitkárokat, csak egyetlen egy személy távozásáról van szó; "árnyékra vetődött a Fidesz" - reagált Szollár Domokos kormányszóvivő a Fidesz állítására.

Szollár Domokos azt mondta: nincs szó sem felmentési hullámról, sem végkielégítésekről; nem mentettek fel milliókért szakállamtitkárokat a kormányváltásra való tekintettel. Leszögezte: Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium szakállamtitkára volt az egyetlen, akit március végén felmentett a miniszterelnök.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra is, hogy március 1-jétől tilos személyi kinevezésekről dönteni: nem lehet új vezetőket kinevezni sem az egyes minisztériumoknál, sem pedig a központi államigazgatási szerveknél, illetve ezek helyi szerveinél.


  • 2023.06.06Napi, heti pihenőidő és az új visszaélés-bejelentési törvény A workshop második felében azzal foglalkozunk, hogy az Európai Unió Bírósága 2023. márciusában egy magyar ügy kapcsán kimondta, hogy a heti és a napi pihenőidőt elkülönítve kell kiadni. Ez a magyar „általános munkarend” alapulvételével azt jelenti, hogy a szombati és vasárnapi naptári napokra eső heti két pihenőnap előtt kell kiadni a 11 órás napi pihenőidőt, tehát péntek 13.00 óra után munka már nem végezhető. Részletek Jegyek
  • 2023.06.27IFRS Halasztott adó képzés Élő, interaktív, online képzés a nemzetközi beszámolókészítési elvek szerint az adózás számviteli kezeléséről. Fő cél: - a halasztott adó fogalmának megismertetése: mitől halasztott? - a halasztott adó elszámolásának célja és jelentősége - a számítás esetei és gyakorlati példákon keresztüli bemutatása. Részletek Jegyek
További cikkek
Harapófogóba került a Z-generáció a munkahelyeken

A Z-generáció tagjai sokkal nagyobb odafigyelést, több mentorálást igényelnek. Csakhogy az X-generációs menedzserek, vagy a millenniumi... Teljes cikk

Hatnapos hosszú hétvége is jöhet 2024-ben!

Egy friss rendelettervezet szerint a 2024-es karácsony hetén 6 egymást követő napot tölthetnének otthon a dolgozók. Teljes cikk

A négynapos munkahét bevezetését szorgalmazza az EU-biztos

Az Európai Bizottság foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztosa szerint a rövidített munkahét bevezetése megoldaná a munkaerőhiányt is. Teljes cikk