Milyen akciótervet jelent ma be Orbán Viktor?"/>
Megjelent: 9 éve

Milyen akciótervet jelent ma be Orbán Viktor?

Orbán Viktor szerdán ismertetheti második akciótervét a hiánycél tartása érdekében: a kormány alapvetően a közszféra karcsúsítását tervezi, írja a Világgazdaság és a Magyar Nemzet, miközben a Népszava a távközlési és energetikai cégekre kivetett különadó bevezetését jósolja.

Magyarország további lépésekre készül a következő napokban annak érdekében, hogy tartani tudja az idei 3,8 százalékos költségvetési hiánycélt - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pécsen.

A kiszivárgott információk szerint százmilliárdos nagyságrendű megtakarításokra készül a kormány 2011-ben a közszférában. A jövő évi büdzsé tervezési köriratának a tanúsága szerint a központi költségvetés körébe tartozó intézményeknél öt százalékkal csökkentik a dolgozók létszámát, de szűkítik a dologi kiadásokat és a jutalmakat is.

Ennél is szigorúbb elvek érvényesülnek a háttérintézményeknél, ott tízszázalékosra tervezi a kormány a szűkítés mértékét. Miközben az érintettek tiltakoznak, arról, hogy a kilátásba helyezett szigorításokkal sikerül-e betömni a jövő évi büdzsén tátongó lyukat, megoszlanak a vélemények.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint azonban önmagában ez a megtakarítás nem elégséges a 3 százalék alatti 2011-es deficitcél valóra váltásához, javarészt azért, mert az elbocsátások még hónapokig további költségekkel járnak, hatásukra pedig komoly adó- és járulékbevételtől esik el az államkassza.

A Magyar Nemzet az Index információira támaszkodva ugyancsak a költségvetési szféra leépítését jelzi elő. Nekik a Nemzetgazdasági Minisztériumban általánosságban arról nyilatkoztak, hogy a jó állam egyik jellemzője a takarékosság.

A Népszava mindeközben saját információira hivatkozva azt prognosztizálja, hogy extraadót vetne ki a kormány az energetikai és a távközlési szektorra, s a döntés akár már a szerdai kormányülésen is megszülethet.

A lap szerint a hiánycél tartásához mindenképp többletforrásra van szükség, amihez ma már nem elegendő a kormány 29 pontos akciótervében meghirdetett banki különadó. Újabb extraterhek bevezetése válhat időszerűvé. Mint ahogy arra Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője is utalt, mikor a parlamentben közölte: "a kormány kitart a különadók mellett és azok viseljék a terheket, akiknél van pénz". Szerinte úgy igazságos, ha az extraprofit után extra adó következik". Később egy interjúban úgy nyilatkozott: "nem biztos, hogy az ősz örömteli lesz a távközlési vállalatok, vagy az energiaszolgáltatók számára".
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kiakadt a szakszervezet: feljelentésre biztat a BKK

A BKK hivatalos közleményén keresztül hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy ha nem illedelmesen viselkedő sofőrrel találkoznak, akkor nyugodtan... Teljes cikk

DK: emelni kell az öregségi nyugdíjminimumon

A Demokratikus Koalíció (DK) közleményében az öregségi nyugdíjminimum emelésére, valamint a nyugdíjszámítás svájci indexálásának... Teljes cikk

730 ezer magyar munkáját vehetnék el a robotok

A 2018-as adatok alapján 164 496 fő dolgozik az automatizálható szakmákban - áll a GVI elemzésében. Teljes cikk