Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 13 éve

Minden ötödik német feketén dolgozik

Az idén ismét terjed Németországban a feketemunka, és növekednek az így szerzett jövedelmek - derül ki a Linzi Egyetem és a kölni IW gazdaságkutató intézet jelentéseiből.

Az illegális foglalkoztatásra alapozott német gazdasági teljesítmény 2003-ban érte el eddigi csúcspontját, 370 milliárd euróra becsült összeggel. Azóta ebben a szegmensben a tavalyi évig folyamatos visszaesés volt tapasztalható, főleg a részmunkaidős foglalkoztatásnak köszönhetően. Az idén azonban egy százalékkal növekednek az így szerzett jövedelmek, amelyek összege várhatóan eléri a 349 milliárd eurót.

A fordulat mögött a tanulmány szerzői részint az év eleji három százalékpontnyi áfaemelést, illetve a járulékterhek növekedését látják. A felmérés szerint az idén minden ötödik német dolgozott vagy fog dolgozni feketén, ezek mintegy kétharmada teszi ezt úgy, hogy legális munkakört is betölt. A kapott válaszokból átlagosan heti 6,5 órás illegális munkavégzés adódik, 10 euró körüli órabérért. Be nem jelentett munkával szerzett jövedelemből a foglalkozások széles körében részesednek, takarítónőktől a szakipari szolgáltatókon keresztül az építészekig - írja a Világgazdaság.
Follow hrportal_hu on Twitter