Megjelent: 10 éve

Minimum jövedelmet a szegénység ellen

"Minden EU-tagállam polgárai számára biztosítani kell a tisztességes megélhetéshez szükséges minimum jövedelmet." - mondta Göncz Kinga az után, hogy az Európai Parlament szerdán elfogadta a minimum jövedelemről szóló saját kezdeményezésű jelentést - jelenti az Országos Sajtószolgálat.

"Az Európai Unióban 85 millió embert fenyeget a szegénység, és sokan kényszerülnek bizonytalan vagy alacsonyan fizetett állásokba, ami növeli a létbizonytalanságot, csökkenti a tisztes megélhetés esélyét. Ha a tagállamok komolyan gondolják azt a kötelezettségvállalásukat, hogy 2020-ra 20 millióval csökkentik a szegénységi szint alatt élők számát, akkor konkrét lépéseket kell tenniük, például biztosítva mindenki számára a létfenntartáshoz szükséges minimum jövedelmet" - hangsúlyozta Göncz Kinga, Európai Parlamenti Képviselő.

A parlamenti jelentés szorgalmazza, hogy a jó példákat átvéve egymástól, a tagállamok fogadjanak el a minimum jövedelem garantálására vonatkozó előírásokat a szegénység és a társadalmi kirekesztés megelőzése céljából. A minimum jövedelem mértéke legalább az átlagjövedelem 60 százaléka legyen - javasolják a képviselők, akik egyúttal fölkérik az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg egy európai szintű minimum jövedelem bevezetésének a lehetőségét.

Göncz Kinga sajnálatosnak nevezte, hogy a parlament többsége nem állt a szocialisták, a zöldek és az egyesült baloldal indítványa mögé, és nem szavazta meg egy, a tagállamok számára kötelező erővel bíró keret-jogszabály megalkotásának a szükségességét.

Göncz Kinga, aki több mint egy tucat módosító indítványt nyújtott be a jelentéshez, a szegénységi szintet csökkentő, egyik leghatékonyabb intézkedésnek nevezte a munkaerőpiacra való szabad bejutás biztosítását.
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.01.30Videokonferenciás 2 napos Scrum Master képzés A két napos intenzív, gyakorlat-orientált tréning szerepjátékokon és szimulációkon keresztül segít a résztvevőknek megérteni, hogyan alkalmazhatóak a legkülönbözőbb projektekben a Scrum alapelvei. Kitérünk arra is, hogy mikor érdemes használni a Scrumot, és mikor nem. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter