Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 7 éve

Miniszteri biztos: nőtt a kisgyermekes anyák foglalkoztatása

A nők és a kisgyermekes anyák növekvő foglalkoztatási adatairól beszélt Szalai Piroska, a területért felelős miniszteri biztos az Európai Parlament magyar néppárti képviselőcsoportjának pénteki konferenciáján, amelyen a kormány nőkért, családokért és gyermekekért tett intézkedéseiről volt szó.

images

A nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos arról szólt: 2012-ben 42 ezer fő volt a női foglalkoztatás bővülése. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy most vannak először ilyen közel ahhoz a 2010-ben kitűzött kormányzati célhoz, hogy az évtized végére egymillió új munkahely jöjjön létre, hiszen ehhez 10 év alatt, évente átlagosan 50 ezer új női munkahelyet kellene létrehozni.

Szalai Piroska kiemelte azt is, hogy a 42 ezres bővülésen belül 15 ezerrel nőtt azon anyák foglalkoztatása, akiknek a legfiatalabb gyermeke kisebb, mint 6 éves.

Mint mondta, a kormány a Munkahelyvédelmi Akcióterven keresztül a négy nagy foglalkoztatási kockázattal bíró munkavállalói csoport - az 55 év felettiek, a 25 év alattiak, az alacsony iskolai végzettségűek és a kisgyermeket nevelők - esetében munkáltatói járulékkedvezményeket adott, amelyet a 2013. január 1-jei bevezetés óta már márciusra, 680 ezer munkavállaló után vettek igénybe.

Jelezte: azt még nem lehet tudni, hogy ebből milyen a nemek megoszlása, de azt már kiderült, hogy 24 500 kisgyermekes anyukát támogattak, vagyis itt még a munkaadóknak van további lehetősége. Elmondta azt is: tavaly 52,1 százalékos volt a női foglalkoztatási ráta, ami 1992 óta a legjobb szám, és szerinte a női foglalkoztatottak 30 százaléka beletartozhat a Munkahelyvédelmi Akcióterv támogatottai közé.

Sélleiné Márki Mária, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatója előadásában jelentős eredménynek tartotta, hogy a gyed maximumát az inflációt meghaladóan, 11 százalékkal emelték 2010 és 2013 között. Kiemelte, hogy 18 napra rövidítették a táppénz, a gyes és a tgyás ügyintézési határidejét, valamint bevezették az előleg intézményét, és azt is hangsúlyozta, hogy a családok anyagi helyzetének javításában fontos szerepe van a rezsicsökkentésnek.

Pelczné Gáll Ildikó, EP-képviselő, a Fidesz alelnöke azt hangsúlyozta, hogy nincsenek egyenmegoldások sem a nő-, sem a családpolitika területén és a gazdaságban sem, bár az Európai Unió szeret ilyen megoldásokat ajánlani a tagországoknak. Meg kell nézni hová jutott Görögország az EU-s gyakorlattal, és hova jutott Magyarország a sokat támadott módszerekkel - jegyezte meg. A kormány eddigi intézkedései közül kiemelte a három évre visszaállított gyest, a nők 40 év munkaviszony utáni nyugdíjbavonulási lehetőségét és a Munkahelyvédelmi Akciótervet, amely a 25 év alatti és az 55 év feletti nőket kiemelten kezeli.

A nők elleni erőszakról szólva kijelentette: az erőszak semmilyen formáját nem tudja és nem is akarja elfogadni. Fontosnak tartotta, hogy az Országgyűlés előtt van a hozzátartozói bántalmazásról szóló büntetőjogi szabályozás, és azt is, hogy a négy új krízisközpont jött létre a kormányváltás óta a bántalmazott nők számára.

Dávid Ilona, a MÁV-GySEV elnöke arról beszélt, hogy a vasút az egyik legnagyobb foglalkoztatóként 36 ezer munkavállalónak ad munkát, közülük 23 százalék nő, és a tavaly lezajlott változások eredményeképpen most már hasonló az arány a közép-és felsővezetők között is. Saját munkájáról azt mondta: egy női vezérigazgató sokkal gondoskodóbb, de sokszor szigorúbb és jobban elvárja az eredményeket, viszont humánusabb és méltányosabb is. Beszélt arról is, hogy milyen ellenállásba ütközött, amikor 2010-ben felvetette, hogy nők is lehessenek mozdonyvezetők, de végül 2013 februárjában elindulhatott egy olyan motorvonat-vezetői tanfolyam, amin már 8 nő is részt vesz.
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Rétvári Bence: minden humán terület többletforrást kap jövőre

Jövőre 80 milliárddal több jut az oktatásra, emelkedik a tanárok fizetése. Teljes cikk

Fellendült a diákmunka

Árufeltöltői és a hoszteszfeladatokra jelentkeznek a legtöbben, a mezőgazdasági munkák a legkevésbé népszerűek. Teljes cikk

Fagyizókban razziázik a NAV

Az adóhatóság ellenőrei az adózási és munkaerőpiaci szabályok megtartását vizsgálják. Teljes cikk