Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

Mintaértékű összefogás a borsfai Startmunka program

Mintaértékű összefogással termelnek zöldséget a helyi közétkeztetés számára, illetve eladásra Borsfán és három szomszédos településen, ahol hosszú távra előre is gondolkodnak - közölte Béndek József pénzügyőr altábornagy, a Belügyminisztérium ellenőrzése keretében kedden a Zala megyei településen járva.

Elmondta: a négy település összefogása azért is követésre méltó, mert másokkal ellentétben nemcsak a zöldségtermesztésről gondoskodnak a Startmunka program keretében, de előrelátóan a feldolgozást és az értékesítést is beillesztették terveikbe. A márciusban indított borsfai program jóvoltából már nemcsak az iskolai közétkeztetés nyersanyagellátását tudják megoldani, de a felesleget értékesítik, a most épülő feldolgozóban pedig hamarosan a tartósítás is megkezdődik.

Hozzátette: az összefogás adott arra lehetőséget, hogy a foglalkoztatottakra jutó támogatási összegen felüli pénzt nem aprózták el, hanem nagyobb értékű eszközöket és munkákat finanszíroztak belőle. Ráadásul nemcsak a munka világába sikerült visszavezetni régóta állástalanokat, de azóta a résztvevők egy része maga is gazdálkodásba kezdett otthonában.

Béndek József kitért arra, hogy a jövő évi költségvetés tervei szerint több mint 150 milliárd forintot szán a kormány közfoglalkoztatásra. Ez a feladat sok önkormányzatnak még új szerep, hiszen gazdálkodási tevékenységet folytatnak, termelő, értékteremtő feladatokat vállaltak magukra.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott kifejtette: a megyében idén 603 millió forintból 1.700 ember számára tudnak közfoglalkoztatást biztosítani. Ezen felül további 697 millió forintot fordíthatnak az országos közmunkaprogramok helybeni végrehajtására, amelyből így még 671 ember részesedik.

Harmadik elemként jelezte a kistérségi Startmunka mintaprogramokat, amelyek együttesen 90 önkormányzatnál valósulnak meg, 1.242 ember foglalkoztatásával. A más megyékből indult hasonló munkaprogramokat is beleértve együttesen mintegy 5.100 ember juthat munkához a 290 ezres lélekszámú megyében.

A zöldségtermesztési programról elmondta: Borsfán, Oltárcon, Bánokszentgyörgyön és Várföldén összesen 35 ezer négyzetméteren, 51 résztvevővel folyik most a gazdálkodás. A települések 61 millió forintot nyertek el a feladatra, ehhez Borsfa egymillió forintos önrésszel járult hozzá.

A borsfai kezdeményezés azonban azért is lehet példaértékű, mert a remények szerint az eredményes program alapja lehet egy később létrejövő szociális szövetkezetnek - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Horváthné Szirmai Szilvia körjegyző azt is elmondta, hogy a négy településen javarészt szabadföldi zöldségtermesztést folytatnak, a már beérett termény helyét újra bevetették. A megtermelt zöldségek jelentős részét az iskolai közétkeztetésben használták fel, a felesleget kereskedőknek értékesítették, de fagyasztóba is került egy része.

Két településen alma, körte, szilva, barack, cseresznye és meggyfákat is ültettek az eddig elhanyagolt önkormányzati területeken. Erdősítési program keretében 7.000 éger- és nyárfacsemetét is ültettek, ezeket vágásérett korukban az adott településeken fogják értékesíteni vagy szétosztani a rászorulók között.

  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Válságkezelő alapjövedelmet vezet be az I. kerület

Százezer forintra egészíti ki a rászorulók jövedelmét a következő 3 hónapban a Budavári Önkormányzat. Segítséget kaphatnak többek között a... Teljes cikk

A bérköltségek részleges átvállalása is szerepel a gazdaságvédelmi akcióterv újabb etapjában

Rövidített munkaidő bevezetése esetén a kormány kész átvállalni a bérköltségek egy részét, emellett beruházás és hitelgarancia nyújtásával... Teljes cikk

Mától Magyarország teljes területén ingyenes a parkolás

Április 6-tól visszavonásig nem kell fizetni a parkolásért egyetlen településen sem. Teljes cikk