kapubanner for mobile
Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 12 éve

Mintaértékű összefogás a borsfai Startmunka program

Mintaértékű összefogással termelnek zöldséget a helyi közétkeztetés számára, illetve eladásra Borsfán és három szomszédos településen, ahol hosszú távra előre is gondolkodnak - közölte Béndek József pénzügyőr altábornagy, a Belügyminisztérium ellenőrzése keretében kedden a Zala megyei településen járva.

Elmondta: a négy település összefogása azért is követésre méltó, mert másokkal ellentétben nemcsak a zöldségtermesztésről gondoskodnak a Startmunka program keretében, de előrelátóan a feldolgozást és az értékesítést is beillesztették terveikbe. A márciusban indított borsfai program jóvoltából már nemcsak az iskolai közétkeztetés nyersanyagellátását tudják megoldani, de a felesleget értékesítik, a most épülő feldolgozóban pedig hamarosan a tartósítás is megkezdődik.

Hozzátette: az összefogás adott arra lehetőséget, hogy a foglalkoztatottakra jutó támogatási összegen felüli pénzt nem aprózták el, hanem nagyobb értékű eszközöket és munkákat finanszíroztak belőle. Ráadásul nemcsak a munka világába sikerült visszavezetni régóta állástalanokat, de azóta a résztvevők egy része maga is gazdálkodásba kezdett otthonában.

Béndek József kitért arra, hogy a jövő évi költségvetés tervei szerint több mint 150 milliárd forintot szán a kormány közfoglalkoztatásra. Ez a feladat sok önkormányzatnak még új szerep, hiszen gazdálkodási tevékenységet folytatnak, termelő, értékteremtő feladatokat vállaltak magukra.

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott kifejtette: a megyében idén 603 millió forintból 1.700 ember számára tudnak közfoglalkoztatást biztosítani. Ezen felül további 697 millió forintot fordíthatnak az országos közmunkaprogramok helybeni végrehajtására, amelyből így még 671 ember részesedik.

Harmadik elemként jelezte a kistérségi Startmunka mintaprogramokat, amelyek együttesen 90 önkormányzatnál valósulnak meg, 1.242 ember foglalkoztatásával. A más megyékből indult hasonló munkaprogramokat is beleértve együttesen mintegy 5.100 ember juthat munkához a 290 ezres lélekszámú megyében.

A zöldségtermesztési programról elmondta: Borsfán, Oltárcon, Bánokszentgyörgyön és Várföldén összesen 35 ezer négyzetméteren, 51 résztvevővel folyik most a gazdálkodás. A települések 61 millió forintot nyertek el a feladatra, ehhez Borsfa egymillió forintos önrésszel járult hozzá.

A borsfai kezdeményezés azonban azért is lehet példaértékű, mert a remények szerint az eredményes program alapja lehet egy később létrejövő szociális szövetkezetnek - hangsúlyozta a kormánymegbízott.

Horváthné Szirmai Szilvia körjegyző azt is elmondta, hogy a négy településen javarészt szabadföldi zöldségtermesztést folytatnak, a már beérett termény helyét újra bevetették. A megtermelt zöldségek jelentős részét az iskolai közétkeztetésben használták fel, a felesleget kereskedőknek értékesítették, de fagyasztóba is került egy része.

Két településen alma, körte, szilva, barack, cseresznye és meggyfákat is ültettek az eddig elhanyagolt önkormányzati területeken. Erdősítési program keretében 7.000 éger- és nyárfacsemetét is ültettek, ezeket vágásérett korukban az adott településeken fogják értékesíteni vagy szétosztani a rászorulók között.

  • 2024.09.05Business Beach Conference Az Ingatlan Regatta már 8 éve köti össze az ingatlanpiac legfontosabb szereplőit egy különleges sporteseménnyel. Az idei évtől kezdve, Litkey Farkassal közös szervezésben “új” eseményként csatlakozik hozzánk a Bankár Kupa.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.09.26Best Practice Fórum - Roto A Fórum Célja: A Digitalizációs és Lean szemléletű folyamatfejlesztések sikeres vállalati megoldásainak, jó gyakorlatainak megosztása a fórum résztvevői között. info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02Tréning Kerekasztal Konferencia 2024. A 2024-es, őszi Tréning Kerekasztal Konferenciánk célja, hogy a résztvevők sokféle megközelítést kapjanak arról, a technológia hogyan épülhet be a tréningek világába.info button Részletek ticket button Jegyek
  • 2024.10.02JOBVERSE Állásbörze Állásbörze nem csupán egy esemény, hanem egy lehetőség, ahol céged kiemelkedhet a tömegből és személyesen találkozhatsz a legígéretesebb jelentkezőkkel. info button Részletek ticket button Jegyek
További cikkek
Az élelmiszeripar szakember-utánpótlását segítő határmenti projekt indult

Uniós támogatással az élelmiszeripar és az ehhez kapcsolódó szolgáltatások szakember-utánpótlását segítő magyar-szerb határ menti projekt... Teljes cikk

Több száz új munkahely - egyszerre három gyár épül Kaposváron

Egyidejűleg három gyár is épül Kaposváron, ilyen még nem volt a városban - adta hírül a somogyi vármegyeszékhely polgármestere a Facebook-oldalán csütörtökön. Teljes cikk