Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Módosul az egyszerűsített foglalkoztatási törvény

Az államtitkár elmondta, a szerződésbe elég lesz beírni a felek nevét, a munka jellegét és a bért - a szerződés minden egyéb adminisztrációt kivált. Hozzátette: egy másik változás az lesz, hogy a mezőgazdasági idénymunka definíciója módosul, s részben kiterjed a feldolgozói tevékenységre is. Ezt korábban azért korlátozták, hogy a konzervgyárak ne ezt a foglalkoztatási formát válasszák.

Az alkalmi munkavállalói könyvvel történő foglalkoztatásról szóló törvény 2009. április első napján vesztette hatályát, az ezt követő törvény pontosan egy év múlva lépett hatályba, majd tavaly augusztus 1-jén lépett életbe az egyszerűsített foglalkoztatási törvény, amelyet - képviselőként - Czomba Sándor és Font Sándor kezdeményezett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium kimutatása szerint havi 100 és 120 ezer közötti munkavállalót alkalmaznak ebben a jogi formában a munkaadók. Ennek egyharmada-fele a mezőgazdasági idénymunka, míg a másik hányad az alkalmi foglalkoztatás. Sok munkaadó könyvelőirodát bíz meg a foglalkoztatottak bejelentésével.

Az ülésen jelen voltak az érdekképviseletek delegáltjai is. Nagy Sándor a Hangya együttműködési szervezet igazgatósági tagja azt kifogásolta, hogy 60 egyszerűsítetten foglalkoztatott személyt 2 óra alatt ellenőriz az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), és ez az idő a munkaadó kára. Javasolta a mostani helyett az olasz rendszer meghonosítását. Ez utóbbiban a munkaadó utalvánnyal fizeti ki az alkalmi munkást, aki a postán válthatja készpénzre azt úgy, hogy például a 10 eurós utalványból 7 eurót kap készhez, a maradék 3 euró pedig az államé lesz. Az államtitkár ezt megfontolandónak tartotta, de egyelőre nem látta realitását a bevezetésének.

Bakos József, az OMMF elnöke arról számolt be, hogy mintegy 600 esetben ellenőrizték az egyszerűsített foglalkoztatást, és több mint 3 ezer szabálytalanságot tártak fel. Elmondta azt is, hogy tapasztalatuk szerint az építőiparban visszaálltak a munkaviszonyos foglalkoztatásra.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk