Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 11 éve

"Mondjanak le az EU-biztosok végkielégítésük egy részéről!"

Méltányos és elvárható lenne, hogy az egész Európai Uniót sújtó gazdasági válság idején az Európai Bizottság tagjai is tanúsítsanak önmérsékletet, és mondjanak le végkielégítésük egy részéről - hangsúlyozta Tabajdi Csaba hétfőn Strasbourgban, az EP plenáris ülésén elhangzott napirend előtti hozzászólásában.

"Az Európai Bizottság tagjai az uniós jogszabályok szerint tisztségük megszűnését követően bőséges végkielégítésre jogosultak" - emlékeztetett az MSZP európai parlamenti (EP-) delegációjának vezetője, aki szerint "válság idején a kormányzati szerveknek és a politikai vezetőknek példát kell mutatniuk".

Felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon 15 százalékkal csökken a miniszterek fizetése, és korlátozzák az állami vezetők által igénybe vehető pénzbeli juttatásokat. Az Egyesült Államokban Barack Obama elnök maximálta az állami támogatásban részesített vállalatok vezetőinek fizetését, és hasonló intézkedést foganatosítottak Németországban is - tette hozzá.

Az Európai Bizottság tagjai, a biztosok havi 19.900 és 24.400 euró (5,77 és 7,19 millió Ft) közötti fizetést kapnak. Hivataluk megszűnését követően a biztosok megkapják egyhavi fizetésüket, amellyel hazaköltözésüket támogatják, majd akár három évig jogosultak korábbi alapfizetésük 40-65 százalékára. A bőkezű juttatás a korábbi biztosok függetlenségét hivatott biztosítani.

A jelenlegi gazdasági körülmények között azonban - vélekedett a magyar szocialista EP-képviselő - méltányos lenne, ha a bizottság tagjai önkéntesen lemondanának e rendkívül nagy összegű juttatásnak egy részéről. Ez szerinte "azt mutatná az állampolgároknak, hogy az európai uniós vezetők is készek részt vállalni a válság negatív hatásaiból".
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Megérkeztek a KSH friss adatai a foglalkoztatottságról és a munkanélküliségről

Csökkent a magukat közfoglalkoztatottaknak vallók száma, a 15-24 éves munkanélküliek száma 14 ezerrel nőtt. Teljes cikk

Döntött a gazdaságvédelmi operatív törzs, adóügyi könnyítések jönnek

Kétszeresére nő a kiva bevételi értékhatára és csökkentik az adminisztrációs terheket. Teljes cikk

A budapesti gyógyfürdőket is elérte a válság

Több mint felére esett a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. bevétele a járvány miatt. Teljes cikk