Megjelent: 10 hónapja

1 milliós forradalom az álláspiacon?

A kormány álláspiaci stratégiáját vázolta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Hírszerzőnek adott nagyinterjújában. Czomba a tíz évre vállalt 1 millió új munkahelyet ambiciózus, de szükséges tervnek tartja, szerinte az állami munkaerő-közvetítés gyökeres átalakításra szorul, a minimálbéresek pedig az adóváltozásokkal nem járhatnak rosszabbul.

A minimálbéresek nem járhatnak rosszabbul


Az egykulcsos adórendszer vesztesei a minimálbéresek lehetnek, ha nem emelik a minimális bért, utóbbi viszont a munkaadókat sodorhatja nehéz helyzetbe. Czomba erre a felvetésre reagálva elmondta: „Az adóváltozások megtervezésében abból indultunk ki, hogy a minimálbéresek nem járhatnak rosszabbul. A minimálbér-emeléstől való félelmek kapcsán szeretném felhívni a figyelmet a társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkentésére 500 milliós nyereség alatt: ez már olyan mozgástér a vállalkozásoknál, amelyből akár a minimálbéremelést is kompenzálni lehet.”


Arról a júliusi könnyítésről, hogy a nők 40 évnyi szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek, az államtitkár elmondta, „nagyságrendileg 6 ezer embert érint, ennek inkább gesztusértéke van, a költségvetési hatása nem jelentős."


Ügyfélbarát munkaügyi központokat akarnak


Az államtitkár elmondta, totálisan át akarják alakítani a munkaügyi központok rendszerét, aminek első lépése az eddigi vezetők menesztése volt. „A munkanélkülieknek jelenleg több órát kell sorban állniuk, ide-oda küldözgetik őket, és érdemben nem tudnak segíteni nekik. Ügyfélbarát munkaügyi központokat hoznánk létre” – jelentette ki.


Konkrétumok a Start-kártyákról


Az államtitkár a konkrétumok között említette a Start program átalakítását. „A Start régiós kártyánál jelenleg a vállalkozás akkor kap három éven át járulékkedvezményt, ha további három évig foglalkoztatja a munkavállalót. Ez olyan kötelezettség, ami miatt még ezer kártya sincs forgalomban, ezért ezt a kitételt eltöröljük. A Start Extra kártyát azok az 50 év felettiek és rendelkezésre állási támogatásban részesülők kaphatják, akik tartósan munkanélküliek. Az utóbbi kitételt is eltöröljük, mert ez sem életszerű.”


2010. augusztus 9.

  • 2019.11.14recruiTECH BLUE Fizikai munkaerő toborzás – van új a nap alatt? Szerintünk igen! recruiTECH BLUE | 2019. november 14-én a kékgalléros toborzásra koncentrálva, még lazy bird áron Részletek Jegyek
  • 2019.11.15Hogyan változnak a nyugdíjszabályok 2020-ban? Mikor jobb nyugdíjba vonulni a nyugdíj összege szempontjából. Még az idén, vagy inkább jövőre? Ki vonulhat nyugdíjba jövőre, mit jelent a munkáltató számára, ha a munkatárs nyugdíjra jogosulttá válik? Nyugdíj mellett hogyan dolgozhatunk? Mit jelent a munkáltató számára, ha nyugdíjas munkavállalót foglalkoztat? Részletek Jegyek
  • 2019.12.05Adatvédelmi Tisztviselő /DPO Képzés – Dr. Kulcsár Zoltánnal /12. 05-06./ Az adatvédelmi tisztviselő képzés célja, hogy a résztvevők pontosan megismerjék az adatkezelők adatvédelmi kötelezettségeit, kialakuljon bennük az a szintű adatvédelmi tudatosság, amely alkalmassá teszi őket a GDPR szerinti adatvédelmi tisztviselői (DPO) feladatok ellátására. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter