Megjelent: 2 éve

1 milliós forradalom az álláspiacon?

A kormány álláspiaci stratégiáját vázolta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a Hírszerzőnek adott nagyinterjújában. Czomba a tíz évre vállalt 1 millió új munkahelyet ambiciózus, de szükséges tervnek tartja, szerinte az állami munkaerő-közvetítés gyökeres átalakításra szorul, a minimálbéresek pedig az adóváltozásokkal nem járhatnak rosszabbul.

A minimálbéresek nem járhatnak rosszabbul


Az egykulcsos adórendszer vesztesei a minimálbéresek lehetnek, ha nem emelik a minimális bért, utóbbi viszont a munkaadókat sodorhatja nehéz helyzetbe. Czomba erre a felvetésre reagálva elmondta: „Az adóváltozások megtervezésében abból indultunk ki, hogy a minimálbéresek nem járhatnak rosszabbul. A minimálbér-emeléstől való félelmek kapcsán szeretném felhívni a figyelmet a társasági adó 19-ről 10 százalékra csökkentésére 500 milliós nyereség alatt: ez már olyan mozgástér a vállalkozásoknál, amelyből akár a minimálbéremelést is kompenzálni lehet.”


Arról a júliusi könnyítésről, hogy a nők 40 évnyi szolgálati idő után nyugdíjba mehetnek, az államtitkár elmondta, „nagyságrendileg 6 ezer embert érint, ennek inkább gesztusértéke van, a költségvetési hatása nem jelentős."


Ügyfélbarát munkaügyi központokat akarnak


Az államtitkár elmondta, totálisan át akarják alakítani a munkaügyi központok rendszerét, aminek első lépése az eddigi vezetők menesztése volt. „A munkanélkülieknek jelenleg több órát kell sorban állniuk, ide-oda küldözgetik őket, és érdemben nem tudnak segíteni nekik. Ügyfélbarát munkaügyi központokat hoznánk létre” – jelentette ki.


Konkrétumok a Start-kártyákról


Az államtitkár a konkrétumok között említette a Start program átalakítását. „A Start régiós kártyánál jelenleg a vállalkozás akkor kap három éven át járulékkedvezményt, ha további három évig foglalkoztatja a munkavállalót. Ez olyan kötelezettség, ami miatt még ezer kártya sincs forgalomban, ezért ezt a kitételt eltöröljük. A Start Extra kártyát azok az 50 év felettiek és rendelkezésre állási támogatásban részesülők kaphatják, akik tartósan munkanélküliek. Az utóbbi kitételt is eltöröljük, mert ez sem életszerű.”


2010. augusztus 9.

  • 2020.12.05 Teljesítménymenedzsment és motiváció A résztvevők megtanulják, beosztottjaik teljesítményére ható területek helyes menedzselését. Képessé válnak akár munkavégzés közben hatásos, rövid coaching beszélgetések levezetésére. Megismerik a teljesítmény menedzsment eszközrendszerét. Részletek Jegyek
  • 2020.12.10Vezetői képzés - Emberek vezetése modul (C) A vezetői képzés célja az elméleti és gyakorlati vezetői tudás és kompetenciák fejlesztése. A résztvevők a képzésen megismerik a csapat és szervezetépítés és a munkatársak fejlesztésének, vezetésének és értékelésének alapvető vezetői eszközeit. A képzés résztvevői elsajátítják azokat a gyakorlatban alkalmazható technikákat, amelyek segítségével javítható a munkatársak elkötelezettsége és teljesítménye. Részletek Jegyek
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter