Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 7 hónapja

Mennyit ér a BGF diplomája az álláspiacon?

A 2008-ban (még a válság előtt) diplomázott hallgatóknak munkakereséskor még elegendő volt 24-25 jelentkezést elküldeniük, 5 állásinterjú alatt pedig többnyire munkát is ajánlottak nekik. Két évvel később 37 helyen kellett munkára jelentkezniük és állásinterjúból is több, átlagosan 7 kellett a sikerhez. A fiatal munkavállalók közel fele első munkahelyén dolgozik, havi nettó átlagkeresetük 160 ezer forint – többek között ezekre az eredményekre világított rá a Budapesti Gazdasági Főiskola Diplomás Pályakövetési Rendszere keretében végzett kutatása, melyben több mint 700, 2008-ban és 2010-ben végzett BGF-es hallgató vett részt.

50 százalék még az első munkahelyén dolgozik


A megkérdezettek valamivel több mint fele végzése óta egyetlen munkahelyen dolgozik, negyedük viszont egyszer már váltott állást, ennél több helyen csak a válaszadók tizede dolgozott. A megkérdezettek átlagosan 27 hónapja dolgoznak ugyanazon a munkahelyen, és 20 hónapja, azaz közel két éve vannak jelenlegi munkakörükben. Azonos munkahelyen munkakört az egykori hallgatók 20%-a váltott. Az érintettek 86%-ának csak egy munkanélküli időszaka volt, további 11 százalékuknak kettő. A munkanélküli periódusok általában alig 5 hónapig tartottak.


160 ezer forint a nettó átlagkerestük


Az öregdiákok jelenlegi nettó átlagkeresete 160 ezer forint – havi 160 munkaórával számolva. A férfiak mintegy 40 ezer forinttal keresnek többet, a nemzetközi gazdálkodás szakot végzettek pedig 20-30 ezer forinttal. Másodállása a megkérdezettek mintegy 9%-ának van. A mellékállásból befolyó jövedelem átlagosan 57 ezer forint havonta, amihez havi átlag 46-47 plusz munkaórát végeznek a válaszadók.


Szinte mindenki a versenyszférát választotta


A válaszadók 88%-a a piaci szférában helyezkedett el, mintegy 8%-uk dolgozik köztisztviselőként, közalkalmazottként vagy kormánytisztviselőként, míg állami vagy önkormányzati vállalat alkalmazottjaként a végzettek 4%-a vállalt munkát.


A korábbi hallgatók 22%-a pénzügyi, biztosítási tevékenységgel foglalkozik, míg 13%-nyian dolgoznak kereskedelmi vállalkozásban, illetve ugyanilyen arányban találjuk a feldolgozóipari cégeknél elhelyezkedőket is. Közigazgatásban, adminisztratív tevékenységgel foglalkozó vállalkozásban, távközlési iparágban, valamint vendéglátással, szálláshely-biztosítással foglalkozó cégnél a megkérdezettek 8-8%-a dolgozik. Szállítási, raktározási területen 4%-uk vállalt munkát.


A válaszolók közel felének munkahelye nagyvállalat: a korábbi hallgatók 47%-a legalább 250 főt foglalkoztató vállalatnál dolgozik, 19-19%-nyian 10-49, illetve 50-249 fős cégnél találtak munkahelyet, míg 13%-nyian dolgoznak kisvállalkozásnál.


2011. november 23.

Follow hrportal_hu on Twitter