Csatlakozz hozzánk a Viberen
Megjelent: 8 hónapja

Minden ötödik cég létszámbővítést tervez

A munkaadók 18 százaléka létszámbővítést tervez a következő három hónapban, az építőiparban és a feldolgozó iparban a legnagyobb a felvételi kedv – derül ki a Manpower munkaerő-piaci szolgáltató cég legfrissebb reprezentatív felméréséből.

A kutatás során 750 magyar munkaadót kérdeztek meg létszámbővítési terveikről. Az eredményekből kiderült az is, hogy a foglalkoztatók 5 százaléka tervez elbocsátást, 75 százalékuk pedig nem készül semmilyen változtatásra a második negyedévben. A munkaerő-felvételt és elbocsátást tervezők arányának különbségéből számított Manpower munkaerő-piaci mutató így 10 százalékon áll, ami 3 százalékpontos emelkedés az előző negyedévhez képest – olvasható a tájékoztatásban.


A második negyedéves kilátások a valaha mért legerősebbek, a magyar munkaadók a 10 százalékos mutatóval Európában a legoptimistábbak közé tartoznak – idézi a közlemény Dalányi Lászlót, a ManpowerGroup Hungary ügyvezető igazgatóját.


Élen az építőipar és a gyártás


Ez ígéretes jel arra, hogy végre megszakad az a trend, amikor csak kullogunk Nyugat-Európa után – tette hozzá.


A felmérés szerint a vizsgált kilencből hét ágazatban tervezik a munkaadók a dolgozói létszám bővítését a következő három hónapban. Az építőipar és a gyártás területén a mutató értéke 20 százalék, utóbbi szektorban hetedik negyedéve tart a növekedés. Kedvező adatok érkeztek a vendéglátóiparból, valamint a közlekedés, raktározás és kommunikáció területéről is, ahol egyaránt 14-14 százalékon áll a munkaerő-piaci mutató. A pénzügyi, biztosítási, ingatlan és üzleti szolgáltatások területén 13 százalékot mértek.


A felmérés szerint a legnagyobb mértékben a nagyvállalkozásoknál terveznek létszámbővítést, itt 16 százalék a munkaerő-piaci mutató értéke. A közepes- és kis vállalkozásoknál 12, illetve 10 százalék a mutató értéke, míg a mikro vállalkozásoknál 4 százalékon áll. (MTI)


2015. március 10.

Follow hrportal_hu on Twitter