Megjelent: 3 éve

Próbaidő, szabadság, túlóra: mi változik az Mt-ben?

Benyújtotta a kormány az Országgyűlésnek a munkaügyi módosító csomagot, amely több ponton is megváltoztatja a Munka törvénykönyvét (Mt.). Melyek is a főbb változások?

images

Túlórapénz helyett csúsztatás


A bérpótlékok (éjszakai, hétvégi, túlóra) ígért csökkentése, illetve megszüntetése helyett a szabályozás úgy változik, hogy a foglalkoztató saját hatáskörben kiadhatja szabadságban is a túlmunkát, ahelyett, hogy kifizetné. Ezt eddig csak akkor lehetett, ha erről előzetesen megállapodtak, míg a közalkalmazottaknál továbbra is csak akkor dönthet így a munkáltató, ha ez a lehetőség szerepel a kollektív szerződésben.


Próbaidő: akár 6 hónap, de csak kollektív szerződésben


A kormány tervei szerint a próbaidő tartama alapértelmezésben harminc nap. Harminc napnál rövidebb próbaidőt kollektív szerződés vagy a felek is megállapíthatnak. Harminc napnál hosszabb, de legfeljebb három hónapig terjedő próbaidőt a felek, legfeljebb hat hónapig terjedő próbaidőt kollektív szerződés állapíthat meg (utóbbi lehetőség tehát csak ott lehetséges, ahol működik szakszervezet és az jóváhagyását adja ehhez). A próbaidő meghosszabbítása tilos, ettől érvényesen eltérni nem lehet.


Szabadság: 2 hetet köteles egyben kiadni


A módosító indítvány szerint a szabadságot kettőnél több részletben csak a munkavállaló kérésére lehet kiadni. Kivételesen fontos gazdasági érdek, illetve a munkáltató működési körét közvetlenül és súlyosan érintő ok miatt a munkáltató kettőnél több részletben is kiadhatja a szabadságot, azonban – a felek eltérő megállapodása hiányában – ebben az esetben is megilleti a munkavállalót naptári évenként legalább egyszer legalább tizennégy összefüggő naptári nap távollétet biztosító szabadság - írja az MTI.


Nincs szó a kirúgások könnyítéséről


Nem került be végül a csomagba a végkielégítések és a felmondási idő mérséklése, valamint a fizetett szabadságok 20-25 napra csökkentése.


Érdemes megjegyezni: a törvényjavaslathoz érkeznek módosító javaslatok, így több ponton módosulhat a szabályozás.. Végső szöveg csak a parlamenti szavazás után lesz. Sok idő nem lesz a módosítások beadására, ugyanis a kormány a törvény sürgős tárgyalását kezdeményezte. A Mt.-t érintő módosítások a tervek szerint július elsején lépnének hatályba.


2011. június 6.

  • 2021.10.28Távmunka, home-office - eltérő jogi álláspontok - eltérő munkajogi gyakorlatok. Hol hibázhatunk? Rizikók és irányok. Dr. Fodor T. Gábor elismert munkajogász, munkajogi előadó hazai és nemzetközi szinten munkajogi tárgyú cikkek szerzője. Előadásában a Covid19 járványhelyzet kapcsán felmerülő kérdések, tapasztalatok, munkajogi gyakorlatok kerülnek előtérbe, ide értve a home office és távmunka sajátosságait, különbségeit, de szóba kerülnek a veszélyhelyzetet követő időszak várható munkajogi aspektusai is. Részletek Jegyek
  • 2021.11.03A transzformatív tanulás-fejlesztés mestere – november 3-10-17. Építse fel korszerű L&D folyamatát és generáljon valódi változásokat a szervezete életében, képzésünk segítségével! Részletek Jegyek
  • 2021.11.23Folyamatmenedzsment képzés A képzés célja a folyamatfejlesztés lépéseinek és módszereinek áttekintése, az alapvető folyamatelemzési és folyamatfejlesztési technikák megismerése és konkrét feladatokon, esettanulmányokon keresztül történő begyakorlása. A folyamatmenedzsment képzési program 3 modulból áll: Folyamatmenedzsment alapképzés (Business Process Management), Folyamat teljesítménymérés, folyamatcontrolling (Business Process Control) és Folyamatfejlesztés (Business Process Improvement). A képzések egymásra épülnek, a képzések alapját a BPM képzés adja meg, erre épül rá a BPC, majd végül a BPI képzés. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter