Megjelent: 3 éve

Szellemi munkával 154 ezer forint

A bruttó átlagkeresetek 2009 első tíz hónapjában 0,9 százalékkal, a nettó átlagkeresetek 1,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A reálkereset 4,0 százalékos infláció mellett 2,1 százalékkal csökkent. A versenyszférában 0,4 százalékkal emelkedett; a költségvetési szférában - döntően a tizenharmadik havi juttatás kifizetési szabályainak változása miatt - 8,1 százalékkal esett vissza a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva. Létszámban a versenyszféra 6,8 százalékkal zsugorodott - jelenti a Központi Statisztikai Hivatal.

Energiaipar, szállítás: 5 százalék feletti emelkedés


A teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete 196 100 Ft volt, ezen belül a vállalkozásoknál dolgozóké 196 200 Ft-ot, a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állóké 198 600 Ft-ot ért el. Nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 0,9 százalékkal haladták meg az előző év január-októberit. Jelentősebben felülmúlták az előző év azonos időszakit az energiaipar (7,0%), a szállítás, raktározás (5,4%), valamint az építőipar és az ingatlanügyletek (5,0%) január-októberi keresetei.


Nettó 154 ezer forint szellemi munkával


Nemzetgazdasági szinten az átlagos nettó kereset 122 000 Ft volt; (ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 90 500 Ft, a szellemi foglalkozásúaké 154 600 Ft). A nettó kereset így átlagosan 1,8 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A versenyszférában 4,4 százalékos növekedés, a költségvetési szervezeteknél pedig 4,4 százalékos csökkenés jelentkezett, ami a közfoglalkoztatottakat figyelmen kívül hagyva 3,1 százaléknak felelt meg. (2009. júliustól a havi nettó átlagkeresetek előző év azonos hónapjához képest mért emelkedése az adójogszabályok változása miatt rendre meghaladja a havi bruttó átlagkereset növekedését.)


A 208 600 Ft-os nemzetgazdasági szintű átlagos havi munkajövedelem 1,5 százalékkal haladta meg az előző év január-októberit. A munkajövedelmen belül az egyéb munkajövedelem aránya átlagosan 6,0 százalékot tett ki.


2009. december 16.

  • 2022.05.30AmCham HR Dream Day – motiváció és megtartás Találkozzunk a Kopaszin, ahol a Gallup londoni partnere beszél a nemzetközi HR trendekről, a legelismertebb hazai szakértőkkel együtt gondolkodunk motivációról, megtartásról, produktivitásról és adatvezérelt HR megoldásokról. Részletek Jegyek
  • 2022.07.21 Munkavédelmi technikus Munkavédelmi technikusra lehet szüksége minden olyan cégnek, amelynél kiemelten fontos a munkahelyi egészség és biztonság megvalósítása. A Munkavédelmi technikus ugyanis elősegíti a munkahelyi balesetek és foglalkozási megbetegedések megelőzését, valamint a munkavédelemre fordított költségek optimalizálást. Támogatja a munkáltatót a munkavédelmi kötelezettségek teljesítésében, ezzel hozzájárul a mulasztások és szabályszegések hátrányos személyi és anyagi következményeinek elkerüléséhez Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter