Megjelent: 2 éve

Válj vállalkozóvá: így segítik három programban

Hogyan ösztönözheti az iskola a fiatalok vállalkozóvá válását? Milyen tulajdonságokkal rendelkezik egy sikeres vállalkozó? Szükséges-e vállalkozókészség az életben való boldoguláshoz? Ezekre a kérdésekre keresték a válaszokat a Tempus Közalapítvány konferenciáján, ahol Leonardo, Grundtvig és Erasmus programokban, illetve szakértői tanulmányutak keretében megvalósult projektek képviselői adták át tapasztalataikat a vállalkozókészség fejlesztésével kapcsolatban.

Ha egy fiatal meg tudja valósítani az elképzeléseit, határozottan kiáll a véleménye mellett, tehát kreativitást és magabiztosságot tanul, azt az élet bármely területén tudja használni, akár alkalmazottként is. Nem mindenki alkalmas ugyanis arra, hogy saját vállalkozást indítson - emelte ki a rendezvényen Rajnai Richárd, aki 2012-ben elnyerte az Év Fiatal Vállalkozója díjat -, de aki képes felfedezni önmagában, hogy mihez ért a legjobban, biztos, hogy megállja a helyét az életben.


A vállalkozókészség fejlesztése pedig tanítható és tanulható. Az akadályok leküzdésében, a célok kitűzésében és a kiindulópontok keresésében pedig nagy segítségünkre lehetnek a már megvalósult projektek, jó gyakorlatok eredményei.


Vállalkozáskeltetés Békéscsabán


A rendezvényen bemutatták a Békés Megyei Kormányhivatal "vállalkozáskeltető" projektjét, amely a Leonardo program támogatásával valósult meg. Ennek keretében álláskeresőknek biztosítanak lehetőséget arra, hogy kipróbálják, milyen vállalkozóként tevékenykedni - szociális, pénzügyi és családi kockázat nélkül. A kiválasztott résztvevők saját szakmájuknak megfelelő területen valódi vállalkozói tevékenységet folytatnak egy virtuális kft-ben, emellett pedig vállalkozói ismereteket, üzleti kommunikációt, értékesítést, jogi és pénzügyi ismereteket tanulnak. A jól működő asztalos, könyvelő, méhész vagy masszőr vállalkozások ezután a saját lábukra állhatnak. A résztvevők munkáját mentorok is segítik, a helyi önkormányzatok pedig bemutatkozási lehetőségeket biztosítanak a rendezvényeiken az újdonsült vállalkozók számára. A projekt nemzeti díjat nyert az Európai Vállalkozások Ösztönzéséért pályázaton. (az interneten itt elérhető http://vallalkozaskelteto.hu/)


Új típusú gondolkodás kell


A budapesti International Business School évek óta részt vesz az Erasmus programban. Radvány Éva, az intézmény oktatója elmondta, hogy a mai nemzetközi környezetben a vállalkozóvá váláshoz új típusú gondolkodás szükséges - a tanárok és a diákok részéről egyaránt. Fontosnak tartja, hogy tanulni tudjunk azoktól, akik ezt régebb óta, vagy jobban csinálják. Ő maga más típusú feladatokat ad például azoknak a hallgatóknak, akik stratégiaépítésben jók, akik analizálni tudnak, illetve akik úgynevezett cselekvő típusok, hiszen így tudják leginkább megvalósítani önmagukat. Ugyanakkor a diákjaitól is elvárja, hogy ne konkurensként tekintsenek egymásra, hanem törekedjenek az együttműködésre.


Vállalkozni tanítják a nőket


A Nőtárs Alapítvány Grundtvig tanulási kapcsolatok projektje is a vállalkozói készségek fejlesztésével foglalkozott, a nők vállalkozóvá válásának elősegítésén dolgoztak 8 országban. Megállapították, hogy hazánkban elsősorban kézműves tevékenységekkel kezdenek el vállalkozni a nők, de ahhoz, hogy egy hobbiból pénzkereső tevékenység váljon, más típusú ismeretekre és készségekre is szükség van. A magyarországi projekttalálkozójukon ezért elsősorban a személyes eladás és az online értékesítés módjait, lehetőségeit vizsgálták, különös tekintettel az eredmények és tapasztalatok megosztására. A közös munka során ugyanis kiderült, hogy a hagyományos női összetartás nemzetközi szinten is jól működik, így a különböző országokban elő vállalkozó nők sokat tanulhattak egymástól. (az interneten a www.notars.hu oldalon elérhető.)


Bővebb információ a nemzetközi lehetőségekről a Tempus Közalapítványnál, a www.tpf.hu oldalon.


2013. október 28.

  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
  • 2020.09.17HR Basic képzés HR feladatai vannak? Szeretné rendszerezni ismereteit, vagy szeretné összevetni saját gyakorlatát a másokéval, illetve egyszerűen csak érdeklődik a téma iránt? Nálunk megtanulhatja mit és hogyan kell hatékonyan csinálni. Jöjjön el képzésünkre és sajátítsa el – évek helyett 11 napban – az operatív HR munka legfontosabb eszközeit! Részletek Jegyek
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter