Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

MSZP: a foglalkoztatást serkentő gazdasági környezetre van szükség

Az MSZP szerint az újabb sarcok kivetése helyett csökkenteni kellene inkább az élő munkára rakódó járulékterheket, és beindítani a hitelezést.

images

Gúr Nándor, az Országgyűlés foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának szocialista elnöke, az MSZP alelnöke vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón szinte felmérhetetlennek nevezte azokat a károkat, amelyeket a kormány az elmúlt két évben okozott.

Tájékoztatása szerint négymillió ember él Magyarországon a létminimum alatt, 1,2 millióan pedig a szegénységi küszöb alatt. A szocialista politikus kifogásolta, hogy a tervezett 3,5, illetve 5,5 százalékos gazdasági növekedés most 0,1 százalékos, az ígért egymillió új munkahely helyett pedig 110 ezer emberrel kevesebben dolgoznak, mint 2008-ban.

Az ellenzéki képviselő bírálta az adó- és nyugdíjpolitikát is, álláspontja szerint az adóváltozások a tehetősöknek kedveztek, az átlagkeresett alattiaknak viszont nem. Kiemelte, hogy utóbbiakat sújtja leginkább a 27 százalékos áfa is, miután ők a bevételeik nagy részét fogyasztásra fordítják.

Gúr Nándor kitért a telefonadóra és a tranzakciós illetékre, hangoztatva: a sarcot soha nem mások állják, vagy direkt fizettetik meg a pénzintézetek ügyfeleikkel, vagy kevesebb kamatot, illetve drágább hiteleket adnak.

Az MSZP alelnöke szerint a nyugdíjakat a nyugdíjasoktól védték meg, az agrárium pedig a korrupcióval párosítható, miután a földpályázatokon azok nyernek, akik még virágcserépben sem láttak földet.

Hangsúlyozta, a kormánynak olyan gazdasági környezetet kell formálnia, amelyben stabilizálódik és növekszik a foglalkoztatás, s be kell indítani a hitelezést, ami mostanra befagyott. Szavai szerint ha a kormány erre nem képes, akkor a félidőben el kell gondolkodnia, hogyan "hagyja el a pályát".
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
  • 2020.08.30Sämling Solution most induló online nyílt képzései! Összes képzésünk elérhető online, professzionális csapatunk profi megoldásokkal a megszokott színvonalon a következő képzéseket ajánlja figyelmébe: Virtuális csapatok menedzselése, Practical Task&Project menedzsment, Hogyan oktassunk online, Kreatív problémamegoldás, Megtartó erőim a változó időkben, Reziliencia,Virtuális interjútechnika Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Kölcsönzött munkaerőt keres az elbocsátottak helyére az oroszlányi Wescast

Munkaerő közvetítő cégen keresztül toboroz dolgozókat a Wescast, mely a szakszervezet szerint 180 embert bocsátott el nemrég. Teljes cikk

Augusztus 31-ig lehet pályázni a munkahelyvédelmi programra

Van olyan nagyvállalat, amelyik 3500 dolgozójával vesz részt a programban - mondta el Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Teljes cikk

266 ezer 300 forint volt a nettó átlagkereset márciusban

A reálkereset 4,6, a nettó átlagkereset 9,6 százalékkal nőtt z előző év azonos időszakához képest. Teljes cikk