Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 10 éve

MSZP: A kormány padlóra küldi az önkormányzatokat

A kormány önkormányzatokat érintő döntéseit bírálták szocialista politikusok csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón.

"A kormány padlóra küldi az önkormányzatokat és közben kifosztják az embereket" - fogalmazott Török Zsolt a párt szóvivője. Hozzátette: az elmúlt hetek, hónapok kormányzati döntéseinek eredményeképpen egyre súlyosabb és súlyosabb veszteségek érik az önkormányzatokat és az embereket.

A szocialista politikus - aki szerint létszámleépítéseket, iskolabezárásokat, beruházások elmaradását lehet tapasztalni - azt firtatta, hol marad a jobboldali önkormányzatok és közgyűlések számára a kormányzati segítség. Ezt nem nagyon lehet látni, azt látni, hogy visszalépés van mindenütt - hangoztatta.

Hozzátette: a pluszadókat nem közvetlenül vetik ki az emberekre, s nem közvetlenül állítják le a fejlesztéseket, beruházásokat, hanem az önkormányzatokon keresztül. "A nemzeti átverés kormánya az önkormányzatokkal viteti el a balhét" - fogalmazott.

Élő Norbert, az MSZP kőbányai frakcióvezetője a Panel-program és az Öko+ program megszüntetését tette szóvá. Szerinte, ha ezeket nem állítják vissza nagyon nagy baj lesz, e két programon keresztül ugyanis a rezsiköltségeket 30 százalékkal lehetett csökkenteni.

Bírálta a kormányt azért is, mert csökkentette az úgynevezett KÁT tarifát, aminek eredményeképpen a Főtávnak a fővárosban öt százalékkal kell emelnie az árakat. Ez az egyetlen törvénymódosítás a Főtávnak éves szinten két milliárd forint veszteséget okoz - jegyezte meg.

Kitért Lázár János (Fidesz) egy módosító javaslatára is, ami szerinte azt eredményezi, hogy a Főtávnak majd újabb 10 százalékos áremelést kell végre hajtania. Így több mint 6 milliárdot kellene a vállalatnak kapnia, csak hogy ne emelje az árait - közölte, s a javaslat visszavonását szorgalmazta. Az ellenzéki politikus azon véleményének is hangot adott, hogy a kormány arra sem törekszik, hogy a világpiaci árakat csökkentse a forint erősítésével.

Pál Tibor, ferencvárosi önkormányzati képviselő a Közmunka-programról szólva úgy fogalmazott: azt a kormány fél pénzzel kívánja támogatni, "félvállról veszik ezt a kérdést". Mint kifejtette: 2010-ben több mint 120 ezren vettek részt a közfoglalkoztatásban, az önkormányzatok voltak a legnagyobb közfoglalkoztatók, sokan tudtak átlépni a munkaerő-piacra. Év végén azonban több tízezer közfoglalkoztatottnak kellett felmondani, mert a költségvetés nem biztosított forrásokat. Utalva az új pályázati kiírásra hozzátette: míg korábban egyéves foglalkoztatás volt, most három hónapra lehet pályázni, négyórás munkaidőre. Így elég lesz a fél pénz - mondta, s megjegyezte: a fajlagos költség így nagyobb, mintha nyolc órát foglalkoztatnak valakit.

Ha mégis nyolc órában foglalkoztatnának, az állami támogatás csak 70 százalék - jegyezte meg, s szóvá tette azt is, hogy az ötvenöt éven felüliek kimaradnak a rendszerből, nem is számolnak velük, nem is lehet pályázni erre a kategóriára.

Egy dolog lesz nagyon jó, a statisztika, de nagyon kevesen fognak dolgozni ténylegesen - summázta a szocialista politikus.
  • 2020.10.06Vigyázz, jönnek az ellenőrök! Az ellenőrzésektől mindenki tart. Sok esetben azonban nem könnyű magunkat kiismerni a jogszabályok és az ellenőrzési folyamatok útvesztőjében. Ebben az eligazodásban szeretnénk segíteni olyan szakértőkkel, akik az ellenőrzések napi gyakorlatára látnak rá. Részletek Jegyek
  • 2020.10.16XIII. LEAN FÓRUM - KONFERENCIA A Fórum fókuszai: Lean Vezetés - Lean coaching Ipar 4.0. és a Lean a gyakorlatban Lean Quality – Lean Six Sigma Lean Office - Folyamatfejlesztés Részletek Jegyek
  • 2020.10.22 HR folyamatok/HR kommunikáció/Változásmenedzsment A képzésen összefoglaljuk és rendszerbe helyezzük a HR folyamatokat, megismerkedünk a HR kommunikáció szerepével és témaköreivel, valamint megtudjuk, mit jelent a változásmenedzsment. Kiknek ajánljuk? A képzést azoknak ajánljuk, akik szeretnének fejleszteni a belső kommunikáción, illetve a változások menedzselését hatékonyabbá szeretnék tenni. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Orbán Viktor: Jövőre meg kell emelni a közmunkások bérét!

A kormányfő szerint fontos kérdés, hogy a vállalkozók létre tudnak-e hozni a jelenleginél versenyképesebb munkahelyeket. Teljes cikk

Közeleg a határidő: még 120 ezer cégtől várja az adóbevallást az adóhatóság

177 ezer cég és szervezet nem küldte még el éves beszámolóját a bíróságokhoz. Teljes cikk