Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 8 éve

MSZP: életminőség-romlást okoznak az új adók

Az MSZP szerint további életminőség-romlást okoznak az embereknek a jövő évi költségvetés tervezetébe foglalt új adók és adóemelések. A szocialisták úgy számolnak, hogy a kormány hatszázmilliárd forintos megszorítást hajt végre, amire az ellenzéki párt idén is alternatív költségvetéssel és adótörvényekkel válaszol.

Szekeres Imre, az MSZP gazdaságpolitikai kabinetvezetője pénteken sajtótájékoztatón azt mondta: jövőre hat új adó sújtja majd az embereket és a vállalkozásokat. Kiemelte, hogy a telefonadó és a pénzügyi tranzakciós illeték szinte mindenkire terhet rak, mivel a távközlési cégek és a bankok áthárítják azokat az emberekre.

Az átlagos keresetűeket sújtja, hogy a személyi jövedelemadó kiszámításánál az ígéretekkel szemben fennmarad az úgynevezett félszuperbruttó, a biztosítási adó pedig nehéz helyzetbe sodorja a gépjármű-tulajdonosokat és mindenkit, akinek van lakásbiztosítása - jelentette ki.

Az MSZP-s politikus kifogásolta a "Robin Hood-adó" kiterjesztését a víz- és csatornaszolgáltatókra, valamint a települési hulladékkezelőkre, mondván, hogy ez a teher végső soron ismét a háztartásokra rakódik. Az elektronikus útdíjról is úgy foglalt állást, hogy bár a fuvarozókat sújtja, az ebből következő áremelést a vásárlók fogják megfizetni.

A szocialista képviselő szerint mindezekkel a kormány újabb, mintegy hatszázmilliárd forintos megszorítást hajt végre, ennek következtében tovább nő majd a létminimum alatt élők száma és a munkanélküliség is, egy kétgyermekes család átlagos havi jövedelme pedig csökken.

A költségvetési tervek közül Szekeres Imre bírálta a gyógyszerek támogatásának a csökkentését és azt is, hogy az állam kivonul a kutatásfejlesztésből.

Kitért arra, hogy a kormány idén stagnáló, jövőre 1,6 százalékkal növekvő GDP-re számít, azonban szakértők, köztük a Költségvetési Tanács szerint ez is bizonytalan, a növekedési kockázatok miatt alternatív makrogazdasági pályát kellene készíteni.

Az Orbán-kormány eddigi gazdaságpolitikai teljesítményéről szólva azt mondta, leálltak a beruházások, befagyott a hitelezés, nőtt a munkanélküliség, a vártnál nagyobb az infláció, az egykulcsos szja és a társasági adó csökkentése eredménytelennek bizonyult, miközben az adóterhelés GDP-arányosan 38 százalékra nőtt, jövőre pedig eléri a negyvenet.

A büdzsére vonatkozó kormányzati terveket megalapozatlannak, a javaslatot humbugnak, kamuköltségvetésnek nevezte, mondván, nem számol az idei gazdasági mutatókkal, eddig példátlan módon hiányoznak mögüle a bevételeket megalapozó adótörvények, illetve nem tartalmazza a közfeladatok ellátására és finanszírozására vonatkozó elképzeléseket sem.

Ezért - fűzte hozzá Szekeres Imre - az MSZP a tavalyi évhez hasonlóan idén is alternatív költségvetést és adótörvényeket terjeszt majd az Országgyűlés elé.
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk