Szerző: HRPortal.hu hírszerkesztő - Forrás: MTI
Megjelent: 9 éve

Működési zavaroktól tartanak az ügyészek

Működési zavarokat okozhat az ügyészség tevékenységében, hogy az új alkotmány szerint az ügyészek szolgálati viszonyának vége a mindenkori általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz igazodik - közölte a Legfőbb Ügyészség sajtóirodája hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint "a magyar ügyészség mint állami jogalkalmazó szerv tudomásul veszi az alaptörvény új rendelkezését, mely szerint az ügyészek szolgálati viszonyának vége a mindenkori általános öregségi nyugdíjkorhatárhoz igazodik". Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a "váratlan döntés" az ügyészség tevékenységében működési zavarokat okozhat. Az új szabályozás 2012 végéig 104 ügyész nyugdíjazását írja elő, akiknek többsége vezető állású - áll a közleményben.

A zavarok elhárításáért, a magas szakmai színvonal fenntartásáért megtesznek minden tőlük telhetőt, ehhez a jogalkotók segítségét kérik - írják.

Szükségesnek látják az előkészületben lévő ügyészi életpályatörvény kodifikációjának felgyorsítását, különös figyelemmel azokra a rendelkezésekre, amelyek az anyagi és erkölcsi megbecsülést - beleértve a nyugdíjba vonulók megbecsülését is - erősítve továbbra is vonzóvá teszik az ügyészi pályát. A jelentkező többletfeladatok jogi kereteinek kialakítására és finanszírozására is megoldást kell találni - mutatnak rá.

"A magyar ügyészség alkotmányos feladatait továbbra is törvényesen, a lehető legmagasabb színvonalon fogja teljesíteni" - áll a közleményben.

A hétfőn elfogadott új alkotmányban rögzített szabály szerint a bírák - akik a jelenlegi szabályok szerint 70 éves korukig dolgozhatnak - 30 éves koruktól az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig állhatnak szolgálati jogviszonyban. A nyugdíjkorhatár-betöltéssel megszűnő jogviszony vonatkozik majd az ügyészekre is, akik eddig ugyancsak 70 éves korukig végezhették munkájukat. A Kúria elnöke és a legfőbb ügyész ugyanakkor mentesül az alól, hogy szolgálati jogviszonya az öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor az alaptörvény erejénél fogva megszűnjön.

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője az alaptörvény-javaslathoz hétfőn benyújtott, zárószavazás előtti módosító indítványában javasolta, hogy a jövőben a bírákhoz hasonlóan az ügyészek szolgálati jogviszonya is az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig álljon fenn a jelenlegi 70. életév helyett.
  • 2019.12.18CAFETERIA 2020. Előadók: Fata László, cafeteria szakértő, Cafeteria Trend Kopányiné Mészáros Edda, tájékoztatási kiemelt szakreferens, NAV Nádudvari Éva, senior szolgáltatás manager, NEXON Marusinecz Tamás, vezérigazgató, Allianz Foglalkoztatói Nyugdíjszolgáltató Zrt. Részletek Jegyek
  • 2020.01.18 ICF akkreditált Jungiánus coach féléves továbbképzés Magyarországon először a nemzetközileg sikeres Jungian Coaching School továbbképzése, ami ICF krediteket ad, 2020 januártól júiusig, havonta egy hétvégén. Részletek Jegyek
  • 2020.01.22Változásmenedzsment képzés Cél a szervezet változáskezelési képességének fejlesztése. A változási folyamat és a változás összetevőinek a megértése. Az egyének változáskezelési képességének fejlesztése konkrét gyakorlatokon keresztül. A változási programok kritikus sikertényezőinek megismerése. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter