Megjelent: 9 éve

Munka törvénykönyve: elkerülhetetlen lesz a megmozdulás

A tárgyalások a hét második felében kezdődnek a Munka törvénykönyvének (Mt.) tervezett módosításáról. A Népszava összefoglalója az ellenzéki véleményekről.

Ha nincs eredmény, elkerülhetetelen lesz a megmozdulás - fogalmazott Gaskó István a Munka törvénykönyvének tervezett módosításával kapcsolatban. A Liga Szakszervezetek elnöke szerint az érdeminek imitált tárgyalás, a "levelező tagozat" és a nemzeti konzultáció nem megfelelő módja annak, hogy az ország legfontosabb szabályozását kidolgozzák.

Gúr Nándor, a szocialisták szakpolitikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon 100 ezerrel több a munkanélküli, mint a válságot megelőzően volt, és mintegy 3,7 millió ember él a létminimum alatti jövedelemből.

A tervezettel kapcsolatban a többi közt azt kifogásolta, hogy az lehetőséget adna a túlórák nem pénzben, hanem szabadidőben történő kompenzálására. Gúr Nándor bírálta a délutáni pótlék elvételét és az éjszakai pótlék mértékének csökkentését is, valamint azt, hogy a munkavállaló az eddiginél kisebb arányban rendelkezhetne a szabadságának időpontjáról.

Az LMP szerint a kiszolgáltatottság növelésével nem lehet munkahelyeket teremteni. Schiffer András, a párt frakcióvezetője kijelentette: a tervezettel a kormány a munka világában ma is létező jogellenességet kívánja jogerőre emelni, legalizálnák azokat az intézkedéseket, amelyek korábban törvénytelenek voltak.

Az MSZP a Munka törvénykönyvének tervezete elleni széleskörű társadalmi fellépésre buzdít mindenkit.

Népszava
  • 2021.01.25HR Üzleti Vezető Mentoring és Workshop online program Inspirációt és támogatást nyújt HR vezetőknek és a jövő HR vezetőinek az üzleti vezetővé válásuk útján. Ajánlom minden olyan HR vezetőnek, aki szeretné a HR funkciót üzletközpontúbbá tenni, meghatározó hatással lenni üzletre, stratégiára, döntésekre, nagyobb bizalmat, hitelességet és befolyást szerezni a felsővezetésben. Részletek Jegyek
  • 2021.02.04Stratégiai- és teljesítmény controlling A vezetők elmondása alapján a controlling gyakran utókalkuláció fókuszú, célja a pénzügyi számvitel kiszolgálása. Ez a kutatás is rávilágít arra, hogy kimutathatóan sikeresebbek azok a vállalatok, ahol a vezetők támaszkodhatnak a controller tevékenységére. Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országosan nem állnak át digitális munkarendre az általános iskolák és az óvodák

Csak ott rendelik el a digitális munkarendet az iskolákban és óvodákban, ahol megbetegedés történik. A kormány veszélyeztetettségi és életkori... Teljes cikk

Meglepő adatok: csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben

Tavaly novemberben 15 millió 933 ezren kerestek munkát az Európai Unióban. Teljes cikk

ÁSZ: 2020 áttörést jelentett a táv- és otthoni munkavégzés elterjedésében

Az Állami Számvevőszék az otthonról végzett munka mentálhigiénés kihívásaira is felhívta a figyelmet. Teljes cikk