Megjelent: 9 éve

Munka törvénykönyve: elkerülhetetlen lesz a megmozdulás

A tárgyalások a hét második felében kezdődnek a Munka törvénykönyvének (Mt.) tervezett módosításáról. A Népszava összefoglalója az ellenzéki véleményekről.

Ha nincs eredmény, elkerülhetetelen lesz a megmozdulás - fogalmazott Gaskó István a Munka törvénykönyvének tervezett módosításával kapcsolatban. A Liga Szakszervezetek elnöke szerint az érdeminek imitált tárgyalás, a "levelező tagozat" és a nemzeti konzultáció nem megfelelő módja annak, hogy az ország legfontosabb szabályozását kidolgozzák.

Gúr Nándor, a szocialisták szakpolitikusa arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon 100 ezerrel több a munkanélküli, mint a válságot megelőzően volt, és mintegy 3,7 millió ember él a létminimum alatti jövedelemből.

A tervezettel kapcsolatban a többi közt azt kifogásolta, hogy az lehetőséget adna a túlórák nem pénzben, hanem szabadidőben történő kompenzálására. Gúr Nándor bírálta a délutáni pótlék elvételét és az éjszakai pótlék mértékének csökkentését is, valamint azt, hogy a munkavállaló az eddiginél kisebb arányban rendelkezhetne a szabadságának időpontjáról.

Az LMP szerint a kiszolgáltatottság növelésével nem lehet munkahelyeket teremteni. Schiffer András, a párt frakcióvezetője kijelentette: a tervezettel a kormány a munka világában ma is létező jogellenességet kívánja jogerőre emelni, legalizálnák azokat az intézkedéseket, amelyek korábban törvénytelenek voltak.

Az MSZP a Munka törvénykönyvének tervezete elleni széleskörű társadalmi fellépésre buzdít mindenkit.

Népszava
  • 2020.04.09Online workshopok és E-learning képzések április 9-től Válassza online workshopjainkat fix időben, vagy az e-learning alapú, rugalmas tanulási formát, amelyben bárhol és bármikor, önállóan, a saját időbeosztása szerint sajátíthatja el a tananyagot! Részletek Jegyek
  • 2020.06.127 Skills for Assertiveness_Egy napos nyelvi tréning A tréning nap 100%-ban gyakorlati feladatokra és a tapasztalati tanulásra épül. Egyedülálló alkalom, hogy az idegen nyelvi tudást felszínre hozzuk, gyakoroljuk, hasznos panel kifejezéseket rögzítsünk a folyékony és magabiztos megszólaláshoz. A júniusi tréningünkre első sorban a B1+/B2 szintű jelentkezőket várjuk. Részletek Jegyek
  • 2020.06.16Gyakorlatban startol az új Tbj 2020. július 1-jétől már a mindennapos munka során alkalmazni kell a bérszámfejtés, járulékmegállapítás és az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásainak megállapítása során is. Elméletben már sokat tudunk róla, de mi a helyzet a gyakorlati oldalon? Részletek Jegyek
Follow hrportal_hu on Twitter
További cikkek
Országos Vérellátó Szolgálat: Nem tiltjuk a szájmaszk használatát a dolgozóknak

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint nem tiltották dolgozóiknak a maszk használatát. Teljes cikk

NAV: Erre kell figyelnie annak, aki fizetés nélküli szabadságon van

Közleményt adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a fizetés nélküli szabadságon lévő dolgozók számára. Teljes cikk

Így alkalmazkodnak a járvány okozta helyzethez a magyar vállalkozók

Van olyan gyár, ahol a leállás mellett döntöttek, a Pásztói piacon csak 65 éven aluliak árusíthatnak. Teljes cikk